VALJEVSKA PIVARA – Tajna Valjevskog piva

tajna valjevske pivare

Valjevska pivara je pivara koja je stvorila neverovatnu lojalnolnost kod konzumenata, a znate li u  čemu je tajna Valjevskog piva

Valjevska pivara smatra se industrijskim prvencem Valjeva, jer je osnovana daleke 1860. godine. Njen osnivač Dimitrije Mitrović, imućni trgovac, na svom imanju ispod Vidraka, počeo je spravljanje piva najavljujući razvoj industrije kao nove privredne grane u agrarnoj Srbiji.

Dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je od presudnog značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. Valjevska pivara ubrzo je svrstana među najbolje proizvođače piva u Srbiji. Tvorac ovog uspeha bio je Vasilije Vasa Račić. U istoriji pivare, Jozef Ajhinger je ostao upamćen kao prvi stručni pivar, ali je Vasa Račić ostao upamćen kao istinski pionir industrijske proizvodnje piva u Valjevu.

Valjevska pivara – Crno pivo najkvalitetnije u Srbiji

Sredinom tridesetih godina prošlog veka, Valjevsko crno pivo biva proglašeno za najkvalitetnije pivo u Srbiji. Što zapravo i ne treba da čudi, jer pogodna lokacija i dobra svojstva izvorske vode u valjevskom kraju omogućili su proizvodnju vrhunskog i kvalitetnog piva.

Zato se ne kaže bez razloga: “Da ne valja, ne bi bilo iz Valjeva“. Odabrane sirovine u proizvodnji utiču na specifičan ukus i karakterišu prepoznatljivost valjevskog piva.

Pivski majstori posvećuju veliku pažnju u odabiru kvalitetnih sirovina, pošto svaka od njih u svom domenu doprinosi finalnim karakteristikama piva. Ne kaže se uzalud da je slad “duša”, hmelj “začin”, kvasac “duh”, a voda “telo” pivo.

Valjevska pivara – Voda čini telo piva

I upravo to telo u Valjevskoj pivari čini izvorska voda koja se direktno sa osam kilometara udaljenog Pakaljskog izvora i bez prerade koristi pri proizvodnji. Izdvojena na rubu grada okružena šumom i zelenilom, brižljivo čuvana od svih vrsta zagađenja, a zahvaljujući kvalitetu piva i doslednosti u proizvodnji i poslovanju, pivara je odolela sunovratu valjevske privrede i ponovo doživela njeno buđenje.

Proizvodnja svih proizvoda prilagođena je poslovanju i ostvaruje se uz korišćenje najsavremenije tehnologije usklađene sa tradicionalnom proizvodnjom piva. Tokom decenija proizvodnje Valjevsko pivo je zadržalo jedinstven ukus i kvalitet koji ljubitelji piva umeju da cene.

Prijatna gorčina, fina aroma, pun ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj i zadovoljavaju i najprobirljivije pivske sladokusce. Kao potvrda kvaliteta Valjevska pivara, kroz 160. godina postojanja dobila je mnoštvo priznanja i preko 30 zlatnih medalja.

Valjevska pivara – Valjevsko pivo brend star 160 godina

Valjevsko pivo se pravi od četiri vrste najkvalitetnijeg hmelja kao i od čiste izvorska vode. Zato ima prijatnu gorčina, finu aromu, pun ukus. Vrlo je pitko i osvežavajuće, te pruža vrhunski doživljaj i zadovoljava i najprobirljivije pivopije.

Valjevska pivara – Eichinger pivo

U čast kvalifikovanog pivara iz Bavarske čuvenog po svom umeću spravljanja piva, Jozefu Ajhingeru, pivara je plasirala brend Eichinger pivo.

Čist i bogat ukus, te osvežavajuće dejstvo – karakteristika su ovog brenda.

Valjevska pivara – Jagodinsko pivo

U pogonima Valjevske pivare od avgusta 2019. godine po originalnoj recepturi iz 1852. godine, proizvodi se čuveni jagodinski „Čiča”, sve sa ciljem da ovaj zlatni napitak sačuva svoje karakteristike i svojstva.

Ovo pivo ima fino izbalansiranu gorčinu i bogatu penu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1