Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i Stouta može biti samo pitanje ukusa. Mala razlika, jedva opravdana da bi označila jedan stil ili podstil, stvara mogućnost ljubiteljima piva za raspravu i uživanje. I kako to obično biva, da bi se shvatila sadašnjost mora se zaroniti u prošlost, vratićemo se u jedan Britanski pub na početak 18. veka. Kako legenda kaže jedan barmen je mešanjem piva postao tvorac Portera. Ubrzo su se i pivare zainteresovale za tamno pivo i proizvodnja portera je počela. Vrlo brzo pivare kreću u razne eksperimenta i „popravljanje“ recepata i tako nastaje Stout. Iz ovoga možemo zaključiti da je Stout jedna verzija, jača verzija, Portera. Svoj vrhunac Stout doživljava sa Guinness-om. Današnje pivare eksperimentišu i proizvodi su raznoliki, tako da Stout ne mora obavezno da bude „jači“ od Portera.

Stout je proizveden korišćenjem pšeničnog slada ili ječma, vode i hmelja. Danas postoje: čokoladni Stout, kafa Stout, irski Stout, Imperial Stout, americen Stout, mlečni Stout i ovseni Stout. Jedan stout se izdvaja iz mnoštva drugih upravo po tome što je razlika vidljiva, prepoznatljiva. Reč je o Mlečnom stoutu. Ideju o mlečnom stoutu predložio je 1875. godine John Henri Johnson iz Linfield's Inn Fields, koji je želeo hranljivo pivo u svakom slučaju trebao je nešto novo, nešto drugačije. Dobio je ideju da napravi pivo od ječma, hmelja, laktoze i surutke.Pivare koje proizvode Mlečni stout (ili na Engleskom Milk Stout) su se usredsredile da promene ukus svojih proizvoda, jer su potrošači to tražili, konzumenti su bili umorni od starog piva i zahtevali svež prilaz pivu. Mlečni stout je zapravo više inspirisan blagim ejlom, a ne crnim pivom.

Da vam ne ostanemo dužni informaciju kod nas pivara Dogma proizvodi pivo ovog stila pod imenom Crna krava, sa 4,5% alkohola. Na vama je samo da probate.

 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

New Reset

Restoran New Reset u Gospodar Jovanovoj 42, na Dorćolu, u centru beogradske metropole, smešten je u ambijentu kuće iz 1923.

Sendviči i pivo

Ako u kulinarsko – pivskom svetu postoji par koji je kao stvoren jedno za drugo, toliko prirodan da se bez

Restoran Velika Skadarlija

Restoran Velika Skadarlija nalazi se na Skadarliji, čuvene boemske četvrti starog Beograda. Velika Skadarlija je mesto gde se susreću prošlost

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

Pivara Princ

Želja ljudi iz ove pivare je da našoj publici predstave tradicionalne engleske stilove piva koji su manje prisutni na našoj

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja