Gorivo od piva

Naučnici su otkrili način na koji mogu da naprave održivo gorivo od piva. Hemičari sa Univerziteta u Bristolu već dugi niz godina pokušavaju formulisati postupak pretvaranja etanola u butanol. Benzin koji se trenutno prodaje kod nas, a i u svetu, tipično sadrži oko 10% etanola. Međutim, korišćenje etanola za proizvodnju benzina može imati svoje loše strane. Etanol ima nisku energetsku gustinu, suviše lako se meša sa vodom i kao takav predstavlja opasnost po motor. Butanol je daleko superiornija alternativa za gorivo, ali ga je teško napraviti iz održivih izvora. Imajući ovo na umu, naučnici su radili na razvoju tehnologije za pretvaranje etanola koji se nalazi u alkoholu u butanol. „Alkoholna pića su idealni model za industrijsku proizvodnju etanola – etanol za gorivo se u suštini pravi pomoću procesa koji je veoma sličan proceduri proizvodnje piva“ – objasnio je profesor Duncan Vas, čiji je tim vodio istraživanje. „Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima (posebno pivo koje je najbolji model), onda nam to pokazuje da ova tehnologija ima potencijal da se njome proizvodi butanol iz etanola na industrijskom nivou.“ Na veliko zadovoljstvo naučnika utvrdili su da je tehnologija koja je koristila za pretvaranje etanola u butanol, koja se naziva katalizator, uspela da pretvori etanol koji se nalazi u pivu u butanol. Njihovi nalazi pokazali su potencijal da u budućnosti kreiraju alternative za održivo gorivo zasnovane na butanolu. „Ako ova alternativa zaista zaživi, to može doneti samo dobro, i nama i prirodi“ -izjavio je profesor Vass.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Toro Latin Gastrobar

Toro Latin GastroBar je kreativna mešavina latinske kulture i ukusa. Vlasnik i glavni kuvar Richard Sandoval, čija priznanja obuhvataju Bon

Restoran Tribeca

U samom srcu Beograda, nalazi se Tribeca, restoran koji odiše toplinom i dugom tradicijom. Tribeca svakodnevno privlači velik broj sugrađana,

Ales

Ales – svetla jaka piva

Fermentisana sa najboljim kvascima na podrumskoj temperaturi, ales su punija odnosno jača piva. Mogu imati prijatan dodatak voća ili začina.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike