KRAFT PIVO: Ova piva nećete probati kod nas

Danas vam predstavljamo nekoliko interesantnih, ali i neuobičajenih stilova piva, a koja nisu baš za svačiji ukus

Sa pojavom, i procvatom, kraft industrije, svet piva je postao šareniji nego ikad. Lager i ale nisu više preovladavajući stilovi, te su danas na pivskoj sceni lako dostupni stilovi poput pšeničnog, portera ili IPA, odnosno oni su već odomaćeni ukoliko se posmatra situacija na tržištu u poslednjih desetak godina. Pored pojave ovih, sada već dobro poznatih stilova, ekspanzija kraft industrije je sa sobom donela mnogo karaktera, kako pivima, tako i samim pivarama. Stoga danas vidimo da se najviše ističu pivare koje uspevaju da budu originalne, te da prezentuju jednistven proizvod koji uz sebe nosi nešto njihovo, deo karaktera, ili pak osobinu. Ali ovaj pomak ka originalnosti ne uspeva uvek da pozitivno urodi plodom i baš zbog toga smo danas odlučili da vam prezentujemo par interesantih primera, odnosno stilova, piva koji nisu baš za svačiji ukus..

Braggot

Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića koje je čovek napravio, a proizvodi se od meda. Pivo sa druge strane je isto veoma staro, ali se pravi od žitarica. Pomešajte pivo sa medovinom i eto vam Braggot. Braggot je veoma jako i slatko pivo, sa čak 10% alkohola, a često i više. Današnje pivare proizvode Braggot tako što med i žitarice fermentišu zajedno, dok se u srednjem veku ovo piće pravilo po principu mešanja gotovog piva i medovina.

Steinbier

Rani primeri šerpi za kuvanje piva bili su napravljene od drveta, što je značilo da te posude nisu mogle imati direktnog kontakta sa vatrom. Ovo je predstavljalo veliki problem jer su pivari jako teško postizali željenu temperaturu tokom kuvanja piva. Srednjovekovni pivari su se dosetili ideje koja je uključivala ubacivanje gorućih komada granita direktno u pivo. Komadići granita – stein što na nemačkom znači kamen – izazivali su rapidno ključanje, te karamelizaciju žitarica. Krajnji rezultat je bilo slatko pivo sa prijatnim aromama karamele i dima.

Gose

Ovaj drevni stil potiče iz Lajpciga u Nemačkoj, Gose, odnosno gose-uh kako se pravilno izgovara, se proizvodi uz pomoć slane vode, koja ovom pivu daje blagi rasolni karakter. Poput većine piva koja se baziraju na pšenici, Gose stil je veoma lagan uz citrusne note. Ali ako u celu ovu kombinaciju ubacite korijander i Lactobacillus bakterije, dobijate nešto zaista moćno i neverovatno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1