Kućno pivarstvo – Važnost kontrolisanja temperature tokom fermentacije

Ćelije kvasca mogu se reprodukovati i pretvarati šećer u alkohol i CO2 u širokom opsegu temperatura. Međutim, svaka sorta kvasca ima temperaturu koja baš njoj odgovara za fermentaciju. Preporučene temperature fermentacije možete pronaći za svaku sortu na web stranicama proizvođača. Većina kvasaca će najbolje fermentisati u opsegu od oko 17°C pa do 20°C. Ukoliko fermentaciju pustite da se odvija na nižoj temperaturi, rizikujete nekompletnu fermentaciju. Ako temperatura fermentacije bude viša nego što je potrebna za sortu kvasca koju koristite, kvasac može proizvesti više voćnih estara nego što je poželjno, kao i oštriji ukus i više alkohola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u

Pravilno sipanje piva

Ovaj način sipanja vam garantuje maksimalno uživanje u vašem omiljenom piću Svaki ljubitelj piva voli da uživa u svom omiljenom

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.