Ovo je čest nedostatak, koji se ne može zamaskirati, a evo kako se prepoznaje
Ako vam se desilo da otvorite pivo, u nadi da ćete ga sa uživanjem popiti i shvatite nakon otvaranja da iz pivske boce dopire neprijatan miris, koji podseća na užeglo ili pokvareno, onda ste i vi jedna od mnogih žrtava užeglog piva.
Slučaj užeglog piva je čest kod kraft piva. Postoje mnoge špekulacije, a koje nam govore zbog čega dolazi do ovog efekta. Neki kažu da pivo postaje užeglo nakon što dugo stoji , drugi tvrde da do neprijatnih promena dolazi zbog toga što pivo relativno brzo prelazi iz toplog u hladno okruženje i obrnuto. Međutim, nauka je tu vrlo jasna i veoma decidno tvrdi zašto je to tako, ali nam otkriva i kako da rešimo ovaj problem.
Kao što smo već naveli, efekat užeglog piva dešava se kod kraft, ali i kod industrijskih piva, s tim da je ovaj problem mnogo izraženiji kod zanatskih piva. Sa naučne tačke gledišta, pivo postaje užeglo usled specifične reakcije izazvane od strane sunčanih zraka. Kraft pivari, njihovi kuvari i tehnolozi su svesni ovoga, te je ovo jedan od ključnih razloga zbog kojih kraft piva izlaze na tržište u braon bocama.
Tokom ukuvavanja hmelja, hmelj osobađa jedinjenja pod imenom iso – alfa kiseline. Ako izložimo ove kiseline sunčevoj svetlosti primetićemo da se one veoma brzo raspadaju, odnosno gube svoju konstituciju.
Preostali delovi iso – alfa kiselina se vezuju za molekule proteina koji sa sobom nose sulfate. Ovim se kreira nova hemikalija, a od koje dolazi neprijatan odnosno užegao miris i ukus.
Nije moguće obrnuti ovu reakciju, što znači da ako je pivo užeglo nema mu mnogo pomoći. Sa druge strane, čuvanje piva na tamnom i hladnom mestu će osigurati najmanji procenat pojave efekta užeglog piva.