Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na policama prodavnica ili u barovima. Jonathan Watts, viši službenik za sertifikaciju Soil Association, naglašava da je dobijanje svih potrebnih sertifikata da je pivo organsko mukotrpan posao. Da bi pivo bilo organsko svi njegovi sastojci moraju biti organski. To znači bez aditiva, pesticida, herbicida, insekticida, sulfata. Kako prenosi independent.co.uk nalaženje pouzdanog organskog hmelja može biti naručito velik izazov pogotovo za one pivare koji žele da prate trend i prave piva modernog, nesvakidašnjeg ukusa. Dostizanje organskog statusa je težak zadatak za uzgajivače i pivare, ali Watts veruje da su napori vredni toga. „Ekološki odgovorna proizvodnja sirovina koje se koriste u organskom pivu doprinosi ekološki održanom zemljištu i prirodnom okruženju. Soil Association promoviše izdržive načine proizvodnje piva koji uključuju i korišćenje obnovljive energije i organskih materijala. Na primer, proizvodnja piva može imati veliki uticaj na energiju, pa je za pivare uobičajeno da ponovo koriste proizvedenu energiju, kao što je ponovna upotreba toplote koja se stvara pri kuvanju i hlađenju.“ – navodi on. U svetu se pivari snalaze na razne načine. Recimo pivara The Black Isle brewery iz Velike Britanije, poseduje zemlju na kojoj sami gaje organski ječam. Black Isle Goldeneye je njihovo organsko pivo. Stroud Brewery osnovana 2006. godine ima velik izbor organskih piva. Najavljuju da će se ove godine proširiti, a imaju i bar u kome se sva njihova piva mogu probati. St Peter’s Brewery pored organskog propagira i bezalkoholno i bezglutensko pivo. Mašti nigde kraja, svaka čast ovim pivarama i njihovoj upornosti da istraju i naprave organsko pivo.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u

Garden

Njihova misija je jednostavna: vrhunska pica za najkraće moguće vreme. Testo sa najkvalitenijim sastojcima peče se svega 3 minuta u

Kafana Mali Kalemegdan

Kafana Mali Kalemegdan predstavlja spoj tradicionalnog i modernog na mestu gde je nastao Beograd. Nalazi se u istorijskom srcu Beograda,

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.