EKOLOŠKA GRADNJA – Hram od milion pivskih boca

Ceo hram je izgrađen od oko 1 500 000 staklenih pivskih boca, od kojih najveći broj pripada ispijenim flašicama Heineken-a

Kada razmišljamo o reciklaži i ekologiji, obično nam pada na pamet dosadan, ali veoma bitan, proces koji od iskorišćenih proizvoda vuče sirovine kako bi se napravili novi proizvodi, te smanjila zagađenost naše planete. Hram po imenu Wat Pa Maha Chedi Kaew, odnosno Hram od milion boca, uzdiže sam koncept reciklaže na nov nivo, ali i služi kao savršen prikaz šta se sve može postići kada se okupi grupa istrajnih i posvećenih ljudi. Valja napomenuti da je ovde reč je o budističkom hramu, koji se nalazi u kvartu Khun Han, u provinciji Sisaket, na Tajlandu, a ono što razlikuje ovaj hram od ostalih budističkih hramova u ovom delu sveta je njegova arhitektura. Naime, ceo hram je izgrađen od oko 1 500 000 staklenih pivskih boca, od kojih najveći broj pripada Heineken-u i domaćem brendu po imenu Chang. Skupljanje ovolikog broja staklenih flaša nije bio lak proces, jer je prikupljanje pivskih boca je počelo sada već daleke 1984. godine, a za izgradnju glavnog hrama bilo je potrebno skoro dve godine. Nakon izgradnje hrama, monasi su rešili da nastave putem ekološke gradnje i do 2009. godine, pored glavnog hrama, napravili su još 20 manjih, ali i većih objekata, izgrađenih na sličan način. Nakon što su lokalni monasi počeli sakupljanje boca, tadašnje vlasti su uvažile njihov trud, te im poslale veliku količinu praznih boca. Ništa se nije bacalo, pa čak ni čepovi, od kojih su napravljeni interesantni mozaici, koji krase zidove ovog eco – friendly hrama. Kao što i sami možete naslutiti, ovaj hram predstavlja neverovatnu turističku atrakciju, a 2015. godine Hram od Milion Boca je proglašen za vodeći primer održive arhitetkure, te kao takav on predstavlja savršen primer za sve one koji žele da sačuvaju našu planetu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.