Cena piva preti da uništi pub

Kako prenosi independent.co.uk odlazak u čuveni britanski pub postaje luksuz jer sve veći broj ljudi veruje da je cena krigle piva preskupa. Anketa, u kojoj je učestvovalo 1.000 ispitanika, koju je održala Campaign for Real Ale otkrila je da samo 15% ispitanika smatra da su cene piva pristupačne. Grupa Real Ale jupozorava da se mnogo pub-ova može zatvoriti, baš zbog cene piva, koja i dalje ima tendenciju rasta. Rešenje je da Vlada „umeša prste“ i smanji stopu rasta cene. Rastuća cena piva u pub-ovima znači da ljudi sve više piju kod kuće, rekao je Colin Valentine predsednik. Naglasio je da britanski pub ima „tradiciju“ staru više od 100 godina i da svakome prija piće i dobro društvo, ali da je srednjoj klasi izlazak u pub postao luksuz. „Mnogi vlasnici lokala su u nezgodnoj situaciji zbog toga što su prisiljeni ili da podignu cene ili da zatvore vrata svojih lokala zauvek. To su ljudi sa nižim prihodima koji će biti najteže pogođeni, a zatim će izabrati da piju kod kuće. Pored toga, hiljadama lokalnih pabova preti rizik zatvaranja, što dovodi do razarajućih posledica za njihove lokalne zajednice“ – dodao je. Da ne bi došlo do još gore situacije, stručnjaci savetuju da treba hitno reagovati i povećati budžet lokala i pabova, te da se smanje takse kako bi se vlasnicima „otpustio kaiš“. Camra je rekao da pabovi plaćaju u proseku skoro 140.000 funti poreza svake godine, dok oko 37 posto ukupnih troškova koji idu na pivo sada čini porez.
Da li britanski pub ide u istoriju ili će opstati samo najajči?
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Astal Šaren

Ovo je restoran, odnosno kafana, koja budi uspomene na nekadašnje kafane kojih je bilo mnogo u Novom Sadu, sve dok

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.