Da li ste se ikada zapitali zbog čega je neko pivo svetlo ili tamno, crveno ili crno
Svi znamo da pivo može biti različitih boja, od onih svetlih, bledo – zlatnih, mrko – crvenih, pa sve do braon i tamnih nijansi. Boja piva čini piva različitim i vizualno interesantnim.
Takođe, boja piva ima odlučujuću ulogu i kada je reč o ukusu piva. Kod svetlijih piva primetne su lagane i oštre note, dok kod tamnih piva uglavnom preovlađuju teži, ali i smeliji ukusi. Boja piva je često presudna kod konzumenata, po boji se najčešće opredeljujemo za stil piva, a zbog čega je to tako i šta utiče na boju piva.
Boja piva u najvećoj meri zavisi od dve hemijske reakcije. U prvoj reakciji, amino kiseline i šećeri iz piva se vezuju jedni za druge, dok u drugoj reakciji isti ti šećeri se lagano razlažu. Obe ove reakcije imaju veliki uticaj kako na ukus, tako i na boju piva.
Sa druge strane, ako vas zanima koji tačno sastojak u pivu ima vodeću ulogu na boju piva, onda je odgovor na vaše pitanje slad.
Slad je faktor broj jedan kada pričamo o boji piva. Način pomoću kog se tretira slad, pre no što se doda u pivo, će u najvećoj meri doprineti boji piva. Savršen primer ovoga jeste prženje ili pečenje slada, proces koji se koristi kada se kuva pivo tamnije nijanse. Konkretno, što se više prži slad, to će pivo biti tamnije. Osim boje, slad doprinosi i ukusu piva. Ukoliko ste ikada primetili da pivo poseduje note poput hleba, keksa, čokolade ili kafe, budite sigurni da ovi ukusi potiču od slada.
Karamelizacija se takođe može primeniti tokom procesa prženja slada,što određenim pivima, poput portera ili stouta, daje one karakteristične karamel osobine.