OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

Zbog drevnog Vavilonskog običaja, koji je uključivao mešanje piva i meda, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec

Pre izuma komercijalnog punjenja flaša, rashlađivanja i pasterizacije, bila je nezamisliva moderna proizvodnja piva, kakvu poznajemo danas. I koliko god da je tehnologija napredovala, još uvek se ne zna ko je prvi napravio i popio pivo. Ono što se sigurno zna jeste da je pivo prvo alkoholno piće poznato u ovdašnjoj civilizaciji.

Pivo pokrenulo evoluciju

Nećete verovati, ali jedan od glavnih faktora evolucije čovečanstva, bila je upravo sklonost ljudi ka pivu i alkoholnim pićima.

Pre nego što su naučili da prave hleb, pivo je bilo prvi proizvod od žitarica i vode koji su ljudi napravili. Oni su u zavisnosti od kontinenta na kojem žive koristili različite vrste žitarica, te je svaka civilizacija razvila svoju verziju ovog alkoholnog pića.

U Africi su koristili proso, Kinezi su koristili pšenicu, a Japanci pirinač. Danas je ječam osnovni sastojak, a hmelj glavni začin u pivskoj industriji, a počeli su da se koristi tek hiljadite godine Nove ere.

Zetu pivo i medovina

Interesantan je podatak da su pre oko 4.000 godina u Vavilonu imali običaj da mesec dana nakon venčanja, mladin otac snabdeva zeta sa onoliko medovine ili piva, koliko ovaj može da popije. Medovina je u to vreme nazivano pivo sa medom, a zbog ovog Vavilonskog običaja, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec.

Pivo varvarsko piće

Za razliku od Vavilonaca, Rimljani su voleli piće koje isteruje istinu na videlo – vino. Za pivo su smatrali da ga piju isključivo varvari.

Sumeri i Stari Egipćani nisu bili takvog mišljenja, te su ovo piće pravili i ispijali, a umesto ječma su koristili druge žitarice. Ne zna se tačno šta je od žitarica korišćeno.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Zašto volimo tamno pivo

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom jednog jedinog sastojka Mnogi sebe smatraju odličnim poznavaocima piva,

Restoran Time Out

Zar ne mislite da je hrana ukusnija ukoliko ručate na nekom mestu koje ostavlja bez daha? Beogradski restoran Time Out

Sedeljka u BIP-u

Sredinom septembra, u okviru Beogradske industrije piva, održana je ,,Sedeljka u BIP-u’’ kao u dobra stara vremena. Oko hiljadu najsrećnijih

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja