Kako do recepta za pivo

Recept je ono što se taji, što se čuva i što se prenosi sa kolena na koleno. Ima onih koji hoće da kažu pravi recept sa svim detaljima, ali ima i onih koji ne kažu sve. Isto tako ima onih koji vole da isprobavaju i eksperimentišu, a ima i onih koji vole ustaljene, sigurne recepte. Kao i u svakom učenju – najbolje se uči na sopstvenim greškama, mada je to i najskuplje. Što se pravljenja piva tiče ima dosta recepata. U poslednje vreme ima toliko raznih ukusa da na koji god ukus da pomislite sigurno ćete pronaći pivo baš tog ukusa. Recimo pivo sa cveklom, nesvakidašnje, interesantno, potpuno šašavo, ali postoji. Napravila ga je pivara Tron.

Onima koji nikada nisu skuvali ni jedan decilitar piva ne savetujemo da eksperimentišu, ali onima koji imaju pojma šta ih čeka, bar su gledali kako ceo proces izgleda, a sad žele i sami da se upuste u avanturu pravljenja piva, njima želimo uspeh. Za njih je ovaj tekst.

Ovom prilikom nećemo dati recept, jer zaista ih je mnogo, ali ćemo dati par uputstava kako da dođete do recepta za pivo. Krenimo od početka. Ako već niste nabavili "aparaturu" dobro bi bilo da imate posebnu aparaturu samo za kuvanje piva. Gde da nađete aparaturu tj. pivski starter set? Ako potražite na internetu na sajtu majstorzapivo.com pored dosta saveta, pronaćićete i setove i potrebne sastojke. Još jedan koristan sajt je svetpiva.rs. Kada ste se opremili i imate pojma o količinama i sastojcima, potrebno je da uskladite količine i sitne detalje. Prilikom pravljenja piva pored tačnih količina sastojaka, temperatura ima važnu ulogu, tako da pazite na temperature kuvanja. Ako želite da uložite nešto novca u ovaj deo priče, onda je BeerSmith program za vas. Sajt je beersmith.com. Međutim, ako niste raspoloženi da dajete novac za proračune količina sastojaka, možete se besplatno poslužiti kalkulatorom na sajtu brewersfriend.com. Još par sajtova biće od pomoći onima koji dobro znaju engleski. Recimo beerrecipes.org ili beerandbrewing.com, možda i freebeer.org. Ne treba zaboraviti forume, gde se razmenjuju iskustva i gde će se sigurno naći neko ko je raspoložen da pomogne početniku. Srećno!

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Razbeerbriga

RAZBEERBRIGA počinje sa radom 2015. godine, kao mala nezavisna pivara sa sedištemu u Novom Sadu. Njihov glavni motiv odnosno cilj

Pivara Kaš

Paleta piva ove sada već legendarne pivare je svedena, a fokus je na nekoliko stilova   Pivara Kaš postoji od

tamno pivo i juneći gulaš

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora