OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

Zbog drevnog Vavilonskog običaja, koji je uključivao mešanje piva i meda, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec

Pre izuma komercijalnog punjenja flaša, rashlađivanja i pasterizacije, bila je nezamisliva moderna proizvodnja piva, kakvu poznajemo danas. I koliko god da je tehnologija napredovala, još uvek se ne zna ko je prvi napravio i popio pivo. Ono što se sigurno zna jeste da je pivo prvo alkoholno piće poznato u ovdašnjoj civilizaciji.

Pivo pokrenulo evoluciju

Nećete verovati, ali jedan od glavnih faktora evolucije čovečanstva, bila je upravo sklonost ljudi ka pivu i alkoholnim pićima.

Pre nego što su naučili da prave hleb, pivo je bilo prvi proizvod od žitarica i vode koji su ljudi napravili. Oni su u zavisnosti od kontinenta na kojem žive koristili različite vrste žitarica, te je svaka civilizacija razvila svoju verziju ovog alkoholnog pića.

U Africi su koristili proso, Kinezi su koristili pšenicu, a Japanci pirinač. Danas je ječam osnovni sastojak, a hmelj glavni začin u pivskoj industriji, a počeli su da se koristi tek hiljadite godine Nove ere.

Zetu pivo i medovina

Interesantan je podatak da su pre oko 4.000 godina u Vavilonu imali običaj da mesec dana nakon venčanja, mladin otac snabdeva zeta sa onoliko medovine ili piva, koliko ovaj može da popije. Medovina je u to vreme nazivano pivo sa medom, a zbog ovog Vavilonskog običaja, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec.

Pivo varvarsko piće

Za razliku od Vavilonaca, Rimljani su voleli piće koje isteruje istinu na videlo – vino. Za pivo su smatrali da ga piju isključivo varvari.

Sumeri i Stari Egipćani nisu bili takvog mišljenja, te su ovo piće pravili i ispijali, a umesto ječma su koristili druge žitarice. Ne zna se tačno šta je od žitarica korišćeno.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Pivara na Dorćolu

Pivara na Dorćolu u svojoj ponudi nudi preko 15 vrsta piva na točenje, kao i svojih 5, koje proizvode u svojoj pivari.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike