Ocenjivanje piva

ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva?

Ugljen-dioksid, koji pivo sadrži, „maskira“ slabije izražene mirise i ukuse, a zamara čula.

Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno, jer čulo ukusa na niskim temperaturama gube osetljivost, te je procena otežana ili čak onemogućena.

Pivo mora biti „sobne temperature“ tj. 12-15°C da bi moglo da se ocenjuje, i to odmah po otvaranju.

Prilikom ocenjivanja pivo se sipa u krigle, sa drškom, kako se čaša ne bi dodatno grejala, a i u većoj čaši se sporije gubi ugljen-dioksid, kojim se gubi i reskost piva.

Ocenjuje se ukus, čistoća, punoća i opšti utisak tj. boja piva i pena, koja mora biti čvrsta i gusta.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

FIŠEK: Pivske grickalice

  FIŠEK je originalan, inovativan, praktičan i ekološki-opredeljen proizvod. FIŠEK je jedinstven i originalan po svom dizajnerskom rešenju pakovanja, koje

Evo zašto treba da pijete pivo

Pivo smanjuje upale, čini naše srce zdravijim, čak ima određenih naznaka da nas pivo čini pametnijim, omogućava duži život, čini

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.