Kućno pivarstvo – poboljšajte fermentaciju

Da bi se efikasno umnožavali kvasci i prešli na posao pretvaranja šećera u alkohol, kvascima je potrebna dovoljna količina kiseonika. Ako kuvate pivo koristeći ekstrakt slada, to se može postići na nekoliko načina, mešanjem vode i sipanjem vode sa velike visine, ali pažljivo.

Temperatura fermentacije nije ista za sva piva. Povećavanjem temperature fermentacije dobijamo da od kvasca neku njegovu specifičnu osobinu. Ako pred kraj povećamo temperaturu fermentacije dobijamo i „čistiji“ ukus piva.

Što se tiče hlađenja, kako se ne bi temperatura kolebala, uranjanje u veću posudu ili kadu napunjenu hladnom vodom, ali i obmotavanje mokrog i hladnog peškira oko fermentora, olakšaće posao.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Ovo stvarno postoji

Verovali ili ne ovo stvarno postoji. Pivo od mastila hobotnice! Ovo pivo je nastalo u pivari pod imenom „Pacific Brewing

Restoran ABC

Restoran ABC, koji neguje koncept slowfood, je zemunska  „abeceda spore hrane“. Zamišljen kao pandan brzoj i nezdravoj hrani, ovo je

Pivo “od” slona

Ovo pivo, koje potiče iz istočne Azije, nije zapravo od slona. Reč je o specijalnoj vrsti piva koja se pravi

Brzi gulaš sa Kaš pivom

Gulaš je jelo koje turisti često traže u našim restoranima. Naročito je cenjen Mađarski gulaš, koji je često na trpezi

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.