Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na policama prodavnica ili u barovima. Jonathan Watts, viši službenik za sertifikaciju Soil Association, naglašava da je dobijanje svih potrebnih sertifikata da je pivo organsko mukotrpan posao. Da bi pivo bilo organsko svi njegovi sastojci moraju biti organski. To znači bez aditiva, pesticida, herbicida, insekticida, sulfata. Kako prenosi independent.co.uk nalaženje pouzdanog organskog hmelja može biti naručito velik izazov pogotovo za one pivare koji žele da prate trend i prave piva modernog, nesvakidašnjeg ukusa. Dostizanje organskog statusa je težak zadatak za uzgajivače i pivare, ali Watts veruje da su napori vredni toga. „Ekološki odgovorna proizvodnja sirovina koje se koriste u organskom pivu doprinosi ekološki održanom zemljištu i prirodnom okruženju. Soil Association promoviše izdržive načine proizvodnje piva koji uključuju i korišćenje obnovljive energije i organskih materijala. Na primer, proizvodnja piva može imati veliki uticaj na energiju, pa je za pivare uobičajeno da ponovo koriste proizvedenu energiju, kao što je ponovna upotreba toplote koja se stvara pri kuvanju i hlađenju.“ – navodi on. U svetu se pivari snalaze na razne načine. Recimo pivara The Black Isle brewery iz Velike Britanije, poseduje zemlju na kojoj sami gaje organski ječam. Black Isle Goldeneye je njihovo organsko pivo. Stroud Brewery osnovana 2006. godine ima velik izbor organskih piva. Najavljuju da će se ove godine proširiti, a imaju i bar u kome se sva njihova piva mogu probati. St Peter’s Brewery pored organskog propagira i bezalkoholno i bezglutensko pivo. Mašti nigde kraja, svaka čast ovim pivarama i njihovoj upornosti da istraju i naprave organsko pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Academia

Mladi, preduzetni i odlučni, ne smatraju da je to što su geografski udaljeni od velikih pivskih centara mana i žele

133 godine staro, a pitko

Zaposleni u fabrici Carlsberg u Kopenhagenu čistili su podrum ove pivare, kada su pronašli neotvorenu bocu koja stoji tu čak

Restoran Guli

Picerija i restoran Guli postoji već sedam godina i nastala je preuređenjem kafea Guli, a koji je otvoren 1993. godine.