Kućno pivarstvo – Vodite evidenciju

Počeli ste da se bavite kućnim pivarstvom, pri tom vam se dopala cela procedura proizvodnje domaćeg piva, te ne planirate da odustanete? Ako je vaš odgovor „Da“ onda je jedna od prvih stvari, a koja će sa vremenom učiniti da vaša piva budu sve bolja i bolja, ali i  da ne pravite, odnosno ne ponavljate iste sitne greške više puta – pravljenje i vođenje evidencije.

Evidencija treba da bude redovna, kao pisanje dnevnika, podrazumeva zapisivanje informacija o kvalitetu i ukusu naprvljenog piva, ali i način pravljenja korak po korak. Ovo je veoma efikasan i pouzdan način da ne stagnirate u vašoj pivskoj avanturi. Nije ništa komplikovano i može da se uradi na više načina.

Prvi i najlakši način, ali i ne najpouzdaniji, jeste da na parče papira zapišete šta ste i kako radili. Mi vam savetujemo da počnete od detaljne recepture koju ste koristili, a da nakon toga pređete na detaljno obrazloženje procesa vaše proizvodnje. Tako ćete u budućnosti moći da menjate i dopunjujete sitnice, koje često bitno utiču na ukus piva, i da dođete, odnosno napravite pivo koje je baš po vašem ukusu.

Doduše, najbolji način za vođenje tačne evidencije je  komplikovaniji i za njega će vam biti potreban internet i pristup računaru. Ako to imate, a sigurni smo da imate, prvo zapišite detaljnu recepturu piva, a potom i proces proizvodnje. Sačuvajte dokument, a potom ga upload-ujte na neki od raznih sajtova za skladištenje podataka. Mi vam savetujemo Google Drive (www.google.com/drive/) jer je besplatan i najpouzdaniji. Tako ćete biti u mogućnosti da gledate vaše recepture na bilo kom uređaju u bilo kom momentu i na bilo kom mestu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

paulaner dunkel

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

Pivski hotel

Pivski hotel

Škotska pivara po imenu BrewDog planira da do početka 2019. godine otvori svoj prvi pivski hotel. Kao idealno mesto za

Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza Većina

Restoran Lovac

U dobro poznatom ambijentu restorana Lovac, prepunom lovačkih priča, koji zahvaljujući izloženim puškama i opasačima, galeriji divljači i odabiru boja

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli