POREKLO PIVA: Znate li odakle potiče pivo

Teorija koja tvrdi da su ljudi širom sveta nezavisno razvili pivo ima najviše logike, a evo i zašto

Verovali ili ne, pivo je jedno od najstarijih, ako ne i najstarije piće spravljeno od strane ljudi. Prvo piće, za koje je hemijski dokazano da sadrži ječam, potiče sa teritorija današnjeg Irana. Ono vodi poreklo iz perioda oko 5 milenijum pre nove ere, a postojanje ovog napitka zabeležneo je u istoriji Drevnog Egipta. Smatra se da ovaj primitivan napitak, nalik današnjem pivu, vuče svoje korene sa prostora Irana, te se njegova popularnost proširila preko Egipta i Mesopotamije.

Ono što je interesantno jeste postojanje drevnih kineskih artefakta koji nam sugerišu da su kinezi pivo proizvodili čak 7000 pre nove ere, ali ovo piće je u sebi sadržalo grožđe, med, glog i pirinač, te se eksperti ne slažu da je reč o „pravom“ pivu.

Kako gotovo bilo koja žitarica, a koja u sebi sadrži skrobaste šećere, može spontano da fermentira, zbog divljih kvasaca prisutnih u vazduhu, moguće je da su pića nalik današnjem pivu nezavisno razvijena širom sveta i to vrlo brzo nako što su ljudi počeli sa primitivnim načinom zemljoradnje.

Nova hemijska istraživanja drevnih grnčarija (ćupova) otkrivaju da se pivo proizvodilo pre oko 7000 godina na teritoriji današnjeg Irana. Ovo otkriće predstavlja dokaz o najranijim poznatim upotrebama fermentacije, te i najdrevniji dokaz o proizvodnji piva.

Najstariji dokaz o spravljanju piva u Mesopotamiji datira iz perioda od pre oko 6000 godina. To je stara sumerska tabla koja prikazuje ljude kako konzumiraju piće nalik pivu, pomoću slamke od trske, iz posude od gline.

Sumerska pesma stara 3900 godina u čast Ninkasije, zaštitnice kuvanja piva, sadrži najstariji sačuvani recept za pivo, opisujući proizvodnju piva uz pomoć ječmenog hleba.

U Kini, ostaci na grnčariji , a koji su stari oko 5000 godina, pokazuju da se pivo kuvalo od ječma i drugih žitarica.

A šta nam ustvari govore sve ove informacije?

Izvesno je da prva primitivna piva potiču sa teritorije današnjeg Irana, ali takođe je moguće da su ljudi širom sveta putem procesa spontane fermentacije nezavisno razvili proizvodnju piva. U principu, teorija koja tvrdi da su ljudi širom sveta nezavisno razvili pivo ima najviše logike. Opšte je poznato da su ljudi na isti način pripitomili vukove, te stvorili današnje kerove, kao i slučaj nastanka hleba, koji je takođe nastao spontano i nezavisno širom sveta.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Klasika – prasetina i lager

Nezvanični smo prvaci sveta po konzumaciji svinjskog mesa. Zimski period je vreme kada poraste potražnja za svinjskim mesom, uprkos postu.

Restoran and Sushi bar Bizu

Opuštena atmosfera i savršena usluga u modernom ambijentu i prijatnoj bašti je ono zbog čega bi obavezno trebali da posetite

Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.