Najčešća greška kućnih pivara

Kada donesete odluku da uđete u svet kućnog pivarstva i da počnete sa pravljenjem sopstvenog piva, vrlo je izvesno da će te praviti greške. Te greške mogu da budu sitne, no mogu da budu i ozbljne. Kako bi vam pomogli da predupredite greške, pokušaćemo da vam otkrijemo najčešće grešku i da vam sugerišemo kako da ih  prevaziđete.

Česta greška prilikom pravljenja piva je korišćenje vode lošeg kvaliteta u procesu proizvodnje. Voda je najjednostavniji, najjeftiniji i najvažniji sastojak koji se koristi za pripremu piva, ali mnogi pivari i dalje koriste vodu iz slavine za svoja piva. Voda je osnova za dobar kvalitet i ukus piva. Zamislite vodu kao prazno belo platno. Voda iz česme je sve osim praznog platna, jer sadrži hlor, rastvorene čvrste materije i još veliki broj kontaminata za koje se zna da znatno utiču na ukus. Savet je koristiti prečistač vode, koji se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Craft battle u Novom Sadu

Klub pivara Novog Sada nastavlja sa dobrom tradicijom i stoga vas pozivaju na još jedno u nizu takmičenja kućnih pivara,

Dimljeno pivo

Prvih nekoliko gutljaja ovog piva će vas iznenaditi svojom aromom, no kada ga probate – ili ćete se zaljubiti u

Carlsberg Srbija

Carlsberg na tržištu Srbije posluje od septembra 2003. godine, kada je otkupio većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d.

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju