Ako su ljudi pristali na burgere bez mesa, sigurno će pristati i na pivo bez hmelja – nada se Čarls Denbi, biohemičar sa Kalifornijskog univerzitetu, a prenosi nytimes.com. Dr Denbi radi u laboratoriji koja se fokusira na stvaranje održivog goriva iz biljnih molekula pod nazivom terpeni. Sebe smatra „veoma entuzijastičnim prozvođačem kućnog piva“ i kada je saznao da neki terpeni mogu, u malim dozama, dati ukus hmelja odlučio je da izvede eksperiment. Bosiljak i nana prirodno proizvode trepene sa ukusom hmelja pa su baš ove biljke pomogle u eksperimentu. Cilj eksperimenta je bio da „stvore“ ukus najpopularnije vrste hmelja među pivarima i konzumentima, a to je ukus Cascade hops. „Pravi izazov studije bio je da se proizvede kvasac koji proizvodi molekule ukusa u pravim koncentracijama, a da ne žrtvuje druge aspekte kvasačke performanse“, rekao je dr Denbi. Uz pomoć modifikovanog kvasca, uz par neuspeha, formula je usavršena i bilo je vreme za degustaciju. Posle degustacije, zadovoljni dr. Denbi je izjavio: „Za mene, pivo je imalo ukus kao svako standardno pivo, kao da je sadržalo hmelj u sebi“. U želji da dobiju što objektivnije analize, istraživači su zatražili od kompanije Lagunitas Brewing Company iz Kalifornije da urade test slepe probe ovako dobijenog piva. U testu je učestvovalo 40 konzumenata. Pivo bez hmelja je prilikom ovog testa ocenjeno kao pivo koje je i bolje od nekih „standardnih“ piva. „Bili smo zaista uzbuđeni što smo videli da neki od naših kvasaca proizvode ukuse koji su bili bolji od konvencionalnog piva“, rekao je dr Denbi.
Pivo bez hmelja
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp