Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i Stouta može biti samo pitanje ukusa. Mala razlika, jedva opravdana da bi označila jedan stil ili podstil, stvara mogućnost ljubiteljima piva za raspravu i uživanje. I kako to obično biva, da bi se shvatila sadašnjost mora se zaroniti u prošlost, vratićemo se u jedan Britanski pub na početak 18. veka. Kako legenda kaže jedan barmen je mešanjem piva postao tvorac Portera. Ubrzo su se i pivare zainteresovale za tamno pivo i proizvodnja portera je počela. Vrlo brzo pivare kreću u razne eksperimenta i „popravljanje“ recepata i tako nastaje Stout. Iz ovoga možemo zaključiti da je Stout jedna verzija, jača verzija, Portera. Svoj vrhunac Stout doživljava sa Guinness-om. Današnje pivare eksperimentišu i proizvodi su raznoliki, tako da Stout ne mora obavezno da bude „jači“ od Portera.

Stout je proizveden korišćenjem pšeničnog slada ili ječma, vode i hmelja. Danas postoje: čokoladni Stout, kafa Stout, irski Stout, Imperial Stout, americen Stout, mlečni Stout i ovseni Stout. Jedan stout se izdvaja iz mnoštva drugih upravo po tome što je razlika vidljiva, prepoznatljiva. Reč je o Mlečnom stoutu. Ideju o mlečnom stoutu predložio je 1875. godine John Henri Johnson iz Linfield's Inn Fields, koji je želeo hranljivo pivo u svakom slučaju trebao je nešto novo, nešto drugačije. Dobio je ideju da napravi pivo od ječma, hmelja, laktoze i surutke.Pivare koje proizvode Mlečni stout (ili na Engleskom Milk Stout) su se usredsredile da promene ukus svojih proizvoda, jer su potrošači to tražili, konzumenti su bili umorni od starog piva i zahtevali svež prilaz pivu. Mlečni stout je zapravo više inspirisan blagim ejlom, a ne crnim pivom.

Da vam ne ostanemo dužni informaciju kod nas pivara Dogma proizvodi pivo ovog stila pod imenom Crna krava, sa 4,5% alkohola. Na vama je samo da probate.

 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

4 najbolja Nemačka piva

Teško je izabrati koje je najbolje, a mi vam predstavljamo samo nekoliko koje vredi probati Ukoliko budete putovali u Nemačku,

3 najneobičnija piva

U Nemačkoj postoji Zakon o čistoći piva, koji kaže da pivo sme da sadrži vodu, kvasce, ječam i slad, ali

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora

Restoran Poco Loco

Restoran Poco Loco je restoran internacionalne kuhinje, koji se nalazi u samom centru Pančeva.