Najčešće greške prilikom prvog kuvanja piva

 

Napravili ste svoje pivo. Prošli ste kroz ceo proces, ali … Uvek ima neko “ali” koje sve pokvari. Vaše pivo nije ovo što ste hteli, a nemate pojma šta ste i gde ste pogrešili. Evo nekoliko grešaka i zašto su se desile.

Ako je vaše pivo prejako tj. ima više alkohola nego što ste želeli onda je to zato što niste poštovali temperaturu fermentacije. Visoka temperatura fermentacije, a to je preko 26,6°C, proizvede pivo sa više alkohola. Ako ste ispoštovali temperaturu, a pivo je ipak “jače” nego što ste očekivali postoji mogućnost da ste stavili previše kvasca ili je kvasac predugo “ležao”.

Pivo može postati oporo ako ste predugo potapali žitarice, ali i ako je pH komine prešao granicu 5,2-5,6. Ovo se dešava ako preobimno ispirate kominu ili je ispirate previše toplom vodom (tada se pH menja tj. “prebaci” željeni nivo). Ako ste sve ovo uradili kako treba, a pivo je oporo onda postoji mogućnost bakterijske infekcije. Ako ste utvrdili da ne postoji infekcija, a pivo je ipak oporo onda ste možda preterali sa količinom hmelja.

Puterasti ukus je u nekim pivima (ALE piva) poželjan, ali u lagerima je potpuno nepoželjan. Kvasci proizvode diacetil (koji daje puterast ukus) u ranim fazama fermentacije koji se postepeno gubi kako se fermentacija bliži kraju. Zbog slabog kvasca ili nedovoljne aeracije dolazi do povećanog prisustva diacetila, tako da je velika verovatnoća da će pivo imati puterast ukus.

Rastvaranjem nezastićenih metalnih delova u sladovinu dobija se metalni  ukus piva. Metalni ukusi mogu se naći u pivu usled kontakta ključale sladovine za gvožđem ili aluminijumom. Za pravljenje piva treba koristiti neoštećene sudove, kao i ispitanu vodu. Voda sa velikom koncentracijom gvožđa takođe može dovesti do nepoželjnog ukusa piva.
Ovo su samo neki od neželjenih ukusa piva. Pivo može imati ukus kuvanog povrća, voća, trava pa čak i buđavi ukus. Za početak ne treba puno eksperimentisati. Jednostavni recepti i strogo pridržavanje recepta i svih delova procesa će dovesti do željenog ukusa i neizmernog uživanja u pivu.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

3 najbolja svetska piva

To su jedinstvena i originalna piva koja toliko odudaraju od konkurencije da ih jednostavno morate probati Pivo je pivo kakvo

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora