Pivara BIP vam sugeriše kvas

Nećemo zalaziti da li je Rusima draži kvas od votke, na temperaturama ispod nule svakako se treba zagrejatai, ali kvas je ruski narodni napitak, koji odlično gasi žeđ. Prvi put se pominje 989. godine i smatra se lekovitim. Dugo je recept bio tajna i kvas se pravio u manjim količinama. Sadrži mlečne kiseline, vitamine, slobodne aminokiseline i dr. Ne sadrži mnogo vitamina, ali zapažene su količine vitamina B1 i E. Sadrži dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora. Ne preporučuje se ljudima koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom i jetrom. Kvas koji sadrži alkohol ima najviše 2,2% alkohola. Dobija se fermentacijom crnog ili ražanog hleba, vode i bilja. Za „pravi“ kvas je potrebna izvorska voda. I neke druge žitarice mogu da dođu u obzir, ali u nekim receptima za pravljenje kvasa mogu se naći i bobičasto voće, đumbir, limun pa čak i repa.

Rusija je mesto gde se može popiti dobar kvas i verovatno jedini „pravi“, ali i kod nas ima pivara koje su se okušale u pravljenju ovog osvežavajućeg pića. BIP je pivara koja pravi kvas, koji se može naći na policama supermarketa. Kvas se prodaje u limenkama i u staklenim flašicama i uglavnom se nalazi odmah pored piva na policama prodavnica. Zanatska pivara Crow se takođe oprobala u pravljenju kvasa, a sve u saradnji sa sa nemačkom pivarom „Freigeist Bierkultur“. Zajednički projekat, koji je rezultirao pivom pod imenom Kwasimodo, je ocenjen kao izuzetno piće. Da bi proizveli Kwasimodo-a koristili su raženi slad, raženi hleb i kiselo testo sa malo višnje.

Bezalkoholni kvas se preporučuje ljudima sa oslabljenim imunitetom, u postoperativnom periodu, onima koji imaju problema sa digestivnim traktom, anemičnim pa čak deci i trudnicama.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Promocija kraft piva

U petak 14.09.2018. godine u City Pub-u tj. Pivzdarija Pab-u , sa početkom u 20h, održaće se promocija piva pivare

bezalkoholno pivo

Pivo sa niskim nivoom alkohola

Broj saobraćajnih nestreća, u kojima je bar jedan učesnik bio u alkoholisanom stanju, i nasilja pod uticajem alkohola se povećava.

Pivo na Marsu

Iako ljudi još uvek nisu stigli na Mars, jedna pivara ima veoma visoke ciljeve i želju da napravi pivo, koje

Srpska Stout piva

Svakom svoje – dok se prosečni ljubitelji piva, ispijajući svoj omiljeni napitak, prepiru oko toga čiji tim igra bolji i

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju