OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

Zbog drevnog Vavilonskog običaja, koji je uključivao mešanje piva i meda, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec

Pre izuma komercijalnog punjenja flaša, rashlađivanja i pasterizacije, bila je nezamisliva moderna proizvodnja piva, kakvu poznajemo danas. I koliko god da je tehnologija napredovala, još uvek se ne zna ko je prvi napravio i popio pivo. Ono što se sigurno zna jeste da je pivo prvo alkoholno piće poznato u ovdašnjoj civilizaciji.

Pivo pokrenulo evoluciju

Nećete verovati, ali jedan od glavnih faktora evolucije čovečanstva, bila je upravo sklonost ljudi ka pivu i alkoholnim pićima.

Pre nego što su naučili da prave hleb, pivo je bilo prvi proizvod od žitarica i vode koji su ljudi napravili. Oni su u zavisnosti od kontinenta na kojem žive koristili različite vrste žitarica, te je svaka civilizacija razvila svoju verziju ovog alkoholnog pića.

U Africi su koristili proso, Kinezi su koristili pšenicu, a Japanci pirinač. Danas je ječam osnovni sastojak, a hmelj glavni začin u pivskoj industriji, a počeli su da se koristi tek hiljadite godine Nove ere.

Zetu pivo i medovina

Interesantan je podatak da su pre oko 4.000 godina u Vavilonu imali običaj da mesec dana nakon venčanja, mladin otac snabdeva zeta sa onoliko medovine ili piva, koliko ovaj može da popije. Medovina je u to vreme nazivano pivo sa medom, a zbog ovog Vavilonskog običaja, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec.

Pivo varvarsko piće

Za razliku od Vavilonaca, Rimljani su voleli piće koje isteruje istinu na videlo – vino. Za pivo su smatrali da ga piju isključivo varvari.

Sumeri i Stari Egipćani nisu bili takvog mišljenja, te su ovo piće pravili i ispijali, a umesto ječma su koristili druge žitarice. Ne zna se tačno šta je od žitarica korišćeno.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Slatka pivska rebarca sa renom

Sastojci: -3,5 kg svinjskih rebaraca -So -Biber -Dve flaše/limenke piva -Dve supene kašike meda -Ren Priprema: Zagrejte rernu na 160°C,

Američke sorte hmelja

Hmelj je neizbežni dodatak pivu i kao i svaki začin daje mu karakter, izbalansiranost, završni profil – jednostavno, bez njega

Svemirsko pivo

Svemirsko pivo

Ako želite da popijete pravo pivo koje nije sa ove planete probajte „Sapporo Space Barley“. Ovo pivo sadrži ječam koji

Tramvaj pub

Tramvaj je i idealno mesto za doručak u Beogradu, ali i za izlazak. Ima sve ono što jedan pab mora

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora