EKOLOŠKA GRADNJA – Hram od milion pivskih boca

Ceo hram je izgrađen od oko 1 500 000 staklenih pivskih boca, od kojih najveći broj pripada ispijenim flašicama Heineken-a

Kada razmišljamo o reciklaži i ekologiji, obično nam pada na pamet dosadan, ali veoma bitan, proces koji od iskorišćenih proizvoda vuče sirovine kako bi se napravili novi proizvodi, te smanjila zagađenost naše planete. Hram po imenu Wat Pa Maha Chedi Kaew, odnosno Hram od milion boca, uzdiže sam koncept reciklaže na nov nivo, ali i služi kao savršen prikaz šta se sve može postići kada se okupi grupa istrajnih i posvećenih ljudi. Valja napomenuti da je ovde reč je o budističkom hramu, koji se nalazi u kvartu Khun Han, u provinciji Sisaket, na Tajlandu, a ono što razlikuje ovaj hram od ostalih budističkih hramova u ovom delu sveta je njegova arhitektura. Naime, ceo hram je izgrađen od oko 1 500 000 staklenih pivskih boca, od kojih najveći broj pripada Heineken-u i domaćem brendu po imenu Chang. Skupljanje ovolikog broja staklenih flaša nije bio lak proces, jer je prikupljanje pivskih boca je počelo sada već daleke 1984. godine, a za izgradnju glavnog hrama bilo je potrebno skoro dve godine. Nakon izgradnje hrama, monasi su rešili da nastave putem ekološke gradnje i do 2009. godine, pored glavnog hrama, napravili su još 20 manjih, ali i većih objekata, izgrađenih na sličan način. Nakon što su lokalni monasi počeli sakupljanje boca, tadašnje vlasti su uvažile njihov trud, te im poslale veliku količinu praznih boca. Ništa se nije bacalo, pa čak ni čepovi, od kojih su napravljeni interesantni mozaici, koji krase zidove ovog eco – friendly hrama. Kao što i sami možete naslutiti, ovaj hram predstavlja neverovatnu turističku atrakciju, a 2015. godine Hram od Milion Boca je proglašen za vodeći primer održive arhitetkure, te kao takav on predstavlja savršen primer za sve one koji žele da sačuvaju našu planetu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Ananda

Ananda, prvi je veganski restoran u Srbiji. Koncept ovog restorana se svodi na laganu i finu hranu, u kojoj možete

PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale (IPA) je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora