Ocenjivanje piva

ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva?

Ugljen-dioksid, koji pivo sadrži, „maskira“ slabije izražene mirise i ukuse, a zamara čula.

Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno, jer čulo ukusa na niskim temperaturama gube osetljivost, te je procena otežana ili čak onemogućena.

Pivo mora biti „sobne temperature“ tj. 12-15°C da bi moglo da se ocenjuje, i to odmah po otvaranju.

Prilikom ocenjivanja pivo se sipa u krigle, sa drškom, kako se čaša ne bi dodatno grejala, a i u većoj čaši se sporije gubi ugljen-dioksid, kojim se gubi i reskost piva.

Ocenjuje se ukus, čistoća, punoća i opšti utisak tj. boja piva i pena, koja mora biti čvrsta i gusta.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kućni dovod piva

U Hamurabijevom zakoniku, najpoznatijem i najbolje sačuvanom zakoniku iz drevne Mesopotamije, navedeno je da svaki prodavac piva koji svoje pivo

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.