Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Kada čujemo ili pomislimo na pivo, prvo što nam padne na pamet jeste ledeno hladna čaša puna ukusnog i osvežavajućeg napitka. Većina ljudi ne pomišlja da pije pivo koje je na sobnoj temperaturi, a još manje pivo koje je zaista toplo. Iz tog razloga smo se zapitali da li se u pivu može uživati dok je toplo i da li postoje neki benefiti ako ga pijemo dok je toplo. Pre nego što odgovorimo na ova pitanja, moramo malo da se pozabavimo istorijom toplog piva. Pre svega, ne postoji ni jedan stil piva koji je namenjen da se služi topao, osim kuvanog piva naravno. Ali postoje mesta poput Nemačke gde su toplija piva standard. U Nemačkoj piva se služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni Celzijusa, za razliku od 3,33 stepena što predstavlja normu u svetu. Ova temperatura, na kojoj se služe piva u Nemačkoj, naziva se „podrumska“ temperatura. Termin podrumska temperatura vuče korene iz doba kada nisu postojali frižideri, a pivo se čuvalo u podrumima kako bi duže ostalo sveže. I kao takvo služilo se odmah iz podruma, iz tog razloga se piva i danas u Nemačkoj služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Sada sledi pitanje svih pitanja – vredi li piti pivo dok je toplo i da li postoje određeni benefiti ukoliko pijemo pivo dok je toplo? Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu. Da li je to tačno? Jeste, pivo kada se ugreje na sobnu ili podrumsku temepraturu otključava svoj pun potencijal i široku lepezu ukusa. Iz tog razloga, toplije pivo, sadrži više arome, ukusa i karaktera.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

Restoran Đerdan

Izvanredan položaj, prijatan ambijent, autentična atmosfera kućne topline, diskretan šarm, sklad starih dobrih tradicija srpskih domaćina i modernih ugostiteljskih vremena

Guinness pivo

U prepoznatljivoj čaši, sa karakterističim natpisom i znakom harfe iz irske mitologije, ova tamnma tečnost okrunjena je slojem guste, kremaste

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.