Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje će biti dostupno na ovoj dalekoj planeti. Reč je o pivari Anheuser-Busch. Pustili su vest, koja više liči na naučnu fantastiku ili neki Spilbergov film. Žele da proizvedu pivo u svemiru. Bez obzira što cilj izgleda (malo) daleko, bukvalno daleko, izgleda da će se pivo u svemiru pojaviti mnogo ranije nego što svi misle. Kako prenosi independent.co.uk Anheuser-Busch sarađuje sa Međunarodnom svemirskom stanicom. I astronauti, a i naučnici se zažele piva na svojim putovanjima i rado će učestvovati u ovakvom poduhvatu. Anheuser-Busch je sarađivao sa CASIS-om, koji rukovodi američkom nacionalnom laboratorijom Međunarodne svemirske stanice i Space Tango, kompanija za razvoj korisnog tereta koja posluje sa dva komercijalna istraživačka objekta u okviru Nacionalne laboratorije. Planirano je da SpaceX prenese robu koja je potrebna za ovu proizvodnju, 20 semena ječma i još neke ključne sastojke Budveisera na Međunarodnu svemirsku stanicu u svojoj misiji CRS-13. Kada semena ječma stignu sigurno u njihov privremeni vanzemaljski dom, biće „stavljena na posao“. Dok plutaju u svemiru, biće izvedena dva eksperimenta. Prvi, za ispitivanje ekspozicije semena, sastojaće se od toga da će semena ječma boraviti na svemirskoj stanici u trajanju od 30 dana da bi se videlo kako reaguju na svoje novo okruženje u svemira. Drugi eksperiment, klijavost semena, uključuje zalivanje i ishranu semena dve nedelje kako bi videli da li se semena razvijaju na isti način kao i na Zemlji.

Nama, običnim postmatračima, je ostalo da čekamo na rezultate i nadamo se da će eksperimenti uspeti, a naučnici i astronauti biti zadovoljni dok plutaju negde dalko iznad nas i pijuckaju „Marsovsko pivo“.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Orašac

Odličan roštilj i fenomenalna jela spremljena po receptima srpske kuhinje odlika su jednog od vodećih restorana nacionalne kuhinje u Beogradu.

PŠENIČNA PIVA

Pšenična piva, iliti weizeni, su veoma lagana, lako se piju i imaju nešto malo kiseline i veoma malo aftertaste-a. Pšenica

Restoran Ananda

Ananda, prvi je veganski restoran u Srbiji. Koncept ovog restorana se svodi na laganu i finu hranu, u kojoj možete

Da li bi pili ova piva

Široka je lepeza interesantnih piva – Počev od islandskog piva koje se pravi uz pomoć kitovih testisa, do piva u

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.