RAZOTKRIVANJE MITOVA: Zašto se pivo zove baš pivo

Verovali ili ne, ali  reč pivo nema posebnu priču o svom nastanku i ne postoji nikakav mit na ovu temu, već je priča mnogo prozaičnija

Dok sa zadovoljstvom ispijate vaše omiljeno kraft pivo, neodoljivog ukusa, da li ste se ikada zapitali zašto se pivo kod nas baš zove pivo, a zbog čega se u Britaniji ono naziva beer. 

Ukoliko niste nikada razmišljali o tome, mi ćemo vam pojasniti.

Kada je reč o modernim engleskim pivima, najčešću konfuziju i zabunu predstavljaju reči beer i ale, jer se oba naziva podjednako koriste u engleskom govornom području. 

Reč beer u germanskim jezicima pozajmljena je iz latinskog i potiče od reči bibere, što u prevodu znači piti. Ona se odomaćila i u engleskom jeziku.

Druga reč koja je označavala pivo nastala je u slovenskim jezicima.

Pivo se kaže pivo u svim slovenskim, pa i u našoj zemlji.

Zapravo reč pivo nema posebnu priču o svom nastanku, jer je nastala baš kao i reč beer – od glagola piti.

Poslednja varijanta reči jeste engleski ale (čita se: “ejl”), a ova reč potiče iz starogermanskog jezika.

Ejl, odnosno ale, se kao izraz koristio na području današnje Velike Britanije, a označavao je prva, originalna piva upravo sa tog područja. Ova piva su se prvobitno pravila bez hmelja.

Izraz beer, zapravo su doneli Rimljani, a prihvaćen tek nakon pojave zahmeljenih piva.

Trenutno su sva piva na svetu podeljena na dve velike porodice – Ale i Lager piva.

Ova podela nastala je na osnovu dva različita načina fermentacije, a ale piva fermentišu se takozvanom gornjom ili toplom fermentacijom, što daje poseban ukus pivima, stoga ne treba da čudi što su novi ukusi piva sve zastupljeniji u Srbiji.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo sa ukusom zmajevog voća

„Michelob Ultra Dragon Fruit Peach“ je voćni, lagani lager koji sadrži egzotično zmajevo voće uz primesu slatke breskve, te stvara

Oživljena piva iz 18. veka

Za proizvodnju ovog piva korišćeni su kvasci i recepturu koja je bila standard za taj vremenski period Mikrobi kvasaca iz

Restoran Stanica 1884

Na mestu prepunom istorije, u jednoj od najstarijih zgrada srpske prestonice, monumentalnom zdanju iz 1884 godine, na mestu gde je