Najčešće greške prilikom prvog kuvanja piva

 

Napravili ste svoje pivo. Prošli ste kroz ceo proces, ali … Uvek ima neko “ali” koje sve pokvari. Vaše pivo nije ovo što ste hteli, a nemate pojma šta ste i gde ste pogrešili. Evo nekoliko grešaka i zašto su se desile.

Ako je vaše pivo prejako tj. ima više alkohola nego što ste želeli onda je to zato što niste poštovali temperaturu fermentacije. Visoka temperatura fermentacije, a to je preko 26,6°C, proizvede pivo sa više alkohola. Ako ste ispoštovali temperaturu, a pivo je ipak “jače” nego što ste očekivali postoji mogućnost da ste stavili previše kvasca ili je kvasac predugo “ležao”.

Pivo može postati oporo ako ste predugo potapali žitarice, ali i ako je pH komine prešao granicu 5,2-5,6. Ovo se dešava ako preobimno ispirate kominu ili je ispirate previše toplom vodom (tada se pH menja tj. “prebaci” željeni nivo). Ako ste sve ovo uradili kako treba, a pivo je oporo onda postoji mogućnost bakterijske infekcije. Ako ste utvrdili da ne postoji infekcija, a pivo je ipak oporo onda ste možda preterali sa količinom hmelja.

Puterasti ukus je u nekim pivima (ALE piva) poželjan, ali u lagerima je potpuno nepoželjan. Kvasci proizvode diacetil (koji daje puterast ukus) u ranim fazama fermentacije koji se postepeno gubi kako se fermentacija bliži kraju. Zbog slabog kvasca ili nedovoljne aeracije dolazi do povećanog prisustva diacetila, tako da je velika verovatnoća da će pivo imati puterast ukus.

Rastvaranjem nezastićenih metalnih delova u sladovinu dobija se metalni  ukus piva. Metalni ukusi mogu se naći u pivu usled kontakta ključale sladovine za gvožđem ili aluminijumom. Za pravljenje piva treba koristiti neoštećene sudove, kao i ispitanu vodu. Voda sa velikom koncentracijom gvožđa takođe može dovesti do nepoželjnog ukusa piva.
Ovo su samo neki od neželjenih ukusa piva. Pivo može imati ukus kuvanog povrća, voća, trava pa čak i buđavi ukus. Za početak ne treba puno eksperimentisati. Jednostavni recepti i strogo pridržavanje recepta i svih delova procesa će dovesti do željenog ukusa i neizmernog uživanja u pivu.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo

Ječam, slad, pivo

Bez dobrog slada nema dobrog piva Prosečni pivopija, dok konzumira svoje omiljeno pivo, uglavnom ne razmišlja o procesu proizvodnje piva,

Restoran Scarpetta

Restoran Scarpetta je novosadski restoran koji se bavi modernim konceptom Italijanske kuhinje. Restoran se nalazi na Trgu Neznanog junaka i

Pivo i Kobaja

Ukoliko vam se jede ozbiljan pivski obrok posetite Restoran Pivo i Kobaja, i nećete pogrešiti. Restorani Pivo i Kobaja se

Restoran Boutique

Prvi restoran Boutique je otvorio svoja vrata 2013. godine na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu. Nalazi se između Narodnog muzeja i

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike