Kako prepoznati kvalitetno pivo

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da  razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva

Svaki pivopija, bilo da je novajlija ili profesionalac, trebalo bi da zna da razlikuje dobro pivo od piva lošeg kvalitet. Kako je pivsko tržište svakog dana sve veće, tako je sve teže prepoznati i razlikovati dobro pivo od lošeg. Nekada su samo nijanse u pitanju, takve nijanse je ponekad poprilično teško razlikovat. Ali postoji nekolicina detalja, a na koje treba da obratite pažnju kako bi lakše prepoznali dobra piva.

Pre svega, treba početi sa nekim osnovnim znanjem o pivu. Postoje dve, osnovne, vrste piva. To su lageri i ejlovi. Lageri imaju svetliju boju i mnogo laganiji ukus, te se podrazumeva da su ova piva uglavnom komercijalna. Dok su ejlovi jača piva, tamnija im je boja i poseduju snažnije, voćne arome.

Osnovni sastojci svakog piva su ječam, hmelj, kvasci i voda. Naravno, pivima se dodaje mnoštvo drugih sastojaka radi unikatnog karaktera. Recimo piva koja se piju zimi – zimska piva uglavnom imaju začine poput cimeta, dok se letnja proizvode sa pšenicom ili pravim voćem. Velike, komercijalne, pivare proizvode svoja piva uz pomoć žitarica slabijeg kvaliteta poput kukuruza i pirinča. Zbog toga većina komercijalnih piva ima laganiji ukus, ali baš iz tog razloga su jeftinija za proizvodnju. Ako tražite kvalitet u pivu, onda bi trebali da se držite dalje od komercijalnih piva.

Više sreće ćete imati sa kraft pivima, jer se ona proizvode u manjim količinama. Samim tim više se pazi u toku procesa  proizvodnje, te krajnji proizvod bude kvalitetniji. Ali nije svako kraft pivo vrhunskog kvaliteta. Počnimo od ukusa – kvalitetna piva imaju dosta kompleksniji ukus u poređenju sa standardnim pivima. Svakim gutljajem ćete otkriti nešto novo u vezi sa ukusom. Piva, kao i vina, imaju mnoštvo mirisa odnosno aroma. Kvalitetna piva uglavnom imaju arome hmelja, ječma, voća ili cveća.

I naravno izgled, kvalitetna piva trebala bi biti malo mutnija u poređenju sa standardnim pivima. Takođe pena treba da bude jača, kremastija i boljeg kvaliteta.

Sa ovih nekoliko saveta trebalo bi da znate da razlikujete kvalitetna od nekvalitetnih piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Toro Latin Gastrobar

Toro Latin GastroBar je kreativna mešavina latinske kulture i ukusa. Vlasnik i glavni kuvar Richard Sandoval, čija priznanja obuhvataju Bon

Zavođenje uz pivo

Da žene ne vole pivo već je odavno ofucana fraza. Dokazano je da nežniji pol i te kako uživa u

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.