PIVO: Dobrog piva nema bez ključne sirovine

Znate li koji je najvažniji sastojak svakog piva

Zbog ekspanzije kraft industrije poslednjih godina, pivski svet je postao raznovrstan i vrlo interesantan. Tokom samo nekoliko godina pred konzumente su isplivali stilovi i podstilovi raznih ukusa. Sa ovolikom ponudom i sa svim novim sastojcima u pivu, nameće se logično pitanje – koji je to najvažniji sastojak svakog piva?

Ali pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo dati odgovor koji su osnovni sastojci svakog piva.

Osnovni sastojci, a koji su prisutni u svakom pivu su voda, hmelj, ječam i  kvasac. Ako pitate proizvođače piva da vam odgovore na pitanje koje smo mi postavili većina bi rekla da je kvasac najvažniji sastojak u svakom pivu. Ovo je svakako tačan odgovor, jer da nema kvasaca ne bi bilo ni piva. Za one koji ne znaju, kvasci od šećera stvaraju alkohol, a svi znamo da pivo bez alkohola nije pravo pivo.

Sa druge strane, ako želimo da dobijemo odgovor na pitanje – koji to sastojci u najvećoj meri doprinose kvalitetu ukusa, odnosno celokupnom kvalitetu piva, moramo se malo bolje uputiti u prirodu samih sastojaka piva.

U principu sve osnovne sirovine (sastojci) od kojih se pravi pivo su podjednako važne, odnosno i voda i hmelj i ječam i kvasac. Ako izostavimo bilo koju od njih nije moguće napraviti pivo prepoznatljivog ukusa. U teoriji moguće je izostaviti hmelj tokom kuvanja piva, ali krajnji proizvod neće biti ni nalik pivu. Naravno, moguće je umesto ječma dodati pšenicu, no ovog puta nećemo ići kroz stilove, već ćemo generalizovati priču.

Takođe, važno je napomenuti da je kvalitet sirovina ključan ukoliko želite da dobijete ukusno pivo snažnog karaktera.

Dakle, kvasci su ključni sastojak od kojih u najvećoj meri zavisi ukus, kvalitet i stil vašeg piva. Međutim bez ostala tri ključna sastojka nije moguće napraviti dobro pivo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1