BISER ISTOČNE SRBIJE – ZAJEČARAC

Zaječarsko pivo je zvanično prvi put proizvedeno 1895. godine u Zaječarskoj pivari, koju je osnovalo “Zaječarsko industrijsko udruženje”. Pivara je bila prvi industrijski objekat u Zaječaru. Zaječarac je simbol istočne Srbije, odnosno timočkog kraja. Svojom crvenom etiketom i retro bocom kao i originalnim ukusom, ovo “zidarsko” pivo, je omiljeno među domaćom publikom, dok se potražnja za njim povećava i u zemljama regiona. Zaječarac se proizvodi u plastičnom pakovanju od 2 litre (svetlo pivo), staklenoj flaši od 0,5 litara (svetlo/tamno pivo), limenci od 0,5 litara (svetlo/tamno pivo), staklenoj flašici od 0,33 litara (svetlo/tamno pivo) kao i buretu od 30 litara i 20 litara (tamno pivo). 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Žal za mladost

Restoran Žal za mladost osnovan je sada već davne 1995. godine u Novom Sadu kao nacionalni restoran, sa željom da

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Trappist – Pivo ili sir

U Belgiji, zemlji gde pivo ima i svog nebeskog zaštitnika, manastiri su još u srednjem veku postala prva preduzeća za

Promocija kraft piva

U petak 14.09.2018. godine u City Pub-u tj. Pivzdarija Pab-u , sa početkom u 20h, održaće se promocija piva pivare

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.