Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana nauke. Zythology (zitologija) je nauka koja se bavi pivom, odnosno proizvodnjom piva. Ime je dobila spajanjem dve grčke reči “zythos” što znači pivo i „logos” što znači učiti odnosno izučavati.

Pivo se u većini sastoji od vode, što nije naročito zanimljivo. Ono što je zanimljivo, jeste da je voda iz određenih regija „bolja“ za pivo tj daje „ukusnije“ pivo. Pitate se zašto? Reč je o mineralnoj strukturi vode i njenoj tvrdoći. Dobar primer je voda iz Dubilina, a koja je puna minerala i spada u tvrde vode, te je bolja za proizvodnju jakih crnih piva. Zato se Guinness proizvodi baš od te vode.

Ukus piva zavisi od puno činilaca, a u nastavku ćemo izdvojiti neka interesantna piva tj. interesantne ukuse.
Jasno je da na svetu postoji hiljade i hiljade vrsta piva sa raznoraznim aromama, ali ovako nešto još niste videli tj. probali. Ova piva zapravo postoje:

• Pivo sa ukusom pice
Dok se fermentiše ovo pivo u smesu se ubaci cela margarita i još se dodaju začini poput origana kako bi pivo imalo taj karakterističan ukus
• Pivo sa ukusom slanine
Ovo pivo se proizvodi u SAD i ljudi koji su ga probali kažu da zaista ima uku slanine
• Pivo od konoplje

U gradovima poput Amsterdama gde je ova biljka legalna pivari su došli do ideje da naprave pivo od ove biljke, to su i uspeli. Sa jakim i gorkim ukusom, turisti najviše vole da uživaju u ovom pivu
Za kraj malo ekologije. Naučnik Džosef Presli je tokom jedne posete pivari primetio da iz velikog kazana piva na površinu plivaju gasne lopte nalik na CO2. Gospodin Džosef je tada zamolio da uradi par eksperimenata i tako je otkrio kiseonik, koji se izdvaja prilokom proizvodnje piva i obogaćuje vazduh koji dišemo.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli