PIVO ILI VINO: Za šta se odlučiti

Koja je vaša opcija

Ljubitelji piva i ljubitelji vina su verovatno dve grupe ljudi koje nikada neće naći kompromis. Već hiljadama godina ova dilema traje, a njen kraj se ni ne nazire. Sve je stvar ukusa i odluke pojedinca, ali ako želimo da budemo objektivni moramo da sagledamo dobre i loše strane oba ova pića, te da damo jasan odgovor.

Danas ćemo probati da pronađemo odgovor koje od ova dva pića imaju bolje karakteristike.

Brže dejstvo alkohola

Odgovor na ovo pitanje nije toliko komplikovan. Brzina kojom ćete osetiti dejstvo alkohola zavisi isključivo od procenta etanola u datom piću. Stoga, možemo zaključiti da vino, koje u mnogim slučajevima sadrži veći procenat alkohola od piva, nosi pobedu u ovoj kategoriji.

Gojaznost

Ukoliko poredimo iste zapremine piva i vina, primetićemo da pivo poseduje čak 50 odsto više kalorija. Ovo na prvi pogled deluje drastično, ali ako se držite pravila odgovorne konzumacije, ovaj procenat nije značajan. Međutim, ako preterujete sa unosom alkohola, ovaj procenat može biti drastičan. To praktično znači da je lakše dobiti koju kilu više, ako ste ljubitelj piva, ali i ako popijete koje pivo više.

Mamurluk

Kada govorimo o mamurluku bitno je da znamo šta ga izaziva. Iako naučnici i dalje ne znaju tačno o čemu je reč, opšte je priznato da se mamurluk javlja kao posledica dehidratacije u kombinaciji sa kongenžerima iz alkoholnih pića. Kongenžeri su dodatne materije koje su toksične po naš organizam, a koje se u najvećoj meri nalaze u alkoholnim pićima tamne boje. Iz ovoga možemo zaključiti da jačina mamurluka zavisi od količine vode koju unesete dok konzumirate alkoholno piće, ali i od boje pića. U ovoj kategoriji i pivo i vino su izjednačeni, jer oba pića mogu biti raznih boja i raznog procenta alkohola.

Zdravstveni benefiti

Većina ljudi smatra da je vino zdravije od piva, jer ono poseduje polifenole koji pomažu kada je reč o srčanim bolestima, visokom krvnom pritisku i dijabetesu. Ali mnogi ne znaju da i pivo, poput vina, takođe poseduje polifenole. Šta više, određena piva poseduju više polifenola od vina, pa je pivo bolji izbor. Vrlo je bitno napomenuti da ovi zdravstveni benefiti važe samo kada je reč o odgovornoj konzumaciji. U suprotnom i pivo i vino mogu dramatično da naškode vašem organizmu.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

Zašto volimo tamno pivo

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom jednog jedinog sastojka Mnogi sebe smatraju odličnim poznavaocima piva,

Jelen pivo vas savetuje

Od starih egipatskih slika iz 3.400 godina p. n. e., koje prikazuju ljude kako piju pivo, do danas se malo

Blagodeti hmelja

Češka je smatrana za jednu od zemalja u kojoj pivo nije samo piće, nego i deo kulture. Tokom srednjeg veka

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.