Ekspert za pivo – kalendar ispijanja piva

Za pravog ljubitelja piva nema lošeg vremena ni pogrešnog godišnjeg doba, on pije ono što voli i uživa u svom piću. Ipak, da se ne bismo previše „ohladili“ ili previše „zagrejali“, evo kratkog pregleda, kada je koje pivo najbolje konzumirati. Postoji nepisano pravilo da su lageri i svetlija piva za toplije vreme, a tamna piva za hladnije vreme, kao i da su piva sa više alkohola za hladnije vreme, a laganija piva, sa manje alkohola, za tolpije vreme.

Ovaj kalendar je prilagođen našem podneblju (četiri godišnja doba), mada smo pazili i na to da su zime sve toplije, a jeseni pravo vreme za uživnje u baštama kafića. Pazili smo i na to da se kod nas lager i pilsner piju preko cele godine ( i na slavama, koje su uglavnom zimi, ali i leti, kada je pravo vreme za ove stilove piva, kao odlično osveženje) ipak, obeležili smo samo najadekvatnije vreme za konzumiranje ovih stilova piva. Kalendar je zabavnog karaktera i predlažemo vam da probate sve što ste u mogućnosti, ali da pazite na količinu jer samo je odgovorno konzumiranje alkohola pravo.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO UMESTO VODE?

U Sjedinjenim Državama troši se tri puta više piva nego vode, a prodaja ovog pića u SAD godišnje iznosi više od 100 milijardi dolara.

pivska pena

Čvrsta i gusta – pena

Pena mora da traje bar 3 minute, da bude čvrsta i gusta. Ovakva pivska pena je znak da ima dosta ekstrata i predstavlja termoizolaciju između piva i okoline.

ZANIMLJIVOSTI O GUINNES-u

Dnevno se popije 10 miliona čaša Ginisa širom sveta. Ginis je prvi put proizveden 1759.godine kada je Artur Ginis zakupio

Restoran Kombinat

Sam centar Novog Sada, bezlična zgrada u kojoj su NS Bazar i bioskop na svom kraju dobija potpuno novu dimenziju

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju