Dokazano – ljudi su najsrećniji kada piju

Izgleda da je ljude prilično lako usrećiti, baram većinu i to izgleda muški deo populacije. Kako prenosi independent.co.uk naučnici su dokazali da se javnost oseća najsrećnije dok konzumira pivo u pabu (ili kafani sve jedno je). Ispostavilo se da ključni sastojak, koji se koristi za proizvodnju piva, stimuliše proizvodnju dopamina u mozgu. Za one, malobrojne, koji ne znaju, dopamin je hormon sreće. Manjak ove supstance dovodi do depresije i nezadovoljstva, zato je bitan i treba obratiti pažnju na hranu koja pospešuje njegovo lučenje. Osušeni ječam – koji se koristi za proizvodnju većine piva – bogat je hordeninom, koji aktivira želju za konzumiranjem hrane i pića iz zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nakon toga, ovo pokreće dopaminske receptore u mozgu što nas čini zadovoljnim i srećnim. Baš zbog toga je u većini slučajeva teško reći „ne“ drugoj čaši pića (eto opravdanja za neke koji ne mogu da odole drugoj i trećoj čaši pića). Ima i onih koji posle pića žele i neki ukusni slatkiš. Ova želja ima i svoje ime: hedonička glad. Istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg u Bavarskoj pregledali su 13.000 prehrambenih komponenti u svojim istraživanjima, krajnji rezultat je bio šok za glavnu profesorku Moniku Pischetsrieder, prenosi Science Daili- „Bilo je iznenađenje što supstanca u pivu aktivira dopamin D2 receptor, pogotovo zato što nismo posebno gledali na hranljive stimulante“, izajvila je profesorka. U međuvremenu, urađena je anketa sa 2000 britanaca i utvrđeno je da su oni najsrećniji dok su u pabu i piju pivo. Kako je ovu anketu sproveo „Tribute Cornish pale ale“, nije iznenađujuće što su ljudi najsrećniji baš tamo gde se može konzumirati njihovo pivo te je nećemo uzeti za ozbiljno, ali je u svakom slučaju zabavna.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Papalada

U samom centru grada, u Francuskoj ulici broj 12, nalazi se restoran Papalada, u kom možete uživati u ribljim specijalitetima

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja