Kloniranje piva starog 220 godina

Pivo za sobom povlači deo istorije. Australijski pivari rade na tome da “ožive” pivo koje je staro čak 220 godina, a pronađeno je u olupini jednog potonulog broda, kraj južnih obala ovog ostrvskog kontinenta. Naučnici se nadaju da će uspeti da oporave ovo zaboravljeno pivo i to tako što će ga klonirati – uzgajaće kvasac ovog piva i od njega napraviti pivo. Prema našim saznanjima, ime ovog piva će biti „The Wreck – Preservation Ale“, a proizvodiće ga pivara „James Squire“. Trebalo bi da bude u prodaji u junu sledeće godine u limitiranim serijama, naravno. Potonuli brod u kom je pronađeno pivo zvao se „Sydney Cove“ i svojevremeno je putovao iz Australije, do jedne birtanske kolonije u Indiji. Ali, na žalost, nije nikada stigao na odredište izavršio svoj put.  Potonuo je 1797. godine. Brod je prenosio čaj, kafu i čak 40 000 litara piva. Nekolicina flaša piva ostala je neoštećena, a kvasci su još uvek aktivni zbog ledenih temperatura, na dnu Indijskog okeana.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Na izvoru vitamina B

Kvasac u pivu je prepun vitamina B, posebno ako pijete nefiltrirano pivo. Vitamin B3 (niacin) je dobar regulator niva holesterola,

KRAFT PIVO: Zamena za probiotike

Nova istraživanja ukazuju da određena kraft piva poseduju probiotičke bakterije koje pomažu pri održavanju zdravog digestivnog sistema.

Restoran Stara carinarnica

Stara carinarnica je zdanje na obali Dunava podignuto 1723. godine, oblikovano u stilu klasicizma, komponovano strogo simetrično, sa baroknim svodnim

Pivo od banana

Pivo od banana

Pivo od banana je alkoholno piće koje nam dolazi iz Afrike. Tamo se ovo pivo koristilo u raznim ritualima. Ovo

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.