KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića. Slovenski narodi su pravili kvas jer je to zapravo bio jedan način da sačuvaju žitarice i konzerviraju ih. U doba Petra Velikog kvas je bio popularan kao danas Coca cola, a pripremao se po raznim receptima. U Srbiji se danas proizvode dva brenda: Ledeni kvas i Ruski kvas. Kvas je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija iz ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Pošto je vrenje kvasca ključni proces u proizvodnji ovog pića, logično je što se proizvod naziva kvas. Kvas je biološki vredno piće, posebno u pogledu mineralnih materija. U njemu možete naći dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora, ali i vitamina B kompleksa koji su visokovredni. Kvas je dugo vremena bio omiljeno bezalkoholno piće u mnogim slovenskim zemljama, ali su ga u toku 20. veka potisnuli drugi napici, naročito Cola.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Little Bay

Little Bay restoran je deo istoimenog lanca restorana u Londonu i Brajtonu. Posle četiri uspešna Little Bay restorana u Londonu

Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju