Pivo je osmišljeno kao laganije alkoholno piće. U srednjem veku su ga čak nazivali i tečnim hlebom. Ovo praktično znači da pivo treba da ima više hranjljivih sastojaka, i znatno manje alkohola u poređenju sa ostalim alkoholnim pićima. Povećanjem procenta alkohola u pivu može doći do velikog disbalansa, kada je reč o ukusu. Naravno, ne remeti se samo ukus kada se odlučite da povećate procenat alkohola u vašem pivu. Pored ukusa, znatno se mogu promeniti i boja, gustina, količina pene i slično.
Ako se i posle svega ovoga odlučite da napravite pivo koje će zadati malo „jači“ udarac, onda to morate uraditi na pravi način, a kako ne bi došlo do, gore navedenih, posledica. Ako niste novajlija, prvo što će vam pasti na pamet jesu prosti šećeri poput saharoze ili fruktoze. Kvasci konzumiraju ugljene hidrate, te proizvode alkohol. Zbog te informacije savršeno logično zvuči da u vaše pivo ubacite više šećera nego što je potrebno, te dobijete pivo sa više alkohola. Ali cela procedura nije toliko jednostavna. Ako ubacite višak prostih šećera u vaše pivo, pre fermentacije, krajnji rezultat neće bit za upotrebu. Posle fermentacije dobićete pivo koje zaista ima više alkohola, ali to pivo će takođe biti suviše gorko i imaće veoma „nezdravu“ boju. Zato vas mi savetujemo da upotrebite ekstrakt slada. Postoje tečni i čvrsti ekstrakti slada, bilo koji od ta dva možete upotrebiti. Pored ovoga možete da koristite med umesto prostih šećera. Ovom kombinacijom, meda i ekstrakta slada, možete dobiti pivo koje poseduje od 6% pa do 10% alkohola. I to pivo će naravno biti odličnog ukusa, boje i imaće finu penu.