PIVO I ZDRAVLJE: Postoji li pivo za dijabetičare

Da li dijabetičari smeju da piju pivo i ako smeju – koja su to piva

Leto je u pravom smislu te reči, a tokom ovih vrelih dana svako od nas traži rešenje za rashlađenje. Hladno pivo jeste jedan od načina pomoću kojeg ćete se osvežiti i okrepiti, ali problem se javlja ako patite od dijabetesa. Dijabetičari moraju da vode računa o nivou šećera u krvi, kako bi njihov organizam funkcionisao normalno, jer u suprotnom stvari mogu da se zakomplikuju, a što često završava i smrtnim ishodom. Upravo iz tog razloga smo danas pokušali da nađemo odgovor da li dijabetičari smeju da piju pivo, te ako smeju – koje.

Da li dijabetičari smeju da piju

Ljudi koji boluju od dijabetesa mogu da piju pivo. Mnoga istraživanja sugerišu da povremena konzumacija piva pomaže dijabetičarima i čak je dobra za balans šećera u krvi. Međutim, postoje neki detalji, a na koje bi trebali da obratite pažnju. Alkohol iz piva ometa proces stvaranja glukoze u jetri čak do 24h nakon unosa i upravo ovaj proces može predstavljati veliki problem za osobe čiji je šećer u krvi nizak. Ako koristite insulin, ili neki drugi anti – hyperglycemiski lek, konzumacija više piva može drastično spustiti nivo šećera u vašoj krvi. Kako bi izbegli hipoglikemiju, preporučljivo je da popijete pivo na pun stomak i da pored sebe imate izvor hrane u slučaju da vam pozli.

Ugljeni hidrati iz piva

U zavisnosti od vrste, piva mogu u sebi da sadrže od 5 pa sve do 15 grama ugljenih hidrata. Ovo je itekako bitno za dijabetičare jer svi ugljeni hidrati, prosti ili složeni, nakon varenja se pretvaraju u glikogen (šećer) koji naše telo koristi. Najmanje ugljenih hidrata poseduju određene vrste light piva, dok IPA i njoj slična piva poseduju najviše. Stoga obratite pažnju za koje se pivo opredeljujete.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

Na izvoru vitamina B

Kvasac u pivu je prepun vitamina B, posebno ako pijete nefiltrirano pivo. Vitamin B3 (niacin) je dobar regulator niva holesterola,

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

Nova receptura BIP piva

Magičan. Inspirativan. U njega možete da budete zaljubljeni ili da ga ne volite. Ravnodušni sigurno ne možete da budete. Beograd.

Promocija piva u praksi

Udruženja pivara Srbije je, po ugledu na svoje članice, najveće srpske pivare, unapredilo svoju poslovnu praksu usvajanjem „Principa promocije piva

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.