Kako se pravi pivo

proces pravljenja piva

Ako ste rešili da sami skuvate svoje pivo dobro bi bilo da se posavetujete sa nekim ko je to već radio. Nije teško i nije prezahtevno, ali treba malo iskustva i malo sastojaka koje do sada niste koristili. Ovde vam nećemo predstaviti ni jedan recept, samo ćemo vas uvesti u svet kućnog pivarstva. Daćemo vam vetar u leđa da razmislite o avanturi zvanoj „sam svoj majstor za pivo“.  U par koraka ćemo pokušati da vam približimo proces pravljenja piva u kućnim uslovima.

Preporuka je da prvo napravite plan rada i spisak potrebnog pribora i sastojaka. Prodavac u specijalizovanoj prodavnici će vam sigurno biti od pomoći. Od pribora će vam biti potreban lonac, koji pretpostavljamo da već imate, cediljka i gaza, levak, kuhinjski termometar, aerometar za merenje gustine tečnosti, menzure i još jedna velika posuda, najbolje da ovo bude posuda koja na dnu ima slavinu. Sav pribor treba sterilisati. Sredstvo za sterilisanje možete naći u istoj specijalizovanoj prodavnici u kojoj ćete kupiti i ostali pribor i sastojke. Za male pare ( oko  4.000 dinara) možete da kupite ceo set pribora.  Jedan ovakav set sadrži pivski fermentor sa vrenjačom i slavinom, sredstvo za dezinfekciju, pivsku kutlaču, četku za čišćenje flaša, čepove za flaše i dvoručni zatvarač za krunske čepove. Setova ima više vrsta u zavisnosti koliko ozbiljno ulazite u proces pravljenja piva.

Što se tiče sastojaka i količina koje vam trebaju za pripemu piva dobro bi bilo da imate recept. Na internetu možete naći neke osnovne recepture i naš je savet da ih se pridržavate. Prva faza pravljenja piva je kuvanje. Voda treba da je određene temperature , a slad koji dodajete određene količine. Ne preporučujemo da odstupate od recepture. Povremeno mešanje će vam preporučiti svaka kuvarica i kuvar, jer slad može da padne na dno lonca i da zagori. Kada je slad skuvan treba ga procediti. Ako niste kupili „vreću“ za ceđenje možete iskoristiti običnu gazu i cediljku. Zrna se odstranjuju a proceđena tečnost se dodaje sladovini. U ovoj fazi je dobro da imate posudu sa slavinom. Sada dolazi do drugog kuvanja. Kuvanja sladovine. Sladovini se dodaje hmelj. Posle kuvanja sve treba prohladiti i napraviti kvasac. Sladovinu treba prebaciti u fermentor i dodati joj kvasac. Našem budućem pivu je sada potrebno da miruje.  Posle odležavanja pivo se sipa u flaše. U flašama pivo treba da „odleži“ još oko 20-tak dana i tek onda je spremno za probu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

Restoran Ceger kafe

Restoran Ceger kafe nalazi se u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke, u Skerlićevoj ulici. Smešten u srcu

Pivo “od” slona

Ovo pivo, koje potiče iz istočne Azije, nije zapravo od slona. Reč je o specijalnoj vrsti piva koja se pravi

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.