OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Pivo je „krivac“ za medeni mesec

Zbog drevnog Vavilonskog običaja, koji je uključivao mešanje piva i meda, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec

Pre izuma komercijalnog punjenja flaša, rashlađivanja i pasterizacije, bila je nezamisliva moderna proizvodnja piva, kakvu poznajemo danas. I koliko god da je tehnologija napredovala, još uvek se ne zna ko je prvi napravio i popio pivo. Ono što se sigurno zna jeste da je pivo prvo alkoholno piće poznato u ovdašnjoj civilizaciji.

Pivo pokrenulo evoluciju

Nećete verovati, ali jedan od glavnih faktora evolucije čovečanstva, bila je upravo sklonost ljudi ka pivu i alkoholnim pićima.

Pre nego što su naučili da prave hleb, pivo je bilo prvi proizvod od žitarica i vode koji su ljudi napravili. Oni su u zavisnosti od kontinenta na kojem žive koristili različite vrste žitarica, te je svaka civilizacija razvila svoju verziju ovog alkoholnog pića.

U Africi su koristili proso, Kinezi su koristili pšenicu, a Japanci pirinač. Danas je ječam osnovni sastojak, a hmelj glavni začin u pivskoj industriji, a počeli su da se koristi tek hiljadite godine Nove ere.

Zetu pivo i medovina

Interesantan je podatak da su pre oko 4.000 godina u Vavilonu imali običaj da mesec dana nakon venčanja, mladin otac snabdeva zeta sa onoliko medovine ili piva, koliko ovaj može da popije. Medovina je u to vreme nazivano pivo sa medom, a zbog ovog Vavilonskog običaja, prvi mesec nakon venčanja se i danas naziva medeni mesec.

Pivo varvarsko piće

Za razliku od Vavilonaca, Rimljani su voleli piće koje isteruje istinu na videlo – vino. Za pivo su smatrali da ga piju isključivo varvari.

Sumeri i Stari Egipćani nisu bili takvog mišljenja, te su ovo piće pravili i ispijali, a umesto ječma su koristili druge žitarice. Ne zna se tačno šta je od žitarica korišćeno.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Jaka, a ukusna

Sa eksplozijom kraft industrije, očekivano je da nas iznenade određena piva koja se ističu od ostalih Većina muškaraca se verovatno

crno pivo, stout pivo

Kako uživati u crnom pivu

Zabluda je da je crno pivo obavezno jače od svetlog. Boja piva nema nikakve veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada.

Alla Lanterna

Restoran Alla Lanterna smešten je u najživopisnijem ambijentu jedne od najstarijih gradskih ulica Novog Sada, Dunavskoj ulici. Na meniju restorana

Pivski hotel

Pivski hotel

Škotska pivara po imenu BrewDog planira da do početka 2019. godine otvori svoj prvi pivski hotel. Kao idealno mesto za

PIVO – Kraft lager

Pivo kraft lager je masovno pivo zanatskih pivara. Bez obzira na trenutne probleme srpskog tržišta kraft piva, kraft lageri definitivno imaju ogroman potencijal.

PIVO – Pivara Gvint

Pivara Gvint veoma vodi računa o tome koliko će proizvedeno pivo sadržati hmelja, kvasca i slada.