KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića. Slovenski narodi su pravili kvas jer je to zapravo bio jedan način da sačuvaju žitarice i konzerviraju ih. U doba Petra Velikog kvas je bio popularan kao danas Coca cola, a pripremao se po raznim receptima. U Srbiji se danas proizvode dva brenda: Ledeni kvas i Ruski kvas. Kvas je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija iz ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Pošto je vrenje kvasca ključni proces u proizvodnji ovog pića, logično je što se proizvod naziva kvas. Kvas je biološki vredno piće, posebno u pogledu mineralnih materija. U njemu možete naći dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora, ali i vitamina B kompleksa koji su visokovredni. Kvas je dugo vremena bio omiljeno bezalkoholno piće u mnogim slovenskim zemljama, ali su ga u toku 20. veka potisnuli drugi napici, naročito Cola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivske krigle od kamena

Pivske krigle do kamena odnosno poznatije kao „Beer Steins“ (Stein na Nemačkom znači kamen ili kameni rad) su kako i

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

MODERNI LAGER

Lageri, kao najmodernija vrsta su piva donjeg vrenja i uglavnom su svetle boje. To su prava letnja piva, laganijeg, osvežavajućeg

Palačinkarnica Dizni

PALAČINKARNICA DIZNI

Palačinkarnica Dizni osim palačinki, nudi pice i paste, a ono što je važno napomenuti jeste da u svojoj karti pića imaju kraft i industrijska, kako flaširana, tako i točena piva.

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.