Kućno pivarstvo – Važnost kontrolisanja temperature tokom fermentacije

Ćelije kvasca mogu se reprodukovati i pretvarati šećer u alkohol i CO2 u širokom opsegu temperatura. Međutim, svaka sorta kvasca ima temperaturu koja baš njoj odgovara za fermentaciju. Preporučene temperature fermentacije možete pronaći za svaku sortu na web stranicama proizvođača. Većina kvasaca će najbolje fermentisati u opsegu od oko 17°C pa do 20°C. Ukoliko fermentaciju pustite da se odvija na nižoj temperaturi, rizikujete nekompletnu fermentaciju. Ako temperatura fermentacije bude viša nego što je potrebna za sortu kvasca koju koristite, kvasac može proizvesti više voćnih estara nego što je poželjno, kao i oštriji ukus i više alkohola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

tamno pivo i juneći gulaš

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.