Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje će biti dostupno na ovoj dalekoj planeti. Reč je o pivari Anheuser-Busch. Pustili su vest, koja više liči na naučnu fantastiku ili neki Spilbergov film. Žele da proizvedu pivo u svemiru. Bez obzira što cilj izgleda (malo) daleko, bukvalno daleko, izgleda da će se pivo u svemiru pojaviti mnogo ranije nego što svi misle. Kako prenosi independent.co.uk Anheuser-Busch sarađuje sa Međunarodnom svemirskom stanicom. I astronauti, a i naučnici se zažele piva na svojim putovanjima i rado će učestvovati u ovakvom poduhvatu. Anheuser-Busch je sarađivao sa CASIS-om, koji rukovodi američkom nacionalnom laboratorijom Međunarodne svemirske stanice i Space Tango, kompanija za razvoj korisnog tereta koja posluje sa dva komercijalna istraživačka objekta u okviru Nacionalne laboratorije. Planirano je da SpaceX prenese robu koja je potrebna za ovu proizvodnju, 20 semena ječma i još neke ključne sastojke Budveisera na Međunarodnu svemirsku stanicu u svojoj misiji CRS-13. Kada semena ječma stignu sigurno u njihov privremeni vanzemaljski dom, biće „stavljena na posao“. Dok plutaju u svemiru, biće izvedena dva eksperimenta. Prvi, za ispitivanje ekspozicije semena, sastojaće se od toga da će semena ječma boraviti na svemirskoj stanici u trajanju od 30 dana da bi se videlo kako reaguju na svoje novo okruženje u svemira. Drugi eksperiment, klijavost semena, uključuje zalivanje i ishranu semena dve nedelje kako bi videli da li se semena razvijaju na isti način kao i na Zemlji.

Nama, običnim postmatračima, je ostalo da čekamo na rezultate i nadamo se da će eksperimenti uspeti, a naučnici i astronauti biti zadovoljni dok plutaju negde dalko iznad nas i pijuckaju „Marsovsko pivo“.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Tamna piva za uživanje

Tamna piva nisu, kao ni njihovi svetliji rođaci, nimalo jednoznačna i nude mnoštvo različitih ukusa, aroma, nivoa alkohola. Mogu biti

Restoran Reka

Ovaj zanimljivi restoran nalazi se u Zemunu, tačnije na Zemunskom keju. Zbog čega je ovaj restoran interesantan i šta ga

Kako se brzo rešiti mamurluka

Mamurluk, česta nuspojava nakon večernjeg izlaska, može da vam upropasti ceo naredni dan, posle uživanja u omiljenom alkoholu. Ljudi širom

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih