Kako se pravi pivo

proces pravljenja piva

Ako ste rešili da sami skuvate svoje pivo dobro bi bilo da se posavetujete sa nekim ko je to već radio. Nije teško i nije prezahtevno, ali treba malo iskustva i malo sastojaka koje do sada niste koristili. Ovde vam nećemo predstaviti ni jedan recept, samo ćemo vas uvesti u svet kućnog pivarstva. Daćemo vam vetar u leđa da razmislite o avanturi zvanoj „sam svoj majstor za pivo“.  U par koraka ćemo pokušati da vam približimo proces pravljenja piva u kućnim uslovima.

Preporuka je da prvo napravite plan rada i spisak potrebnog pribora i sastojaka. Prodavac u specijalizovanoj prodavnici će vam sigurno biti od pomoći. Od pribora će vam biti potreban lonac, koji pretpostavljamo da već imate, cediljka i gaza, levak, kuhinjski termometar, aerometar za merenje gustine tečnosti, menzure i još jedna velika posuda, najbolje da ovo bude posuda koja na dnu ima slavinu. Sav pribor treba sterilisati. Sredstvo za sterilisanje možete naći u istoj specijalizovanoj prodavnici u kojoj ćete kupiti i ostali pribor i sastojke. Za male pare ( oko  4.000 dinara) možete da kupite ceo set pribora.  Jedan ovakav set sadrži pivski fermentor sa vrenjačom i slavinom, sredstvo za dezinfekciju, pivsku kutlaču, četku za čišćenje flaša, čepove za flaše i dvoručni zatvarač za krunske čepove. Setova ima više vrsta u zavisnosti koliko ozbiljno ulazite u proces pravljenja piva.

Što se tiče sastojaka i količina koje vam trebaju za pripemu piva dobro bi bilo da imate recept. Na internetu možete naći neke osnovne recepture i naš je savet da ih se pridržavate. Prva faza pravljenja piva je kuvanje. Voda treba da je određene temperature , a slad koji dodajete određene količine. Ne preporučujemo da odstupate od recepture. Povremeno mešanje će vam preporučiti svaka kuvarica i kuvar, jer slad može da padne na dno lonca i da zagori. Kada je slad skuvan treba ga procediti. Ako niste kupili „vreću“ za ceđenje možete iskoristiti običnu gazu i cediljku. Zrna se odstranjuju a proceđena tečnost se dodaje sladovini. U ovoj fazi je dobro da imate posudu sa slavinom. Sada dolazi do drugog kuvanja. Kuvanja sladovine. Sladovini se dodaje hmelj. Posle kuvanja sve treba prohladiti i napraviti kvasac. Sladovinu treba prebaciti u fermentor i dodati joj kvasac. Našem budućem pivu je sada potrebno da miruje.  Posle odležavanja pivo se sipa u flaše. U flašama pivo treba da „odleži“ još oko 20-tak dana i tek onda je spremno za probu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVSKI STILOVI: Lager

Lageri imaju izraženu gorčinu i aromu zbog veće količine hmelja koji se dodaje prilikom pripreme Reč Lager je nemačkog porekla

Gde popiti pivo za vikend

Za one koji vole Zanatsko, preporuka je "Radioaktivna subota" – Dogma Tap room. Otkrićemo vam samo toliko da se pije

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.