KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića. Slovenski narodi su pravili kvas jer je to zapravo bio jedan način da sačuvaju žitarice i konzerviraju ih. U doba Petra Velikog kvas je bio popularan kao danas Coca cola, a pripremao se po raznim receptima. U Srbiji se danas proizvode dva brenda: Ledeni kvas i Ruski kvas. Kvas je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija iz ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Pošto je vrenje kvasca ključni proces u proizvodnji ovog pića, logično je što se proizvod naziva kvas. Kvas je biološki vredno piće, posebno u pogledu mineralnih materija. U njemu možete naći dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora, ali i vitamina B kompleksa koji su visokovredni. Kvas je dugo vremena bio omiljeno bezalkoholno piće u mnogim slovenskim zemljama, ali su ga u toku 20. veka potisnuli drugi napici, naročito Cola.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Bistro La Mer

Bistro La Mer je novosadski vinski bar,wine shop i restoran originalnog koncepta i promišljeno široke vinske ponude, lociran u ulici

Restoran Dva Jelena

Osnovan davne 1832. godine, restoran Dva Jelena je vekovni simbol Beograda, čuvar tradicije i boemskog duha. Poznat je po specijalitetima

Restoran Time Out

Zar ne mislite da je hrana ukusnija ukoliko ručate na nekom mestu koje ostavlja bez daha? Beogradski restoran Time Out

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja