Ocenjivanje piva

ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva?

Ugljen-dioksid, koji pivo sadrži, „maskira“ slabije izražene mirise i ukuse, a zamara čula.

Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno, jer čulo ukusa na niskim temperaturama gube osetljivost, te je procena otežana ili čak onemogućena.

Pivo mora biti „sobne temperature“ tj. 12-15°C da bi moglo da se ocenjuje, i to odmah po otvaranju.

Prilikom ocenjivanja pivo se sipa u krigle, sa drškom, kako se čaša ne bi dodatno grejala, a i u većoj čaši se sporije gubi ugljen-dioksid, kojim se gubi i reskost piva.

Ocenjuje se ukus, čistoća, punoća i opšti utisak tj. boja piva i pena, koja mora biti čvrsta i gusta.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Zlatno burence

Zlatno burence je beogradski restoran koji na scenu donosi prave ukuse srpske tradicionalne kuhinje. Od roštilja na ćumuru, preko kuvanih

Dugovečnost i kraft pivo

Šta je tajna dugog života? Mirno i samozadovoljno ponašanje? Blistavi smisao za humor? Doživotna joga? Ili bi to moglo biti

Verovali ili ne

– Zanimljivo je koliko dugo traje običaj Medenog meseca, na koji mladenci idu posle venčanja. Običaj traje već oko 6000

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.