PIVO: Od bezukusne tekućine do vrhunskog piva

Oko 7000 godina nam je trebalo da stvorimo premijum piva, a sam razvoj pivske industrije je pratio razvoj ljudskog roda

Kada počnemo razmišljati o pivu, obično nam padne na pamet napitak pretežno zlatne boje, koji poseduje veoma interesantan, prijatan i originalan ukus. Ali poput ranih ljudi, i rana piva, su bila veoma različita. Verovali ili ne, smatra se da je prvo pivo nastalo pre pojave pisanog jezika, te da je ono spravljeno na teritoriji današnjeg Irana, pre oko pet hiljada godina pre Hrista. Naravno, tadašnje pivo bilo je potpuno drugačije nego današnje, kako ukusom, tako i izgledom, ali i količinom alkohola. Prva piva su nastajala spontanom fermentacijom od tada gajenih zrnastih biljaka, uglavnom ječma, ovsa ili pirinča, a za proces fermentacije bili su zaduženi kvasci koji su uglavnom lutali vazduhom. Ova piva su više podsećala na „pokvarenu vodu“ nego na išta drugo, no tadašnjim ljudima ona su predstavljala sam vrhunac ukusa. Mnogo kasnije, u vreme Mesopotamije, tehnologija proizvodnje piva je bila već poznat proces, a zanimljivo je što se skoro svuda u svetu ovo piće proizvodilo na sličan način, ali od drugačijih i dostupnih zrnastih biljaka. Interesantna je činjenica da se otprilike u isto vreme, na različitim delovima sveta, javlja neki vid proizvodnje piva – u Kini oko 3000 godina pre Hrista, te u Starom Egiptu u isto to vreme. Valja istaći i da u Antičkom Egiptu pivo je predstavljalo oblik valute i prestiža. Od svih Antičkih civilizacija, za usavršavanje procesa proizvodnje ovog pića, smatra se da su najviše doprineli baš Egipćani. Oni su ovaj proces digli na viši nivo, što znači da pivo više nije predstavljalo običan napitak koji su pili iz dosade, već je sada ono označavalo status, valutu, zabavu i razonodu. U tadašnje doba, kakvo pivo si pio za takvog čoveka su te smatrali, te slaba piva koja su podsećala na vodu uglavnom su konzumirali robovi i građani nižih staleža, dok su jaka piva, odnosno piva punog ukusa, bila rezervisana za vlastelu. Interesantna je činjenica da su radnici, koji su gradili velike piramide u Gizi, bili plaćeni jednim delom i sa pivom. Tokom srednjeg veka pivo je zauzelo sličnu formu koju mi danas poznajemo, i svi su ga pili, od male dece, preko trudnica i bolesnih ljudi. Smatralo se da ono sa sobom nosi lekovita svojstva i u nekim regijama su ga pili umesto vode, jer tadašnji prvi veći gradovi nisu posedovali čistu i pitku vodu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Cubo

Restoran Cubo je moderno uređen restoran na veoma atraktivnoj lokaciji, odmah pored novosadske plaže Štrand, sa prelepom baštom koja se

Restoran Astal Šaren

Ovo je restoran, odnosno kafana, koja budi uspomene na nekadašnje kafane kojih je bilo mnogo u Novom Sadu, sve dok

Valjevsko pivo i “Hajdučki dani”

Turistička organizacija opštine Bogatić ovog vikenda organizuje u Crnoj Bari manifestaciju “Hajdučki dani”. Manifestacija počinje u petak 03.08.2018. godine u

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

MERAK JE PITI MERAK

Merak je pasterizovano, svetlo, autentično srpsko pivo koje predstavlja deo uživanja u životu i nama najvažnijim stvarima. Merak s ponosom

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.