Jako pivo – Utopija

Jako pivo - Utopija

Pivo koje je bilo toliko „snažno“ da je zabranjeno širom Amerike vraća se na tržište na svoj deseti rođendan. Opisano, od strane svog tvorca, kao "najpoznatije i najiskrenije ekstremno pivo koje je starilo u drvenim buradima" Utopias nije bilo kakvo pivo. Napravljeno od strane Samuel Adams-a Utopias je posebno pivo sa velikom koncentracijom alkohola. Veliki procenat alkohola se dobija zahvaljujući specijalnoj sorti kvasaca pod imenom „Ninja Yeast“. Kako prenosi independent.co.uk „Sa svojih 28% alkohola ovo pivo podseća na bogati stari port, stari konjak ili fin šeri sa notama tamnog voća, suptilnom slatkošću i dubokom bogatošću i glatkošću“, tako da ovo uopšte nije tipično pivo. Zbog količine alkohola, ovo pivo, je i bilo zabranjeno, jer po klasifikaciji ne može da se svrsta u piva. Kao mali podsetnik- ovo pivo ima u sebi pet puta više alkohola od „običnog“ piva. Ni po ceni, ovo pivo, nije slično „običnom“ pivu, koje svakodnevno konzumiramo. Budući da je Utopias, prema saopštenju za medije, napravljen od „najfinijih sastojaka na svetu“, uključujući višestruke sorte hmelja i slada, za flašu piva potrebno je izdvojiti 200 dolara, što je oko 20.100,00 dinara. To nije sve, i ako biste izdvojili novac da ga kupite, do ovog piva je teško doći. Svake druge godine Samuela Adamsa proizvede samo 13000 flaša ove prefinjene tečnosti. Po rečima tvorca – „Prve flaše Utopias-a mogu se naći u rukama zaposlenih Samuela Adamsa“. Inače i same flaše su remek delo. Lepa vest je to da jedna flaša ovog piva traje duže nego uobičajeno. „Preporučena doza utopije“ je takva da jedna flaša, koja košta 200 dolara, treba da traje duže od fudbalske utakmice.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Crno pivo u Srbiji

U mnogobrojim načinima klasifikacije i podele piva, od one osnovne na lager i ale, sa raznim podvrstama, preko sortiranja po

Restoran Langouste

U starom delu Beograda, nadomak Kalemegdanske tvrđave, sa fantastičnim pogledom na  reke Savu i Dunav, ovaj ekskluzivni restoran priča svoju

Biti odgovoran je u trendu

Danas ćemo vas posavetovati na koji način možete da naučiti odgovorno da konzumirate alkohol i to kroz par koraka Većina

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.