Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Kada čujemo ili pomislimo na pivo, prvo što nam padne na pamet jeste ledeno hladna čaša puna ukusnog i osvežavajućeg napitka. Većina ljudi ne pomišlja da pije pivo koje je na sobnoj temperaturi, a još manje pivo koje je zaista toplo. Iz tog razloga smo se zapitali da li se u pivu može uživati dok je toplo i da li postoje neki benefiti ako ga pijemo dok je toplo. Pre nego što odgovorimo na ova pitanja, moramo malo da se pozabavimo istorijom toplog piva. Pre svega, ne postoji ni jedan stil piva koji je namenjen da se služi topao, osim kuvanog piva naravno. Ali postoje mesta poput Nemačke gde su toplija piva standard. U Nemačkoj piva se služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni Celzijusa, za razliku od 3,33 stepena što predstavlja normu u svetu. Ova temperatura, na kojoj se služe piva u Nemačkoj, naziva se „podrumska“ temperatura. Termin podrumska temperatura vuče korene iz doba kada nisu postojali frižideri, a pivo se čuvalo u podrumima kako bi duže ostalo sveže. I kao takvo služilo se odmah iz podruma, iz tog razloga se piva i danas u Nemačkoj služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Sada sledi pitanje svih pitanja – vredi li piti pivo dok je toplo i da li postoje određeni benefiti ukoliko pijemo pivo dok je toplo? Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu. Da li je to tačno? Jeste, pivo kada se ugreje na sobnu ili podrumsku temepraturu otključava svoj pun potencijal i široku lepezu ukusa. Iz tog razloga, toplije pivo, sadrži više arome, ukusa i karaktera.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Toster bar

Toster bar

Interesantno mesto u samom centru Novog Sada donosi autentične burgere koji u društvu zavidnog izbora kraft piva kreiraju sjajan gastro

Zebrew Brewery i Fat Boys

Danas 02.08.2018. u 16h u Fat Boys, Strahinjića Bana 3 (Beograd) Zebrew Brewery predstavlja svoje pivo Chubby. “Chubby je superlagani

Češka i pivo

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a treće je po redu kada se uračunaju i bezalkoholna pića (ispred su

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike