Ocenjivanje piva

ocenjivanje piva

Da li ste znali da je od svih alkoholnih pića najteže oceniti kvalitet piva? Ugljen-dioksid, koji pivo sadrži, "maskira" slabije izražene mirise i ukuse, a zamara čula. Da bi ocenjivanje piva bilo ispravno pivo ne sme biti hladno, jer čulo ukusa na niskim temperaturama gube osetljivost, te je procena otežana ili čak onemogućena. Pivo mora biti "sobne temperature" tj. 12-15°C da bi moglo da se ocenjuje, i to odmah po otvaranju. Prilikom ocenjivanja pivo se sipa u krigle, sa drškom, kako se čaša ne bi dodatno grejala, a i u većoj čaši se sporije gubi ugljen-dioksid, kojim se gubi i reskost piva. Ocenjuje se ukus, čistoća, punoća i opšti utisak tj. boja piva i pena, koja mora biti čvrsta i gusta.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Prime

Restoran Prime nalazi se u okviru hotela Crowne Plaza Beograd, na Novom Beogradu, i predstavlja najbolji način da upoznate modernu

Vreme je za pivo

Hranjiva vrednost, umirujuće dejstvo i osvežavajući ukus, kvalifikuju pivo za najbolje pića tokom vrelih letnjih dana Po definiciji pivo je