KRAFT PIVO: Zbog čega javlja užegao ukus

Ovo je čest nedostatak, koji se ne može zamaskirati, a evo kako se prepoznaje

Ako vam se desilo da otvorite pivo, u nadi da ćete ga sa  uživanjem popiti i shvatite  nakon otvaranja da iz pivske boce dopire neprijatan miris, koji podseća na užeglo ili pokvareno, onda ste i vi jedna od mnogih žrtava užeglog piva.

Slučaj užeglog piva je čest kod kraft piva. Postoje mnoge špekulacije, a koje nam govore zbog čega dolazi do ovog efekta. Neki kažu da pivo postaje užeglo nakon što dugo stoji , drugi tvrde da do neprijatnih promena dolazi zbog toga što pivo relativno brzo prelazi iz toplog u hladno okruženje i obrnuto. Međutim, nauka je tu vrlo jasna i veoma decidno tvrdi zašto je to tako, ali nam otkriva i kako da rešimo ovaj problem.

Kao što smo već naveli, efekat užeglog piva dešava se kod kraft, ali i kod industrijskih piva, s tim da je ovaj problem mnogo izraženiji kod zanatskih piva. Sa naučne tačke gledišta, pivo postaje užeglo usled specifične reakcije izazvane od strane sunčanih zraka. Kraft pivari, njihovi kuvari i tehnolozi su svesni ovoga, te je ovo jedan od ključnih razloga zbog kojih kraft piva izlaze na tržište u braon bocama.

Tokom ukuvavanja hmelja, hmelj osobađa jedinjenja pod imenom iso – alfa kiseline. Ako izložimo ove kiseline sunčevoj svetlosti primetićemo da se one veoma brzo raspadaju, odnosno gube svoju konstituciju.

Preostali delovi iso – alfa kiselina se vezuju za molekule proteina koji sa sobom nose sulfate. Ovim se kreira nova hemikalija, a od koje dolazi neprijatan odnosno užegao miris i ukus.

Nije moguće obrnuti ovu reakciju, što znači da ako je pivo užeglo nema mu mnogo pomoći. Sa druge strane, čuvanje piva na tamnom i hladnom mestu će osigurati najmanji procenat pojave efekta užeglog piva.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

heineken srbija

HEINEKEN – Stvarajmo bolji svet

HEINEKEN je danas objavio svoj program održivog poslovanja „Stvarajmo bolji svet” za 2030. godinu, koji obuhvata set ambicioznih planova i obaveza sa ciljem da se ostvari pozitivan uticaj kako na životnu sredinu, tako i u domenu društvene održivosti, ali i promocije odgovorne konzumacije alkohola

Restoran Ceger kafe

Restoran Ceger kafe nalazi se u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke, u Skerlićevoj ulici. Smešten u srcu

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli