Pivo bez hmelja

Ako su ljudi pristali na burgere bez mesa, sigurno će pristati i na pivo bez hmelja – nada se Čarls Denbi, biohemičar sa Kalifornijskog univerzitetu, a prenosi nytimes.com. Dr Denbi radi u laboratoriji koja se fokusira na stvaranje održivog goriva iz biljnih molekula pod nazivom terpeni. Sebe smatra „veoma entuzijastičnim prozvođačem kućnog piva“ i kada je saznao da neki terpeni mogu, u malim dozama, dati ukus hmelja odlučio je da izvede eksperiment. Bosiljak i nana prirodno proizvode trepene sa ukusom hmelja pa su baš ove biljke pomogle u eksperimentu. Cilj eksperimenta je bio da „stvore“ ukus najpopularnije vrste hmelja među pivarima i konzumentima, a to je ukus Cascade hops. „Pravi izazov studije bio je da se proizvede kvasac koji proizvodi molekule ukusa u pravim koncentracijama, a da ne žrtvuje druge aspekte kvasačke performanse“, rekao je dr Denbi. Uz pomoć modifikovanog kvasca, uz par neuspeha, formula je usavršena i bilo je vreme za degustaciju. Posle degustacije, zadovoljni dr. Denbi je izjavio: „Za mene, pivo je imalo ukus kao svako standardno pivo, kao da je sadržalo hmelj u sebi“. U želji da dobiju što objektivnije analize, istraživači su zatražili od kompanije Lagunitas Brewing Company iz Kalifornije da urade test slepe probe ovako dobijenog piva. U testu je učestvovalo 40 konzumenata. Pivo bez hmelja je prilikom ovog testa ocenjeno kao pivo koje je i bolje od nekih „standardnih“ piva. „Bili smo zaista uzbuđeni što smo videli da neki od naših kvasaca proizvode ukuse koji su bili bolji od konvencionalnog piva“, rekao je dr Denbi.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Srpska kuća piva

Srpska kuća piva izdvaja se u odnosu na druge pivnice? Srpska kuća piva  je jedinstvena pivnica u Beogradu, na dve

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

PIVO: Zdrav život i pivo

Istraživali smo priče o zdravstvenim benefitima piva na naš organizam, te pokušali da otkrijemo ima li tu istine Ljudi širom

Pivo od ljudske mokraće

Ako ste kojim slučajem prisustvovali danskom muzičkom festivalu „Roskilde“, održanom 2015. godine,  onda je vaš urin korišćen za proizvodnju piva.

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.