Ocenjivanje piva

ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva?

Ugljen-dioksid, koji pivo sadrži, „maskira“ slabije izražene mirise i ukuse, a zamara čula.

Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno, jer čulo ukusa na niskim temperaturama gube osetljivost, te je procena otežana ili čak onemogućena.

Pivo mora biti „sobne temperature“ tj. 12-15°C da bi moglo da se ocenjuje, i to odmah po otvaranju.

Prilikom ocenjivanja pivo se sipa u krigle, sa drškom, kako se čaša ne bi dodatno grejala, a i u većoj čaši se sporije gubi ugljen-dioksid, kojim se gubi i reskost piva.

Ocenjuje se ukus, čistoća, punoća i opšti utisak tj. boja piva i pena, koja mora biti čvrsta i gusta.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja