VEROVALI ILI NE: Pivo privlači komarce

Da li ste se ikada zapitali zašto vas neumorno napadaju komarci dok sedite u prirodi i pijete pivo

Pivo je jedno od najpopularnijih pića na svetu i svako od nas ga je bar jednom probao. Kao takvo ono je prisutno u svim kulturama, te pored vode, kafe i čaja, pivo zauzima četvrto mesto na listi najpopularnijih pića. Skoro svaka odrasla osoba voli da popije pivo, ali posle današnjeg saznanja možda ćete razmisliti dva put pre nego što otvorite pivo pored jezera ili u parku.

Verovali ili ne, ali pivopije predstavljaju veoma atraktivnu metu za komarce. Zašto je to tako, ali i zašto komarci toliko vole pivo? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete pronaći odgovor u nastavku teksta.

Pitanje svih pitanja je zbog čega pivopije pivlače komarce. Ovim su se bavile mnoge naučne studije, a sredinom 2002. godine objavljena je studija u časopisu Američkog udruženja za kontrolu komaraca. Ona se smatra relevantom i sveobuhvatnom i u njoj je otkriveno da unosom samo jedne limenke piva, između 330 – 500 ml u zavisnosti od ambalaže, vi postajete „atraktivnija“ meta za komarce.

Najverovatniji razlog ovoga jeste što putem konzumiranja piva vaš znoj se bogati etanolom. Budući da se etanol koristi kao mamac za komarce nije iznenađujuće, da zbog većeg procenta alkohola u vašem znoju, vi postajete privlačnija meta za ove insekte.

Još jedan mogući faktor zbog kojeg ste privlačniji komarcima ako pijete pivo, jeste taj što unosom alkohola raste i vaša telesna temperatura. Osetljivost na toplotu je samo jedan od mnogih načina, a pomoću kojih komarci pronalaze svoju metu – Dakle, što je vaša telesna temperatura viša, to su i veće šanse da će vas komarci pronaći.

Interesantno je da pivopije predstavljaju posebno atraktivnu metu za nekoliko vrsta komaraca. Tu spadaju i komarci koji prenose malariju i denga groznicu, poput onih iz roda Anopheles gambiae i Aedes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1