VEROVALI ILI NE: Muzika pojačava karakter piva

Zvučni talasi mogu da naprave određene ukuse dopadljivijim, te da pojačaju gorčinu, dok ga visoki tonovi čine slađim, a disonantni tonovi pojačavaju kiselost piva

Ukoliko želite da se totalno relaksirate uz pivo i muziku u samoizolaciji, trebalo bi da znate da se ne sluša svaki mjuz uz pijuckanje svake vrste piva. Pitate se kako je to moguće – vrlo lako, jer nauka je dala objašnjenje za tu pojavu. 

Jednu studiju na ovu temu objavio je belgijski psiholog Cavalho zajedno sa Brussel Beer Project i poznatim engleskim bendom The Editors, a u istraživanju su zaključili da treba da isključivo da slušate muziku koju volite kako biste popravili ukus piva.

Dokazali su kako zvučni talasi mogu da naprave određene ukuse dopadljivijim.  Primera radi bas tonovi pojačavaju gorčinu, visoki tonovi ga čine slađim, disonantni tonovi pojačavaju kiselost piva.

Evo kako je to upraksi:

Sladna piva

Blond, amber, pilsneri, voćkasta i wit  piva imaju mnogo lepši ukus kada se sluša muziku čistih tonova. Ova studija je pokazala da uz ova piva idu pesme Nik Drejka “Time Has Told Me” i “Blackbird” od Bitlsa.

Zahmeljena piva

IPA i sve njene varijacije, te pale ale najbolje klize uz egzotičnu, tropsku muziku. U ovom istraživanju sugerišu da se sa gorkim pivima idealno uklopila poema “Exodus” od The Skatalites, kao i rege od Bob Marlija.

Kisela piva

Nemačkim gose pivima  i belgijskim stilovima kiselost je glavna odlika i zato se vrlo  dobro slažu sa muzikom koja ima brz i jak ritam. Autori istraživanja preporučuju Nirvanu.

Jaka piva

Piva sa visokim sadržajem alkohola su jačeg ukusa. Dobro idu ukoliko se sluša eksperimentalna muzika pa bi uz ovu vrstu piva odlično ide elektronska, kao i synth-pop iz 80-ih godina.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Corso

Corso, ili kako bi novosađani rekli Korzo, je restoran internacionalne kuhinje, smešten u samom srcu Novog Sada, u staroj gradskoj

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju