PORTER PIVO – PIĆE LUČKIH RADNIKA

Porter pivo se pojavilo oko 1700. Godine u Londonu. Ime je dobilo po jakim lučkim radnicima koji su se nazivali porterima (nosačima) i koji su ga najviše konzumirali. Pivo je bilo gusto i sito. To pivo je imalo duži rok trajanja, nije bilo toliko osetljivo na temperature, sa starenjem se povećavala količina alkohola u njemu, i najvažnije od svega, bilo je jeftino za proizvodnju i konzumaciju. Velika količina portera izvozila se u Irsku a na kraju je počeo da ga proizvodi i Arthur Guinness. U 19. veku, porter je dobio svoju prepoznatljivo crnu boju i jači ukus.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Napravite kod kuće

Potrebni sastojci: -120 g Edamera -400 g brašna -3 supene kašike šećera -3 supene kašike praška za pecivo -1.5 kafenih

Pivo zaustavlja kataraktu

Previše piva i vaš vid će postati zamućen, ali konzumacijom prave količine piva i vaše oči će imati koristi. Istraživači

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

Restoran Bajaderica

Nadomak uvek bučnog i užurbanog Beograda postoji mirno mesto gde se može dobro jesti, naravno i popiti kvalitetno piće, opustiti,

Banjalučki ćevap

Odmah nadomak samog centra Novog Sada, u Gajevoj ulici, nalazi se jedan lokal koji je nadaleko poznat po svojim specijalitetima