Kućno pivarstvo – Kako odabrati kvasac

Prilikom prvog kuvanja piva morali bi imati osnovno znanje o kvascima i o načinu kako kvasce da koristite.

Kvasce možete kupiti u dve forme i to u tečnom ili u čvrstom stanju. Obe vrste imaju svoje mane i prednosti ali ako tek počinjete, naš savet je da se opredelite za kvasce u čvrstom obliku. Mnogo su lakši za održavanje i upotrebu.

Stil piva koje želite da dobijete takođe je ključan pri odabiru kvasca. Ne koristi se ista sorta kvasaca za svako pivo. Mnogi kvasci su predviđeni za određene stilove piva, tako da će vam usmerenje ka željenom stilu koji želite da napravite, bitno olakšati odabir kvasca.

Mi bi vam savetovali da se ne plašiti eksperimentisanja. Neki pivari čak i mešaju kvasce da bi izvukli najbolji kvalitet dva ili više kvasaca.

Poslednja i po nama najvažnija stvar jeste da se odlučite kakav ukus želite da određeni kvasac da vašem pivu. Neki kvasci mogu stvoriti estere sa aromama odnosno ukusima sličnim hlebu, voću ili začinima. Ostali kvasci mogu biti neutralni i bez ukusa i u tom slučaju vaše pivo dobija arome hmelja ili slada.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I: