Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana nauke. Zythology (zitologija) je nauka koja se bavi pivom, odnosno proizvodnjom piva. Ime je dobila spajanjem dve grčke reči “zythos” što znači pivo i „logos” što znači učiti odnosno izučavati.

Pivo se u većini sastoji od vode, što nije naročito zanimljivo. Ono što je zanimljivo, jeste da je voda iz određenih regija „bolja“ za pivo tj daje „ukusnije“ pivo. Pitate se zašto? Reč je o mineralnoj strukturi vode i njenoj tvrdoći. Dobar primer je voda iz Dubilina, a koja je puna minerala i spada u tvrde vode, te je bolja za proizvodnju jakih crnih piva. Zato se Guinness proizvodi baš od te vode.

Ukus piva zavisi od puno činilaca, a u nastavku ćemo izdvojiti neka interesantna piva tj. interesantne ukuse.
Jasno je da na svetu postoji hiljade i hiljade vrsta piva sa raznoraznim aromama, ali ovako nešto još niste videli tj. probali. Ova piva zapravo postoje:

• Pivo sa ukusom pice
Dok se fermentiše ovo pivo u smesu se ubaci cela margarita i još se dodaju začini poput origana kako bi pivo imalo taj karakterističan ukus
• Pivo sa ukusom slanine
Ovo pivo se proizvodi u SAD i ljudi koji su ga probali kažu da zaista ima uku slanine
• Pivo od konoplje

U gradovima poput Amsterdama gde je ova biljka legalna pivari su došli do ideje da naprave pivo od ove biljke, to su i uspeli. Sa jakim i gorkim ukusom, turisti najviše vole da uživaju u ovom pivu
Za kraj malo ekologije. Naučnik Džosef Presli je tokom jedne posete pivari primetio da iz velikog kazana piva na površinu plivaju gasne lopte nalik na CO2. Gospodin Džosef je tada zamolio da uradi par eksperimenata i tako je otkrio kiseonik, koji se izdvaja prilokom proizvodnje piva i obogaćuje vazduh koji dišemo.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Donji Grad

U samom srcu starog Beogradu, nedaleko od Kalemegdana, u mirnom delu Dorćola, na uglu ulica Knićaninova i Visokog Stevana nalazi

133 godine staro, a pitko

Zaposleni u fabrici Carlsberg u Kopenhagenu čistili su podrum ove pivare, kada su pronašli neotvorenu bocu koja stoji tu čak

KVAS – HLEB KOJI SE PIJE

Kvas je nastao na prostoru današnje Rusije pre otprilike hiljadu godina, gde se i danas proizvodi nekoliko vrsta ovog pića.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.