KRAFT PIVO: Zbog čega javlja užegao ukus

Ovo je čest nedostatak, koji se ne može zamaskirati, a evo kako se prepoznaje

Ako vam se desilo da otvorite pivo, u nadi da ćete ga sa  uživanjem popiti i shvatite  nakon otvaranja da iz pivske boce dopire neprijatan miris, koji podseća na užeglo ili pokvareno, onda ste i vi jedna od mnogih žrtava užeglog piva.

Slučaj užeglog piva je čest kod kraft piva. Postoje mnoge špekulacije, a koje nam govore zbog čega dolazi do ovog efekta. Neki kažu da pivo postaje užeglo nakon što dugo stoji , drugi tvrde da do neprijatnih promena dolazi zbog toga što pivo relativno brzo prelazi iz toplog u hladno okruženje i obrnuto. Međutim, nauka je tu vrlo jasna i veoma decidno tvrdi zašto je to tako, ali nam otkriva i kako da rešimo ovaj problem.

Kao što smo već naveli, efekat užeglog piva dešava se kod kraft, ali i kod industrijskih piva, s tim da je ovaj problem mnogo izraženiji kod zanatskih piva. Sa naučne tačke gledišta, pivo postaje užeglo usled specifične reakcije izazvane od strane sunčanih zraka. Kraft pivari, njihovi kuvari i tehnolozi su svesni ovoga, te je ovo jedan od ključnih razloga zbog kojih kraft piva izlaze na tržište u braon bocama.

Tokom ukuvavanja hmelja, hmelj osobađa jedinjenja pod imenom iso – alfa kiseline. Ako izložimo ove kiseline sunčevoj svetlosti primetićemo da se one veoma brzo raspadaju, odnosno gube svoju konstituciju.

Preostali delovi iso – alfa kiselina se vezuju za molekule proteina koji sa sobom nose sulfate. Ovim se kreira nova hemikalija, a od koje dolazi neprijatan odnosno užegao miris i ukus.

Nije moguće obrnuti ovu reakciju, što znači da ako je pivo užeglo nema mu mnogo pomoći. Sa druge strane, čuvanje piva na tamnom i hladnom mestu će osigurati najmanji procenat pojave efekta užeglog piva.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Lako i jednostavno

Ako za vikend planirate da odgledate neku utakmicu ili samo da se okupite sa prijateljima kod kuće ovo je pravi

Parkinson zaobilazi pivopije

Istraživanja koja su vršena na obolelima od Parkinsonove bolesti dokazuju da umerena konzumacija piva, u srednjem i kasnijem životnom dobu,

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.