Kućno pivarstvo – poboljšajte fermentaciju

Da bi se efikasno umnožavali kvasci i prešli na posao pretvaranja šećera u alkohol, kvascima je potrebna dovoljna količina kiseonika. Ako kuvate pivo koristeći ekstrakt slada, to se može postići na nekoliko načina, mešanjem vode i sipanjem vode sa velike visine, ali pažljivo.

Temperatura fermentacije nije ista za sva piva. Povećavanjem temperature fermentacije dobijamo da od kvasca neku njegovu specifičnu osobinu. Ako pred kraj povećamo temperaturu fermentacije dobijamo i „čistiji“ ukus piva.

Što se tiče hlađenja, kako se ne bi temperatura kolebala, uranjanje u veću posudu ili kadu napunjenu hladnom vodom, ali i obmotavanje mokrog i hladnog peškira oko fermentora, olakšaće posao.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo od 750 dolara

Vielle bon secours ale je najskuplje pivo na svetu, a koje se namenski proizvodi. Ovo pivo se proizvodi samo za

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

CHINOOK SESSION IPA

S.M.A.S.H. je pojam u pivarstvu koji objašnjava pivo sačinjeno od jednog slada i jednog hmelja – Single Malt And Single

Najbolji lager na svetu

Britanski pivski brend pod imenom „Hofmeister Helles“ dobio je nagradu za najbolji lager na takmičenju „Beer Awards“. Takođe je prvi

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.