KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića. Slovenski narodi su pravili kvas jer je to zapravo bio jedan način da sačuvaju žitarice i konzerviraju ih. U doba Petra Velikog kvas je bio popularan kao danas Coca cola, a pripremao se po raznim receptima. U Srbiji se danas proizvode dva brenda: Ledeni kvas i Ruski kvas. Kvas je osvežavajuće bezalkoholno piće koje se dobija iz ječma, heljde, raži, jezgrastog voća i meda uz pomoć vrenja pivskim kvascem. Pošto je vrenje kvasca ključni proces u proizvodnji ovog pića, logično je što se proizvod naziva kvas. Kvas je biološki vredno piće, posebno u pogledu mineralnih materija. U njemu možete naći dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora, ali i vitamina B kompleksa koji su visokovredni. Kvas je dugo vremena bio omiljeno bezalkoholno piće u mnogim slovenskim zemljama, ali su ga u toku 20. veka potisnuli drugi napici, naročito Cola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Bajaderica

Nadomak uvek bučnog i užurbanog Beograda postoji mirno mesto gde se može dobro jesti, naravno i popiti kvalitetno piće, opustiti,

Restoran Plava frajla

Plava frajla je novosadski restoran koji služi istočnoevropsku, evropsku i domaću hranu, odnosno menije je baziran pretežno na vojvođansku domaću

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.