Rok trajanja, napisan na zadnjoj etiketi flaše, daje nam smernicu do kog datuma bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo, a da li je to baš tako
Svako pivo ima svoj rok trajanja. Al taj rok trajanja ne mora da naznačava, tačan dan, kada se određeno pivo zaista kvari. Rok trajanja nam daje samo smernicu do kada bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo. Ali recimo da ne želite odmah da konzumirate vaše pivo, da li ga možete arhivirati? I kako to uopšte pivo podleže starenju? Kada je reč o pivu, svežije pivo je generalno bolje. Većina piva je proizvedena za brzu konzumaciju. Ne za čuvanje, baram kada je reč o komercijalnim pivima. Iz tog razloga, sastojci koji čine ukus piva brzo se razlažu. Dok proteini, koji daju teksturu pivu, brzo podležu oksidaciji. Te pivo gubi sve svoje atribute. Ovaj postupak se odvija još brže ako pivo držite na sunčevoj svetlosti.
Ali pored svega ovoga određena piva i dalje, prilično dobro, podležu starenju. Dok neka piva možemo čuvati samo par meseci, druga mogu stojati čak nekoliko godina ako se stare u dobrim uslovima. Starenje piva je svakako rizično, jer nikada nećete biti sigurni da se pivu nešto, na hemijskom nivou, neće dogoditi. Dok sa druge strane je svakako moguće da sa vremenom vaše pivo postane bolje.
Kako odabrati pivo za arhiviranje? Postoji par smernica koje bi trebali da pratite. Uglavno, više sreće ćete imati sa pivima koja pimaju više alkohola, od 7% pa do 9%. Jača piva lakše podležu vremenu i većinom puta uspešno stare. Pored jačine, morate svakako obratiti pažnju na to gde čuvate vaše pivo. Što su bolji uslovi to ćete imati više šanse da uspešno arhivirate vaše pivo. Bitna su dva faktora, da je mesto na kojem čuvate pivo hladno i da vaše pivo nema dodira sa UV zracima. Temperatura bi trebala da bude konstantna, između 10 i 15 stepeni Celzijusa, bez naglih promena. Ako budete pratili ove smernice, imaćete veće šanse da uspešno arhivirate vaše pivo i poboljšate mu aromu.