Kako prepoznati kvalitetno pivo

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da  razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva

Svaki pivopija, bilo da je novajlija ili profesionalac, trebalo bi da zna da razlikuje dobro pivo od piva lošeg kvalitet. Kako je pivsko tržište svakog dana sve veće, tako je sve teže prepoznati i razlikovati dobro pivo od lošeg. Nekada su samo nijanse u pitanju, takve nijanse je ponekad poprilično teško razlikovat. Ali postoji nekolicina detalja, a na koje treba da obratite pažnju kako bi lakše prepoznali dobra piva.

Pre svega, treba početi sa nekim osnovnim znanjem o pivu. Postoje dve, osnovne, vrste piva. To su lageri i ejlovi. Lageri imaju svetliju boju i mnogo laganiji ukus, te se podrazumeva da su ova piva uglavnom komercijalna. Dok su ejlovi jača piva, tamnija im je boja i poseduju snažnije, voćne arome.

Osnovni sastojci svakog piva su ječam, hmelj, kvasci i voda. Naravno, pivima se dodaje mnoštvo drugih sastojaka radi unikatnog karaktera. Recimo piva koja se piju zimi – zimska piva uglavnom imaju začine poput cimeta, dok se letnja proizvode sa pšenicom ili pravim voćem. Velike, komercijalne, pivare proizvode svoja piva uz pomoć žitarica slabijeg kvaliteta poput kukuruza i pirinča. Zbog toga većina komercijalnih piva ima laganiji ukus, ali baš iz tog razloga su jeftinija za proizvodnju. Ako tražite kvalitet u pivu, onda bi trebali da se držite dalje od komercijalnih piva.

Više sreće ćete imati sa kraft pivima, jer se ona proizvode u manjim količinama. Samim tim više se pazi u toku procesa  proizvodnje, te krajnji proizvod bude kvalitetniji. Ali nije svako kraft pivo vrhunskog kvaliteta. Počnimo od ukusa – kvalitetna piva imaju dosta kompleksniji ukus u poređenju sa standardnim pivima. Svakim gutljajem ćete otkriti nešto novo u vezi sa ukusom. Piva, kao i vina, imaju mnoštvo mirisa odnosno aroma. Kvalitetna piva uglavnom imaju arome hmelja, ječma, voća ili cveća.

I naravno izgled, kvalitetna piva trebala bi biti malo mutnija u poređenju sa standardnim pivima. Takođe pena treba da bude jača, kremastija i boljeg kvaliteta.

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Dogma

Uz tri piva koja su uvek u ponudi, Hoptopod, Svetionik i Albino, proizvode i sezonska piva, a neumorni su i

Restoran Balkon

Restoran Balkon spada u red beogradskih restorana koji se bave konceptom visoke Italijanske kuhinje i nalazi u Balkanskoj ulici. Meni

Pivo “od” slona

Ovo pivo, koje potiče iz istočne Azije, nije zapravo od slona. Reč je o specijalnoj vrsti piva koja se pravi

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora