Dokazano – ljudi su najsrećniji kada piju

Izgleda da je ljude prilično lako usrećiti, baram većinu i to izgleda muški deo populacije. Kako prenosi independent.co.uk naučnici su dokazali da se javnost oseća najsrećnije dok konzumira pivo u pabu (ili kafani sve jedno je). Ispostavilo se da ključni sastojak, koji se koristi za proizvodnju piva, stimuliše proizvodnju dopamina u mozgu. Za one, malobrojne, koji ne znaju, dopamin je hormon sreće. Manjak ove supstance dovodi do depresije i nezadovoljstva, zato je bitan i treba obratiti pažnju na hranu koja pospešuje njegovo lučenje. Osušeni ječam – koji se koristi za proizvodnju većine piva – bogat je hordeninom, koji aktivira želju za konzumiranjem hrane i pića iz zadovoljstva, a ne zbog gladi. Nakon toga, ovo pokreće dopaminske receptore u mozgu što nas čini zadovoljnim i srećnim. Baš zbog toga je u većini slučajeva teško reći „ne“ drugoj čaši pića (eto opravdanja za neke koji ne mogu da odole drugoj i trećoj čaši pića). Ima i onih koji posle pića žele i neki ukusni slatkiš. Ova želja ima i svoje ime: hedonička glad. Istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg u Bavarskoj pregledali su 13.000 prehrambenih komponenti u svojim istraživanjima, krajnji rezultat je bio šok za glavnu profesorku Moniku Pischetsrieder, prenosi Science Daili- „Bilo je iznenađenje što supstanca u pivu aktivira dopamin D2 receptor, pogotovo zato što nismo posebno gledali na hranljive stimulante“, izajvila je profesorka. U međuvremenu, urađena je anketa sa 2000 britanaca i utvrđeno je da su oni najsrećniji dok su u pabu i piju pivo. Kako je ovu anketu sproveo „Tribute Cornish pale ale“, nije iznenađujuće što su ljudi najsrećniji baš tamo gde se može konzumirati njihovo pivo te je nećemo uzeti za ozbiljno, ali je u svakom slučaju zabavna.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Zebrew pakuje pivo u papir

Zebrew je mala craft pivara sa sedištem u Rakovici. Ono što ih razlikuje od ostalih craft pivara jeste što konstanto

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.