PORTER PIVO – PIĆE LUČKIH RADNIKA

Porter pivo se pojavilo oko 1700. Godine u Londonu. Ime je dobilo po jakim lučkim radnicima koji su se nazivali porterima (nosačima) i koji su ga najviše konzumirali. Pivo je bilo gusto i sito. To pivo je imalo duži rok trajanja, nije bilo toliko osetljivo na temperature, sa starenjem se povećavala količina alkohola u njemu, i najvažnije od svega, bilo je jeftino za proizvodnju i konzumaciju. Velika količina portera izvozila se u Irsku a na kraju je počeo da ga proizvodi i Arthur Guinness. U 19. veku, porter je dobio svoju prepoznatljivo crnu boju i jači ukus.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Chez Nik

Chez Nik, kratko ime koje znači puno toga na jednom mestu. Sjajnu kafu i doručak za uspešan početak dana, izbor

Kafemat

Kafemat je zanimljiv koncept restorana i bara koji se nalazi nadomak novosadskog Spensa. Gastronomska magija koju pruža ovaj restoran, uvek

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Kafana Čedić

Želja da se zauvek zadrže savršeni ukusi i mirisi domaće hrane, kao i da se sačuva od zaborava lepota starog

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.