Kako se pravi pivo

proces pravljenja piva

Ako ste rešili da sami skuvate svoje pivo dobro bi bilo da se posavetujete sa nekim ko je to već radio. Nije teško i nije prezahtevno, ali treba malo iskustva i malo sastojaka koje do sada niste koristili. Ovde vam nećemo predstaviti ni jedan recept, samo ćemo vas uvesti u svet kućnog pivarstva. Daćemo vam vetar u leđa da razmislite o avanturi zvanoj „sam svoj majstor za pivo“.  U par koraka ćemo pokušati da vam približimo proces pravljenja piva u kućnim uslovima.

Preporuka je da prvo napravite plan rada i spisak potrebnog pribora i sastojaka. Prodavac u specijalizovanoj prodavnici će vam sigurno biti od pomoći. Od pribora će vam biti potreban lonac, koji pretpostavljamo da već imate, cediljka i gaza, levak, kuhinjski termometar, aerometar za merenje gustine tečnosti, menzure i još jedna velika posuda, najbolje da ovo bude posuda koja na dnu ima slavinu. Sav pribor treba sterilisati. Sredstvo za sterilisanje možete naći u istoj specijalizovanoj prodavnici u kojoj ćete kupiti i ostali pribor i sastojke. Za male pare ( oko  4.000 dinara) možete da kupite ceo set pribora.  Jedan ovakav set sadrži pivski fermentor sa vrenjačom i slavinom, sredstvo za dezinfekciju, pivsku kutlaču, četku za čišćenje flaša, čepove za flaše i dvoručni zatvarač za krunske čepove. Setova ima više vrsta u zavisnosti koliko ozbiljno ulazite u proces pravljenja piva.

Što se tiče sastojaka i količina koje vam trebaju za pripemu piva dobro bi bilo da imate recept. Na internetu možete naći neke osnovne recepture i naš je savet da ih se pridržavate. Prva faza pravljenja piva je kuvanje. Voda treba da je određene temperature , a slad koji dodajete određene količine. Ne preporučujemo da odstupate od recepture. Povremeno mešanje će vam preporučiti svaka kuvarica i kuvar, jer slad može da padne na dno lonca i da zagori. Kada je slad skuvan treba ga procediti. Ako niste kupili „vreću“ za ceđenje možete iskoristiti običnu gazu i cediljku. Zrna se odstranjuju a proceđena tečnost se dodaje sladovini. U ovoj fazi je dobro da imate posudu sa slavinom. Sada dolazi do drugog kuvanja. Kuvanja sladovine. Sladovini se dodaje hmelj. Posle kuvanja sve treba prohladiti i napraviti kvasac. Sladovinu treba prebaciti u fermentor i dodati joj kvasac. Našem budućem pivu je sada potrebno da miruje.  Posle odležavanja pivo se sipa u flaše. U flašama pivo treba da „odleži“ još oko 20-tak dana i tek onda je spremno za probu.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

Vikend pred nama

Zakuvavanje pred Novu godinu je već počelo. Vikend pred nama je pun dešavanja. Ljubitelji zanatskog piva mogu posetiti Manifestaciju CRAFT

heineken

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju