Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Kada čujemo ili pomislimo na pivo, prvo što nam padne na pamet jeste ledeno hladna čaša puna ukusnog i osvežavajućeg napitka. Većina ljudi ne pomišlja da pije pivo koje je na sobnoj temperaturi, a još manje pivo koje je zaista toplo. Iz tog razloga smo se zapitali da li se u pivu može uživati dok je toplo i da li postoje neki benefiti ako ga pijemo dok je toplo. Pre nego što odgovorimo na ova pitanja, moramo malo da se pozabavimo istorijom toplog piva. Pre svega, ne postoji ni jedan stil piva koji je namenjen da se služi topao, osim kuvanog piva naravno. Ali postoje mesta poput Nemačke gde su toplija piva standard. U Nemačkoj piva se služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni Celzijusa, za razliku od 3,33 stepena što predstavlja normu u svetu. Ova temperatura, na kojoj se služe piva u Nemačkoj, naziva se „podrumska“ temperatura. Termin podrumska temperatura vuče korene iz doba kada nisu postojali frižideri, a pivo se čuvalo u podrumima kako bi duže ostalo sveže. I kao takvo služilo se odmah iz podruma, iz tog razloga se piva i danas u Nemačkoj služe na temperaturi od 10 do 15 stepeni. Sada sledi pitanje svih pitanja – vredi li piti pivo dok je toplo i da li postoje određeni benefiti ukoliko pijemo pivo dok je toplo? Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu. Da li je to tačno? Jeste, pivo kada se ugreje na sobnu ili podrumsku temepraturu otključava svoj pun potencijal i široku lepezu ukusa. Iz tog razloga, toplije pivo, sadrži više arome, ukusa i karaktera.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

dogma

Tap room pivare Dogma

Verovatno se svakom od nas bar jednom u životu desilo da uđemo u neki lokal, dobro sređen, prema nekim opšte

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument