Kućno pivarstvo – Vodite evidenciju

Počeli ste da se bavite kućnim pivarstvom, pri tom vam se dopala cela procedura proizvodnje domaćeg piva, te ne planirate da odustanete? Ako je vaš odgovor „Da“ onda je jedna od prvih stvari, a koja će sa vremenom učiniti da vaša piva budu sve bolja i bolja, ali i  da ne pravite, odnosno ne ponavljate iste sitne greške više puta – pravljenje i vođenje evidencije.

Evidencija treba da bude redovna, kao pisanje dnevnika, podrazumeva zapisivanje informacija o kvalitetu i ukusu naprvljenog piva, ali i način pravljenja korak po korak. Ovo je veoma efikasan i pouzdan način da ne stagnirate u vašoj pivskoj avanturi. Nije ništa komplikovano i može da se uradi na više načina.

Prvi i najlakši način, ali i ne najpouzdaniji, jeste da na parče papira zapišete šta ste i kako radili. Mi vam savetujemo da počnete od detaljne recepture koju ste koristili, a da nakon toga pređete na detaljno obrazloženje procesa vaše proizvodnje. Tako ćete u budućnosti moći da menjate i dopunjujete sitnice, koje često bitno utiču na ukus piva, i da dođete, odnosno napravite pivo koje je baš po vašem ukusu.

Doduše, najbolji način za vođenje tačne evidencije je  komplikovaniji i za njega će vam biti potreban internet i pristup računaru. Ako to imate, a sigurni smo da imate, prvo zapišite detaljnu recepturu piva, a potom i proces proizvodnje. Sačuvajte dokument, a potom ga upload-ujte na neki od raznih sajtova za skladištenje podataka. Mi vam savetujemo Google Drive (www.google.com/drive/) jer je besplatan i najpouzdaniji. Tako ćete biti u mogućnosti da gledate vaše recepture na bilo kom uređaju u bilo kom momentu i na bilo kom mestu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Gradska

Restoran Gradska je restoran nacionalne kuhinje, sa širokim izborom specijaliteta iz topličkog okruga Srbije, i sve to od strane njihovog

Završen Beer Fest

Iz Apatinske pivare poručili – Odgovorno konzumirajte alkohol Kroz kampanje Kad pijem, ne vozim i Reciklirajte i Vi, Apatinska pivara

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.