Najčešće greške prilikom prvog kuvanja piva

 

Napravili ste svoje pivo. Prošli ste kroz ceo proces, ali … Uvek ima neko “ali” koje sve pokvari. Vaše pivo nije ovo što ste hteli, a nemate pojma šta ste i gde ste pogrešili. Evo nekoliko grešaka i zašto su se desile.

Ako je vaše pivo prejako tj. ima više alkohola nego što ste želeli onda je to zato što niste poštovali temperaturu fermentacije. Visoka temperatura fermentacije, a to je preko 26,6°C, proizvede pivo sa više alkohola. Ako ste ispoštovali temperaturu, a pivo je ipak “jače” nego što ste očekivali postoji mogućnost da ste stavili previše kvasca ili je kvasac predugo “ležao”.

Pivo može postati oporo ako ste predugo potapali žitarice, ali i ako je pH komine prešao granicu 5,2-5,6. Ovo se dešava ako preobimno ispirate kominu ili je ispirate previše toplom vodom (tada se pH menja tj. “prebaci” željeni nivo). Ako ste sve ovo uradili kako treba, a pivo je oporo onda postoji mogućnost bakterijske infekcije. Ako ste utvrdili da ne postoji infekcija, a pivo je ipak oporo onda ste možda preterali sa količinom hmelja.

Puterasti ukus je u nekim pivima (ALE piva) poželjan, ali u lagerima je potpuno nepoželjan. Kvasci proizvode diacetil (koji daje puterast ukus) u ranim fazama fermentacije koji se postepeno gubi kako se fermentacija bliži kraju. Zbog slabog kvasca ili nedovoljne aeracije dolazi do povećanog prisustva diacetila, tako da je velika verovatnoća da će pivo imati puterast ukus.

Rastvaranjem nezastićenih metalnih delova u sladovinu dobija se metalni  ukus piva. Metalni ukusi mogu se naći u pivu usled kontakta ključale sladovine za gvožđem ili aluminijumom. Za pravljenje piva treba koristiti neoštećene sudove, kao i ispitanu vodu. Voda sa velikom koncentracijom gvožđa takođe može dovesti do nepoželjnog ukusa piva.
Ovo su samo neki od neželjenih ukusa piva. Pivo može imati ukus kuvanog povrća, voća, trava pa čak i buđavi ukus. Za početak ne treba puno eksperimentisati. Jednostavni recepti i strogo pridržavanje recepta i svih delova procesa će dovesti do željenog ukusa i neizmernog uživanja u pivu.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

Verovali ili ne

U svetu je sve veći broj crkava koje su na svojim službama počele da služe pivo, a ima i onih

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na