PIVO: 3 najčešće pivske nedoumice

Ovo su tri pitanja, ali i odgovori na njih, a koja su predmet čestih rasprava među pivopijama

Pivo je prešlo dug put i to od svojih skromnih početaka, pre više milenijuma, pa do onoga što predstavlja danas. Ovo blago-alkoholno piće postalo je deo mnogih kultura širom sveta, te kao takvo ono je prepoznatljivo od strane konzumenata. Kada govorimo o pivu, odnosno o piću sa vrlo dugom istorijom, postavlja se pitanje da li je o pivu sve rečeno ili postoje još uvek određene nedoumice. Upravo te nedomice su tema današnjeg teksta i pokušaćemo da nađemo adekvatan odgovor na njih.

Pivo u limenci je loše pivo

Ova zabluda potiče iz sredine prošlog veka, jer su tadašnje limenke od aluminijuma bile u direktnom kontaktu sa pivom. Rezultat ovoga je bilo pivo koje se veoma osetilo na aluminijum. Danas se preko unutrašnje površine aluminijumskih limenki stavlja tanak sloj zaštitnog materijala koji se proizvodi na bazi vode i ovaj sloj osigurava da pivo zadrži svoj originalni ukus. Takođe, savremenim tehnološkim postupcima, današnje limenke najbolje održavaju kvalitet i svežinu piva.

Boja staklenih flaša ne utiče na kvalitet piva

Verovatno ste primetili da na tržištu postoje pivske flaše u više boja –  neke su tamno braon, neke zelene, a neke su bele ili prozirne. Boja flaše je itekako bitna i tamnije flaše su bolje za skladištenje piva nego zelene ili pak prozirne. Nakon što se pivo izloži sunčevoj svetlosti, njegov ukus postepeno gubi kvalitet, te poprima užegli ukus. Tamne, odnosno braon pivske flaše čuvaju kvalitet piva, jer one, u poređenju sa zelenim ili prozirnim flašama, slabije propuštaju UV zrake ili ih uopšte ne propuštaju.

Pivo se može čuvati bilo gde

Temperatura i intenzivna svetlost utiču na kvalitet vašeg piva. Ako ste odložili pivo negde na samo par sati, možete ga ostaviti bez preterane brige – sve dok nije u direktnom kontaktu sa sunčevom svetlošću. Ali ako želite da vam pivo negde stoji duži vremenski rok, veoma je bitno da ga odložite u hladnoj i tamnoj prostoriji, mada ni firžider nije loša opcija, ako čuvate malu količini piva.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1