Kako prepoznati kvalitetno pivo

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da  razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva

Svaki pivopija, bilo da je novajlija ili profesionalac, trebalo bi da zna da razlikuje dobro pivo od piva lošeg kvalitet. Kako je pivsko tržište svakog dana sve veće, tako je sve teže prepoznati i razlikovati dobro pivo od lošeg. Nekada su samo nijanse u pitanju, takve nijanse je ponekad poprilično teško razlikovat. Ali postoji nekolicina detalja, a na koje treba da obratite pažnju kako bi lakše prepoznali dobra piva.

Pre svega, treba početi sa nekim osnovnim znanjem o pivu. Postoje dve, osnovne, vrste piva. To su lageri i ejlovi. Lageri imaju svetliju boju i mnogo laganiji ukus, te se podrazumeva da su ova piva uglavnom komercijalna. Dok su ejlovi jača piva, tamnija im je boja i poseduju snažnije, voćne arome.

Osnovni sastojci svakog piva su ječam, hmelj, kvasci i voda. Naravno, pivima se dodaje mnoštvo drugih sastojaka radi unikatnog karaktera. Recimo piva koja se piju zimi – zimska piva uglavnom imaju začine poput cimeta, dok se letnja proizvode sa pšenicom ili pravim voćem. Velike, komercijalne, pivare proizvode svoja piva uz pomoć žitarica slabijeg kvaliteta poput kukuruza i pirinča. Zbog toga većina komercijalnih piva ima laganiji ukus, ali baš iz tog razloga su jeftinija za proizvodnju. Ako tražite kvalitet u pivu, onda bi trebali da se držite dalje od komercijalnih piva.

Više sreće ćete imati sa kraft pivima, jer se ona proizvode u manjim količinama. Samim tim više se pazi u toku procesa  proizvodnje, te krajnji proizvod bude kvalitetniji. Ali nije svako kraft pivo vrhunskog kvaliteta. Počnimo od ukusa – kvalitetna piva imaju dosta kompleksniji ukus u poređenju sa standardnim pivima. Svakim gutljajem ćete otkriti nešto novo u vezi sa ukusom. Piva, kao i vina, imaju mnoštvo mirisa odnosno aroma. Kvalitetna piva uglavnom imaju arome hmelja, ječma, voća ili cveća.

I naravno izgled, kvalitetna piva trebala bi biti malo mutnija u poređenju sa standardnim pivima. Takođe pena treba da bude jača, kremastija i boljeg kvaliteta.

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

Trappist – Pivo ili sir

U Belgiji, zemlji gde pivo ima i svog nebeskog zaštitnika, manastiri su još u srednjem veku postala prva preduzeća za

Restoran Cubo

Restoran Cubo je moderno uređen restoran na veoma atraktivnoj lokaciji, odmah pored novosadske plaže Štrand, sa prelepom baštom koja se

Parkinson zaobilazi pivopije

Istraživanja koja su vršena na obolelima od Parkinsonove bolesti dokazuju da umerena konzumacija piva, u srednjem i kasnijem životnom dobu,

Dan Svetog Patrika

Dan Svetog Patrika

Dan Svetog Patrika odnosno St. Patrick’s Day je praznik koji se obeležava širom sveta, a pogotovo u SAD i Irskoj.

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva