Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje će biti dostupno na ovoj dalekoj planeti. Reč je o pivari Anheuser-Busch. Pustili su vest, koja više liči na naučnu fantastiku ili neki Spilbergov film. Žele da proizvedu pivo u svemiru. Bez obzira što cilj izgleda (malo) daleko, bukvalno daleko, izgleda da će se pivo u svemiru pojaviti mnogo ranije nego što svi misle. Kako prenosi independent.co.uk Anheuser-Busch sarađuje sa Međunarodnom svemirskom stanicom. I astronauti, a i naučnici se zažele piva na svojim putovanjima i rado će učestvovati u ovakvom poduhvatu. Anheuser-Busch je sarađivao sa CASIS-om, koji rukovodi američkom nacionalnom laboratorijom Međunarodne svemirske stanice i Space Tango, kompanija za razvoj korisnog tereta koja posluje sa dva komercijalna istraživačka objekta u okviru Nacionalne laboratorije. Planirano je da SpaceX prenese robu koja je potrebna za ovu proizvodnju, 20 semena ječma i još neke ključne sastojke Budveisera na Međunarodnu svemirsku stanicu u svojoj misiji CRS-13. Kada semena ječma stignu sigurno u njihov privremeni vanzemaljski dom, biće „stavljena na posao“. Dok plutaju u svemiru, biće izvedena dva eksperimenta. Prvi, za ispitivanje ekspozicije semena, sastojaće se od toga da će semena ječma boraviti na svemirskoj stanici u trajanju od 30 dana da bi se videlo kako reaguju na svoje novo okruženje u svemira. Drugi eksperiment, klijavost semena, uključuje zalivanje i ishranu semena dve nedelje kako bi videli da li se semena razvijaju na isti način kao i na Zemlji.

Nama, običnim postmatračima, je ostalo da čekamo na rezultate i nadamo se da će eksperimenti uspeti, a naučnici i astronauti biti zadovoljni dok plutaju negde dalko iznad nas i pijuckaju „Marsovsko pivo“.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PILSNER PIVA

Pilsner pivo se pravi od neutralne ili vode sa visokom Ph vrednošću. Često je zlatkaste boje, blago suvog i gorkog

Pivara Dilemma

Pivara Dilemma iz Pančeva svoja piva nudi u staklenoj ambalaži, sa sjajno dizajniranim, prepoznatljivim etiketama koje govore da se radi

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.