KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema

Iskusnim pivopijama je već dobro poznata činjenica da je kraft pivo često bolji izbor u odnosu na mnoga industrijska. Osnovni razlog je jer se priprema na zanatski način, u manjim količinama, ali i jer je nepasterizovano. Ako poredimo kraft i industrijsko pivo, možemo primetiti da kraft pivo poseduje daleko više pozitivnih mikronutrijenata nego što je to slučaj kod pasterizovanih piva, koja nam dolaze iz velikih industrijskih pivara. Ovi mikronutrijenti omogućavaju čitav niz pogodnosti, a novo istraživanje spovedeno na Univerzitetu u Nebraski, SAD, tvrdi da određena kraft piva mogu imati pozitivan uticaj na rad našeg digestivnog trakta.

Istraživači sa Univerziteta u Nebraski, nakon analize nekoliko nepasterizovanih kraft piva, su uočili da se u pola litre nepasterizovanog piva nalazi oko 50 miliona probiotičkih bakterija. Standardni probiotički suplementi u sebi poseduju uglavnom oko 100 miliona probiotičkih bakterija, stoga možemo primetiti da dva kraft piva mogu da zamene jedan probiotički suplement. Međutim, ovo nije pametan odabir ako patite od dijareje, ili ako vam je stomak „uzrujan“ iz nekih drugih razloga.

Iako ono poseduje veliku količinu probiotičkih bakterija, nepasterizovano pivo ume loše da utiče na već „pokvaren“ stomak, te se držite probiotika u kapsulama.

Sa druge strane, ako nemate nikakvih problema, odnosno ako vam želudac funkcioniše normalno, suplementacija probiotika putem kraft piva nije loša odluka. Uz umerenu konzumaciju, na zdrav stomak, probiotici iz kraft piva mogu pozitivno uticati na rad vašeg digestivnog trakta.

Da podsetimo, probiotici su žive bakterije koje pozitivno utiču na rad ljudskog organizma.Oni su posebno korisni kada je reč o poboljšavanju rada digestivnog trakta. Ako ste ikada čuli da ljudsko telo poseduje dobre i loše bakterije, onda probiotike možemo svrstati pod te „dobre“ bakterije, odnosno pod bakterije koje pomažu u održavanju normalnih funkcija našeg tela.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1