Kućno pivarstvo – poboljšajte fermentaciju

Da bi se efikasno umnožavali kvasci i prešli na posao pretvaranja šećera u alkohol, kvascima je potrebna dovoljna količina kiseonika. Ako kuvate pivo koristeći ekstrakt slada, to se može postići na nekoliko načina, mešanjem vode i sipanjem vode sa velike visine, ali pažljivo.

Temperatura fermentacije nije ista za sva piva. Povećavanjem temperature fermentacije dobijamo da od kvasca neku njegovu specifičnu osobinu. Ako pred kraj povećamo temperaturu fermentacije dobijamo i „čistiji“ ukus piva.

Što se tiče hlađenja, kako se ne bi temperatura kolebala, uranjanje u veću posudu ili kadu napunjenu hladnom vodom, ali i obmotavanje mokrog i hladnog peškira oko fermentora, olakšaće posao.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Black Turtle

Jedna od naših najstarijih i najvećih craft pivara, počela je sa radom još 2010. godine u  selu Kukujevci, nadomak Šida

Pivara Zebrew

Oni su pivski nomadi, odnosno gypsy pivara koja svoje pivske specijalitete priprema na različitim lokacijama u Beogradu, a po sopstvenim

Želite li da živite večno

Umerena konzumacija piva pokreće povoljne metaboličke procese u našem organizmu, a evo i koje Svima je dobro poznato da umereno

Restoran Corso

Corso, ili kako bi novosađani rekli Korzo, je restoran internacionalne kuhinje, smešten u samom srcu Novog Sada, u staroj gradskoj

LEGENDARNI TUT GUT

Tut Gut – poznat i omiljen proizvod nekadašnje Zrenjaninske pivare ostao je u sećanju mnogih koji su obožavali to bezalkoholno osvežavajuće piće.