ZNATE LI SVOJU GRANICU: Koliko popiti, a ne napiti se

Često je tanka linija između uživanja u pivo i zloupotrebe alkohola

Konzumacija alkoholnih pića, poput piva, vina ili žestokih pića, česta je razonoda mnogih od nas. Međutim, neodgovorna upotreba alkohola ume često sa sobom da nosi i rizik od povrede ili čak smrti.

Kako bi izbegli bilo koji vid nezgode bitno je da se kontrolišemo, odnosno da na odgovoran način konzumiramo pivo. U određenim slučajevima, ponekad, je teško pridržavati se odgovorne konzumacije. Bilo da je reč o rođendanu, svadbi ili prostom provodu sa prijateljima, uvek je važno poštovati svoje granice, odnosno odgovorno konzumirati pivo. Upravo zbog toga, danas ćemo vam dati par saveta kako da naučite da iskontrolišete količinu alkohola, odnosno popijenih piva.

Koliko piva popiti

Umereno uživanje u pivu preporučljivo je i kod ljudi koji se vode zdravim životnim stilom. Balans je ključan, te je bitno da nađete svoju granicu, a još bitnije da je se pridržavate. Svako od nas  je različit, što znači da količina piva koju možete uneti zavisi od vaših godina, težine, pola i metabolizma.

Prekomerna konzumacija piva sa sobom nosi rizik od razvoja niza hroničnih oboljenja poput: raka, oboljenja jetre, oštećenja mozga, srčanih i mentalnih problema.

Nemojte piti na prazan stomak

Alkohol, pa i pivo je veoma štetno za naš stomak. Njegov negativan efekat po želudac je naglašen ako ga konzumiramo, a da pre nismo  jeli. Osim ovoga, ako pijete na prazan stomak efekat piva će se osetiti mnogo brže. Konzumirajte dosta vode, nemojte mešati pivo sa slatkim ili energetskim pićima i izbegavajte previše slanu hranu – od nje će te biti još  žedniji, odnosno dehidrirani. Ako se pridržavate ovih saveta alkohol, ali i pivo će naneti minimalne štete vašem želudcu.

Brojte popijena piva

Kada nakon dva ili tri popijena piva alkohol počne sa svojim dejstvom, veoma je lako preći preko granice između uživanja u pivu i pijanstva. Stoga je bitno da budete disciplinovani, odnosno da se držite svoje granice. Ako ste primetili da vam je granica jako niska, onda je možda pametno da usporite sa konzumacijom, odnosno da „razvučete“ ostatak piva na duži vremenski rok. Dobro pravilo kojim se možete voditi jeste dva pića na sat vremena.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

ISTORIJA ČELAREVSKE PIVARE

Lazar Dunđerski, jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, osnovao je 1892. godine na poljoprivrednom imanju svoje porodice, pivaru u Čelarevu, tadašnjem

Restoran Veliki

  Da li su vam poznata sledeća jela – Supe, sosa, mesa, rebarca, kobasice, krompir u čakširama, sos od višanja,

Restoran Ananda

Ananda, prvi je veganski restoran u Srbiji. Koncept ovog restorana se svodi na laganu i finu hranu, u kojoj možete

NAJJAČE PIVO NA SVETU

Trenutno je reč koja se mora upotrebiti kada se govori o najsnažnijem pivu na svetu. Proizvođači iz Holandije, Škotske, Nemačke,

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.

HRANA I PIVO – Pivnica Crni Petao

Pivnica Crni Petao nalazi se u Beogradu, u Ustaničkoj ulici. Svoja vrata za posetioce otvorili su pre dve godine, a sve sa ciljem da im pruže veliki izbor piva.