Pivo sa niskim nivoom alkohola

bezalkoholno pivo

Broj saobraćajnih nestreća, u kojima je bar jedan učesnik bio u alkoholisanom stanju, i nasilja pod uticajem alkohola se povećava. Pooštravanje zakona jeste smanjilo broj pijanih vozača, ali cifra onih koji skoro svakodnevno konzumiraju alkohol je, slobodno možemo reći, ogromna. Jedno od rešenja je bezalkoholno pivo. Švedska, poznata kao „trezvena“ i zemlja koja je vrlo poželjna za iseljenje ima neke svoje sisteme, kojima rešavaju probleme nepotrebnog alkoholisanja. Prvo i najbitnije je da alkohol ne može da se kupi bilo gde. Systembolaget je lanac prodavnica, u kojima se jedino mogu kupiti alkoholna pića koja sadrže više od 3,5% alkohola, a u vlasništvu je države. Prvi alkoholni monopol u Švedskoj je počeo još 1880. godine, a 1955. je nastao Systembolage.

Ostalim, običnim prodavnicama je dozvoljeno da prodaju pivo koje ima manje od 3,5% alkohola. I ako neki konzumenti nisu oduševljenji bezalkoholnim i nisko-alkoholnim pivom, smatraju ga razblaženim, kod kraft pivara raste interesovanje za ovim pićem. Da je nisko-alkoholno piće traženo dokaz je i prodavnica Bottl3.5hop, koja je otvorena 2016. godine u Stokholmu. To je prvi švedski folkölsbutik (folköls je naziv za ovo piće). Iza svega stoje Martin Jämtlid i Fredrik Glejpner koji imaju prethodno iskustvo sa restoranima, hranom i pićem. U svojoj radnji imaju više od 100 nisko-alkoholnih piva iz celog sveta. Na pitanje da li se nadaju svetloj budućnosti bez razmišljanja odgovaraju pozitivno. Smatraju da zbog porasta proizvodnje bezalkoholnih i nisko-alkoholnih piva u samoj Švedskoj će se broj ovakvih prodavnica povećati.

Osvežava, baš kao i „pravo“ pivo. Hladi, baš kao i „pravo“ pivo. Baš zbog toga i bezalkoholno i nisko-alkoholno pivo možemo nazvati pravim pivom. U svakom slučaju vam preporučujemo da probate, možda neko pivo sa malo alkohola bude vaše omiljeno za ovo leto.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike