Gorivo od piva

Naučnici su otkrili način na koji mogu da naprave održivo gorivo od piva. Hemičari sa Univerziteta u Bristolu već dugi niz godina pokušavaju formulisati postupak pretvaranja etanola u butanol. Benzin koji se trenutno prodaje kod nas, a i u svetu, tipično sadrži oko 10% etanola. Međutim, korišćenje etanola za proizvodnju benzina može imati svoje loše strane. Etanol ima nisku energetsku gustinu, suviše lako se meša sa vodom i kao takav predstavlja opasnost po motor. Butanol je daleko superiornija alternativa za gorivo, ali ga je teško napraviti iz održivih izvora. Imajući ovo na umu, naučnici su radili na razvoju tehnologije za pretvaranje etanola koji se nalazi u alkoholu u butanol. „Alkoholna pića su idealni model za industrijsku proizvodnju etanola – etanol za gorivo se u suštini pravi pomoću procesa koji je veoma sličan proceduri proizvodnje piva“ – objasnio je profesor Duncan Vas, čiji je tim vodio istraživanje. „Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima (posebno pivo koje je najbolji model), onda nam to pokazuje da ova tehnologija ima potencijal da se njome proizvodi butanol iz etanola na industrijskom nivou.“ Na veliko zadovoljstvo naučnika utvrdili su da je tehnologija koja je koristila za pretvaranje etanola u butanol, koja se naziva katalizator, uspela da pretvori etanol koji se nalazi u pivu u butanol. Njihovi nalazi pokazali su potencijal da u budućnosti kreiraju alternative za održivo gorivo zasnovane na butanolu. „Ako ova alternativa zaista zaživi, to može doneti samo dobro, i nama i prirodi“ -izjavio je profesor Vass.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Palačinkarnica Dizni

PALAČINKARNICA DIZNI

Palačinkarnica Dizni osim palačinki, nudi pice i paste, a ono što je važno napomenuti jeste da u svojoj karti pića imaju kraft i industrijska, kako flaširana, tako i točena piva.

ISTORIJA ČELAREVSKE PIVARE

Lazar Dunđerski, jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, osnovao je 1892. godine na poljoprivrednom imanju svoje porodice, pivaru u Čelarevu, tadašnjem

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva