Srednjevekovni monasi preteča savremenog pivarstva

Francuski naučnik Louis Pasteur napisao je knjigu o "bolestima" piva i uzrocima njegovog kvarenja.

Žene su činile većinu proizvodnje piva u drevnom Egiptu.

Katolički sveštenici i monasi pokrenuli su proizvodnju piva u ranom srednjem veku, a mnoge evropske pivare danas su izrasle iz ove monaške tradicije.

U nekim malim afričkim selima, ljudi se okupljaju oko zajedničkih lončića piva iz kojih piju sa slamčicama.

Godine 1963. Heineken je koristio pivske flaše koje su bile prilagođene da se posle upotrebe kao flaše za pivo koriste kao građevinski materijal. Cilj im je bio eliminisanje otpada i obezbeđivanje jeftinog građevinskog materijala za područja sa niskim primanjima.

Aristotel je tvrdio da osobe koje piju vino i druge opojne supstance padaju “nasumično”, ali pivopije uvek padaju na leđa.

Za Mesopotamske bogove je rečeno da imaju svoje posebne pivare.

Najveća pivara na svetu je Anheuser-Busch InBev je proizvođač popularnih piva poput Budweiser-a i Corone.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

PIVO SA OBALE DUNAVA

Davne 1748. godine je Marija Terezija počela da naseljava prostore Vojvodine doseljenicima iz Austrije i Nemačke. Počeci proizvodnje piva u

Svemirsko pivo

Svemirsko pivo

Ako želite da popijete pravo pivo koje nije sa ove planete probajte „Sapporo Space Barley“. Ovo pivo sadrži ječam koji

KAD PIJEM NE VOZIM

Apatinska pivara donacijom alkometara pomaže Upravisaobraćajne policije u efikasnijem radu i edukaciji svih učesnika u saobraćaju Beograd, 15. avgust 2019.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.