Kućno pivarstvo – Vodite evidenciju

Počeli ste da se bavite kućnim pivarstvom, pri tom vam se dopala cela procedura proizvodnje domaćeg piva, te ne planirate da odustanete? Ako je vaš odgovor „Da“ onda je jedna od prvih stvari, a koja će sa vremenom učiniti da vaša piva budu sve bolja i bolja, ali i  da ne pravite, odnosno ne ponavljate iste sitne greške više puta – pravljenje i vođenje evidencije.

Evidencija treba da bude redovna, kao pisanje dnevnika, podrazumeva zapisivanje informacija o kvalitetu i ukusu naprvljenog piva, ali i način pravljenja korak po korak. Ovo je veoma efikasan i pouzdan način da ne stagnirate u vašoj pivskoj avanturi. Nije ništa komplikovano i može da se uradi na više načina.

Prvi i najlakši način, ali i ne najpouzdaniji, jeste da na parče papira zapišete šta ste i kako radili. Mi vam savetujemo da počnete od detaljne recepture koju ste koristili, a da nakon toga pređete na detaljno obrazloženje procesa vaše proizvodnje. Tako ćete u budućnosti moći da menjate i dopunjujete sitnice, koje često bitno utiču na ukus piva, i da dođete, odnosno napravite pivo koje je baš po vašem ukusu.

Doduše, najbolji način za vođenje tačne evidencije je  komplikovaniji i za njega će vam biti potreban internet i pristup računaru. Ako to imate, a sigurni smo da imate, prvo zapišite detaljnu recepturu piva, a potom i proces proizvodnje. Sačuvajte dokument, a potom ga upload-ujte na neki od raznih sajtova za skladištenje podataka. Mi vam savetujemo Google Drive (www.google.com/drive/) jer je besplatan i najpouzdaniji. Tako ćete biti u mogućnosti da gledate vaše recepture na bilo kom uređaju u bilo kom momentu i na bilo kom mestu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Heineken predstavio Heniken 0.0

Posle višegodišnjeg pažljivog istraživanja i korišćenja najsavremenijih tehnika proizvodnje piva, tim vrhunskih stručnjaka iz kompanije HEINEKEN pronašao je recept za

Napravite kod kuće

Potrebni sastojci: -120 g Edamera -400 g brašna -3 supene kašike šećera -3 supene kašike praška za pecivo -1.5 kafenih

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.