Dokazano – ljudi su najsrećniji kada piju

Izgleda da je ljude prilično lako usrećiti, baram većinu i to izgleda muški deo populacije. Kako prenosi independent.co.uk naučnici su dokazali da se javnost oseća najsrećnije dok konzumira pivo u pabu (ili kafani sve jedno je). Ispostavilo se da ključni sastojak, koji se koristi za proizvodnju piva, stimuliše proizvodnju dopamina u mozgu. Za one, malobrojne, koji ne znaju, dopamin je hormon sreće. Manjak ove supstance dovodi do depresije i nezadovoljstva, zato je bitan i treba obratiti pažnju na hranu koja pospešuje njegovo lučenje. Osušeni ječam – koji se koristi za proizvodnju većine piva – bogat je hordeninom, koji aktivira želju za konzumiranjem hrane i pića iz zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nakon toga, ovo pokreće dopaminske receptore u mozgu što nas čini zadovoljnim i srećnim. Baš zbog toga je u većini slučajeva teško reći „ne“ drugoj čaši pića (eto opravdanja za neke koji ne mogu da odole drugoj i trećoj čaši pića). Ima i onih koji posle pića žele i neki ukusni slatkiš. Ova želja ima i svoje ime: hedonička glad. Istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg u Bavarskoj pregledali su 13.000 prehrambenih komponenti u svojim istraživanjima, krajnji rezultat je bio šok za glavnu profesorku Moniku Pischetsrieder, prenosi Science Daili- „Bilo je iznenađenje što supstanca u pivu aktivira dopamin D2 receptor, pogotovo zato što nismo posebno gledali na hranljive stimulante“, izajvila je profesorka. U međuvremenu, urađena je anketa sa 2000 britanaca i utvrđeno je da su oni najsrećniji dok su u pabu i piju pivo. Kako je ovu anketu sproveo „Tribute Cornish pale ale“, nije iznenađujuće što su ljudi najsrećniji baš tamo gde se može konzumirati njihovo pivo te je nećemo uzeti za ozbiljno, ali je u svakom slučaju zabavna.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Central Pub

Central Pub je mesto gde svako može da nađe nešto po svom ukusu. Piva iz Češke, Holandije, Belgije, Engleske, Škotske,

Premium

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

Kako se snaći na putovanju

Današnji putnici i turisti imaju mnogo mogućnosti kada je piće u pitanju. Trgovina je uznapredovala pa se roba šalje na

Restoran Sakura

Restoran Sakura, nalazi se u beogradskoj Beton hali sa pogledom na ušće reka Save i Dunav. Ovaj restoran nudi jedan

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike