Pivara BIP vam sugeriše kvas

Nećemo zalaziti da li je Rusima draži kvas od votke, na temperaturama ispod nule svakako se treba zagrejatai, ali kvas je ruski narodni napitak, koji odlično gasi žeđ. Prvi put se pominje 989. godine i smatra se lekovitim. Dugo je recept bio tajna i kvas se pravio u manjim količinama. Sadrži mlečne kiseline, vitamine, slobodne aminokiseline i dr. Ne sadrži mnogo vitamina, ali zapažene su količine vitamina B1 i E. Sadrži dosta gvožđa, kalcijuma i fosfora. Ne preporučuje se ljudima koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom i jetrom. Kvas koji sadrži alkohol ima najviše 2,2% alkohola. Dobija se fermentacijom crnog ili ražanog hleba, vode i bilja. Za „pravi“ kvas je potrebna izvorska voda. I neke druge žitarice mogu da dođu u obzir, ali u nekim receptima za pravljenje kvasa mogu se naći i bobičasto voće, đumbir, limun pa čak i repa.

Rusija je mesto gde se može popiti dobar kvas i verovatno jedini „pravi“, ali i kod nas ima pivara koje su se okušale u pravljenju ovog osvežavajućeg pića. BIP je pivara koja pravi kvas, koji se može naći na policama supermarketa. Kvas se prodaje u limenkama i u staklenim flašicama i uglavnom se nalazi odmah pored piva na policama prodavnica. Zanatska pivara Crow se takođe oprobala u pravljenju kvasa, a sve u saradnji sa sa nemačkom pivarom „Freigeist Bierkultur“. Zajednički projekat, koji je rezultirao pivom pod imenom Kwasimodo, je ocenjen kao izuzetno piće. Da bi proizveli Kwasimodo-a koristili su raženi slad, raženi hleb i kiselo testo sa malo višnje.

Bezalkoholni kvas se preporučuje ljudima sa oslabljenim imunitetom, u postoperativnom periodu, onima koji imaju problema sa digestivnim traktom, anemičnim pa čak deci i trudnicama.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

Restoran Smokvica

Priča o Smokvici počela je sa željom četiri prijatelja da otvore restoran koji će biti najdraže mesto okupljanja njihovih prijatelja,

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.