Možda ovo niste znali – Pravila ponašanja u pivnicama

Sa sve većom pojavom kraft pivnica i njihovih „tap room-ova“ ova pravila su postala tako reći obavezna, pogotovo ako vam je imalo stalo do vaše slike u društvu

U prošlosti pabovi, kao i kafići i kafane, su bili prosta mesta. Možemo slobodno reći da su to bila mesta u kojima je čovek mogao da se opusti, često pod uticajem znatne količine alkohola i da se prepusti animalnim instiktima. Ali danas stvari stoje malo drugačije. Ova mesta su prestala da budu prosta i neobuzdana, počela su da se pojavljuju razna pravila kojih bi se svi trebali pridržavati kako se ne bi obrukali ili još gore kako ne bi uvredili nekoga. Sa sve većom pojavom kraft pivnica i njihovih „tap room-ova“ ova pravila su postala tako reći obavezna, pogotovo ako vam je imalo stalo do vaše slike u društvu.

Pivo ponovo doživljava veliki popularnost u svetu, i ukazivanje pažnje prema zanatskim pivima nikada nije bilo toliko popularno kao danas. Ali kako sve ovo utiče na pravila ponašanja u pabovima odnosno pivnicama?

Postalo je uobičajeno da se proba uzorak kraft piva pre nego što ga naručite. Ali koliko uzoraka je prihvatljivo probati pre nego što osoblje krene da vas, tako reći, gleda popreko? Većina pivnica vas ohrabruje da probate uzorak pre nego što naručite svoje pivo. Broj uzoraka koji je pristojan da se proba, pre donošenja odluke, je od dva pa do četiri. Naravno možete i više od toga ali nećete ostaviti dobar utisak. Vrlo je bitno i da zapamtite da su ukusi različiti. Te, ako vas osoblje pita kakvo vam je bilo pivo, mnogo je prijatnije da kažete da nije po vašem ukusu, nego da kažete da je pivo lošeg ukusa. Takođe, nemojte optuživati osoblje da je pivo „razvodnjeno“, takve stvari se ne rade pogotovo ako je u pitanju ozbiljnija pivnica. Time ništa nećete postići. Nikada nemojte tražiti hladne čaše. Hladna čaša tera pivo da peni, te će vam pokvariti ugođaj. Najbitnija stvar od svega jeste da uživate u vašem pivu, nikako ga nemojte „eksirati“ jer time ne ostavljate dobar utisak. Eksiranjem pokazujete da vam je bitnije da uneste alkohol u sebe nego da uživate u pivu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Old London Pub

Old London je poznati beogradski pub, koji pored dobrog piva nudi još mnoštvo interesantnih detalja, a koji su osmišljeni sa

Kolaboracije i Dogma brewery

U trećem broju magazina Beer Style objavljen je intervju sa ikonom američke kraft scene Metom Brofijem, ali tom prilikom nije

Kafana Mali Kalemegdan

Kafana Mali Kalemegdan predstavlja spoj tradicionalnog i modernog na mestu gde je nastao Beograd. Nalazi se u istorijskom srcu Beograda,

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.