KRAFT PIVO: Zbog čega javlja užegao ukus

Ovo je čest nedostatak, koji se ne može zamaskirati, a evo kako se prepoznaje

Ako vam se desilo da otvorite pivo, u nadi da ćete ga sa  uživanjem popiti i shvatite  nakon otvaranja da iz pivske boce dopire neprijatan miris, koji podseća na užeglo ili pokvareno, onda ste i vi jedna od mnogih žrtava užeglog piva.

Slučaj užeglog piva je čest kod kraft piva. Postoje mnoge špekulacije, a koje nam govore zbog čega dolazi do ovog efekta. Neki kažu da pivo postaje užeglo nakon što dugo stoji , drugi tvrde da do neprijatnih promena dolazi zbog toga što pivo relativno brzo prelazi iz toplog u hladno okruženje i obrnuto. Međutim, nauka je tu vrlo jasna i veoma decidno tvrdi zašto je to tako, ali nam otkriva i kako da rešimo ovaj problem.

Kao što smo već naveli, efekat užeglog piva dešava se kod kraft, ali i kod industrijskih piva, s tim da je ovaj problem mnogo izraženiji kod zanatskih piva. Sa naučne tačke gledišta, pivo postaje užeglo usled specifične reakcije izazvane od strane sunčanih zraka. Kraft pivari, njihovi kuvari i tehnolozi su svesni ovoga, te je ovo jedan od ključnih razloga zbog kojih kraft piva izlaze na tržište u braon bocama.

Tokom ukuvavanja hmelja, hmelj osobađa jedinjenja pod imenom iso – alfa kiseline. Ako izložimo ove kiseline sunčevoj svetlosti primetićemo da se one veoma brzo raspadaju, odnosno gube svoju konstituciju.

Preostali delovi iso – alfa kiselina se vezuju za molekule proteina koji sa sobom nose sulfate. Ovim se kreira nova hemikalija, a od koje dolazi neprijatan odnosno užegao miris i ukus.

Nije moguće obrnuti ovu reakciju, što znači da ako je pivo užeglo nema mu mnogo pomoći. Sa druge strane, čuvanje piva na tamnom i hladnom mestu će osigurati najmanji procenat pojave efekta užeglog piva.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Fish & Zeleniš

Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje i opuštene atmosfere, a u Novom Sadu ste, ovo će vam se svideti. Jelovnik je

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.