ZNATE LI SVOJU GRANICU: Koliko popiti, a ne napiti se

Često je tanka linija između uživanja u pivo i zloupotrebe alkohola

Konzumacija alkoholnih pića, poput piva, vina ili žestokih pića, česta je razonoda mnogih od nas. Međutim, neodgovorna upotreba alkohola ume često sa sobom da nosi i rizik od povrede ili čak smrti.

Kako bi izbegli bilo koji vid nezgode bitno je da se kontrolišemo, odnosno da na odgovoran način konzumiramo pivo. U određenim slučajevima, ponekad, je teško pridržavati se odgovorne konzumacije. Bilo da je reč o rođendanu, svadbi ili prostom provodu sa prijateljima, uvek je važno poštovati svoje granice, odnosno odgovorno konzumirati pivo. Upravo zbog toga, danas ćemo vam dati par saveta kako da naučite da iskontrolišete količinu alkohola, odnosno popijenih piva.

Koliko piva popiti

Umereno uživanje u pivu preporučljivo je i kod ljudi koji se vode zdravim životnim stilom. Balans je ključan, te je bitno da nađete svoju granicu, a još bitnije da je se pridržavate. Svako od nas  je različit, što znači da količina piva koju možete uneti zavisi od vaših godina, težine, pola i metabolizma.

Prekomerna konzumacija piva sa sobom nosi rizik od razvoja niza hroničnih oboljenja poput: raka, oboljenja jetre, oštećenja mozga, srčanih i mentalnih problema.

Nemojte piti na prazan stomak

Alkohol, pa i pivo je veoma štetno za naš stomak. Njegov negativan efekat po želudac je naglašen ako ga konzumiramo, a da pre nismo  jeli. Osim ovoga, ako pijete na prazan stomak efekat piva će se osetiti mnogo brže. Konzumirajte dosta vode, nemojte mešati pivo sa slatkim ili energetskim pićima i izbegavajte previše slanu hranu – od nje će te biti još  žedniji, odnosno dehidrirani. Ako se pridržavate ovih saveta alkohol, ali i pivo će naneti minimalne štete vašem želudcu.

Brojte popijena piva

Kada nakon dva ili tri popijena piva alkohol počne sa svojim dejstvom, veoma je lako preći preko granice između uživanja u pivu i pijanstva. Stoga je bitno da budete disciplinovani, odnosno da se držite svoje granice. Ako ste primetili da vam je granica jako niska, onda je možda pametno da usporite sa konzumacijom, odnosno da „razvučete“ ostatak piva na duži vremenski rok. Dobro pravilo kojim se možete voditi jeste dva pića na sat vremena.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

nikšićko ipa

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Pivnica Gusan

Zdanje, u kojem se nalazi pivnica-restoran Gusan, sazidano je 1830. godine u stilu klasicizma, kao jedna od prve četiri dvospratnice

KAKO TOČITI ERDINGER PIVO

Za točenje Erdingera preporučuje se klasičan metod točenja piva u jedinstvenoj Erdinger čaši. Potrebno je isprati čašu hladnom vodom, zatim

Pivo od ljudske mokraće

Ako ste kojim slučajem prisustvovali danskom muzičkom festivalu „Roskilde“, održanom 2015. godine,  onda je vaš urin korišćen za proizvodnju piva.

Ćevabdžinica To je to

U duhu porodičnih vrednosti i težnje za prepoznatljivim kvalitetom ćevabdžinica To je to želi da ponudi proizvod koji će umeti

JELEN PIVO Časti nove tate

Ako si upravo postao tata, Jelen ti poklanja gajbu piva sa tvojim imenom da počastiš ekipu   U susret nam dolaze periodi slava i praznika,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja