Ekspert za pivo – kalendar ispijanja piva

Za pravog ljubitelja piva nema lošeg vremena ni pogrešnog godišnjeg doba, on pije ono što voli i uživa u svom piću. Ipak, da se ne bismo previše „ohladili“ ili previše „zagrejali“, evo kratkog pregleda, kada je koje pivo najbolje konzumirati. Postoji nepisano pravilo da su lageri i svetlija piva za toplije vreme, a tamna piva za hladnije vreme, kao i da su piva sa više alkohola za hladnije vreme, a laganija piva, sa manje alkohola, za tolpije vreme.

Ovaj kalendar je prilagođen našem podneblju (četiri godišnja doba), mada smo pazili i na to da su zime sve toplije, a jeseni pravo vreme za uživnje u baštama kafića. Pazili smo i na to da se kod nas lager i pilsner piju preko cele godine ( i na slavama, koje su uglavnom zimi, ali i leti, kada je pravo vreme za ove stilove piva, kao odlično osveženje) ipak, obeležili smo samo najadekvatnije vreme za konzumiranje ovih stilova piva. Kalendar je zabavnog karaktera i predlažemo vam da probate sve što ste u mogućnosti, ali da pazite na količinu jer samo je odgovorno konzumiranje alkohola pravo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Peta soba

Peta soba je „Premium casual“ konceptualni prostor s težištem na vrhunsku gastronomiju, a koji je proizašao iz kultnog sarajevskog koncepta

Restoran Druga priča

Restoran Druga priča nalazi se na reci Dunav, na samom Zemunskom keju, između restorana Žabar i Keops. Okružen zelenilom i

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.