Najčešće greške prilikom prvog kuvanja piva

 

Napravili ste svoje pivo. Prošli ste kroz ceo proces, ali … Uvek ima neko “ali” koje sve pokvari. Vaše pivo nije ovo što ste hteli, a nemate pojma šta ste i gde ste pogrešili. Evo nekoliko grešaka i zašto su se desile.

Ako je vaše pivo prejako tj. ima više alkohola nego što ste želeli onda je to zato što niste poštovali temperaturu fermentacije. Visoka temperatura fermentacije, a to je preko 26,6°C, proizvede pivo sa više alkohola. Ako ste ispoštovali temperaturu, a pivo je ipak “jače” nego što ste očekivali postoji mogućnost da ste stavili previše kvasca ili je kvasac predugo “ležao”.

Pivo može postati oporo ako ste predugo potapali žitarice, ali i ako je pH komine prešao granicu 5,2-5,6. Ovo se dešava ako preobimno ispirate kominu ili je ispirate previše toplom vodom (tada se pH menja tj. “prebaci” željeni nivo). Ako ste sve ovo uradili kako treba, a pivo je oporo onda postoji mogućnost bakterijske infekcije. Ako ste utvrdili da ne postoji infekcija, a pivo je ipak oporo onda ste možda preterali sa količinom hmelja.

Puterasti ukus je u nekim pivima (ALE piva) poželjan, ali u lagerima je potpuno nepoželjan. Kvasci proizvode diacetil (koji daje puterast ukus) u ranim fazama fermentacije koji se postepeno gubi kako se fermentacija bliži kraju. Zbog slabog kvasca ili nedovoljne aeracije dolazi do povećanog prisustva diacetila, tako da je velika verovatnoća da će pivo imati puterast ukus.

Rastvaranjem nezastićenih metalnih delova u sladovinu dobija se metalni  ukus piva. Metalni ukusi mogu se naći u pivu usled kontakta ključale sladovine za gvožđem ili aluminijumom. Za pravljenje piva treba koristiti neoštećene sudove, kao i ispitanu vodu. Voda sa velikom koncentracijom gvožđa takođe može dovesti do nepoželjnog ukusa piva.
Ovo su samo neki od neželjenih ukusa piva. Pivo može imati ukus kuvanog povrća, voća, trava pa čak i buđavi ukus. Za početak ne treba puno eksperimentisati. Jednostavni recepti i strogo pridržavanje recepta i svih delova procesa će dovesti do željenog ukusa i neizmernog uživanja u pivu.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

Restoran Giardino

U samom centru Novog Sada, na krovu tržnog centra „BAZAR“, 30. novembra 2006. godine, počeo je sa radom jedan od

crno pivo

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

Tramvaj pub

Tramvaj je i idealno mesto za doručak u Beogradu, ali i za izlazak. Ima sve ono što jedan pab mora

Old London Pub

Old London je poznati beogradski pub, koji pored dobrog piva nudi još mnoštvo interesantnih detalja, a koji su osmišljeni sa

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva