Kućno pivarstvo – Važnost kontrolisanja temperature tokom fermentacije

Ćelije kvasca mogu se reprodukovati i pretvarati šećer u alkohol i CO2 u širokom opsegu temperatura. Međutim, svaka sorta kvasca ima temperaturu koja baš njoj odgovara za fermentaciju. Preporučene temperature fermentacije možete pronaći za svaku sortu na web stranicama proizvođača. Većina kvasaca će najbolje fermentisati u opsegu od oko 17°C pa do 20°C. Ukoliko fermentaciju pustite da se odvija na nižoj temperaturi, rizikujete nekompletnu fermentaciju. Ako temperatura fermentacije bude viša nego što je potrebna za sortu kvasca koju koristite, kvasac može proizvesti više voćnih estara nego što je poželjno, kao i oštriji ukus i više alkohola.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Konoba Gušti Mora

Od svog nastanka 1382. godine, kada ga je pod imenom Sveti Stefan osnovao kralj Tvrtko Prvi, Herceg-Novi je dobio titulu

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

Rebel Red

IRSKI RED ALE

Rebel Red je pivo koje se pravi u pivari koja je sagrađena na prostoru starog franciskanskog manastira i bunara i datira iz 1219. godine.

PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik Indian Pale ale

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.