Koliki je stvarni rok trajanja piva

Rok trajanja, napisan na zadnjoj etiketi flaše, daje nam smernicu do kog datuma bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo, a da li je to baš tako

Svako pivo ima svoj rok trajanja. Al taj rok trajanja ne mora da naznačava, tačan dan, kada se određeno pivo zaista kvari. Rok trajanja nam daje samo smernicu do kada bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo. Ali recimo da ne želite odmah da konzumirate vaše pivo, da li ga možete arhivirati? I kako to uopšte pivo podleže starenju? Kada je reč o pivu, svežije pivo je generalno bolje. Većina piva je proizvedena za brzu konzumaciju. Ne za čuvanje, baram kada je reč o komercijalnim pivima. Iz tog razloga, sastojci koji čine ukus piva brzo se razlažu. Dok proteini, koji daju teksturu pivu, brzo podležu oksidaciji. Te pivo gubi sve svoje atribute. Ovaj postupak se odvija još brže ako pivo držite na sunčevoj svetlosti.

Ali pored svega ovoga određena piva i dalje, prilično dobro, podležu starenju. Dok neka piva možemo čuvati samo par meseci, druga mogu stojati čak nekoliko godina ako se stare u dobrim uslovima. Starenje piva je svakako rizično, jer nikada nećete biti sigurni da se pivu nešto, na hemijskom nivou, neće dogoditi. Dok sa druge strane je svakako moguće da sa vremenom vaše pivo postane bolje.

Kako odabrati pivo za arhiviranje? Postoji par smernica koje bi trebali da pratite. Uglavno, više sreće ćete imati sa pivima koja pimaju više alkohola, od 7% pa do 9%. Jača piva lakše podležu vremenu i većinom puta uspešno stare. Pored jačine, morate svakako obratiti pažnju na to gde čuvate vaše pivo. Što su bolji uslovi to ćete imati više šanse da uspešno arhivirate vaše pivo. Bitna su dva faktora, da je mesto na kojem čuvate pivo hladno i da vaše pivo nema dodira sa UV zracima. Temperatura bi trebala da bude konstantna, između 10 i 15 stepeni Celzijusa, bez naglih promena. Ako budete pratili ove smernice, imaćete veće šanse da uspešno arhivirate vaše pivo i poboljšate mu aromu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Austrija i pivo

U nekoj igri asocijacija bilo bi relativno lako stići do tačnog rešenja: Mocart, valcer, Saher torta, skijanje. Naravno, asocijacije, u

Najljuće pivo na svetu

U cilju pravljenja najpikantnijeg piva na svetu, Twisted Pine-ovo Ghost Face Killa pivo koristi šest različitih vrsta ultra-ljutih paprika, uključujući

Da li piti toplo pivo

Mnogi pivski entuzijasti tvrde da ako pijete toplije pivo  uživaćete u boljem ukusu, a da li je to baš tako

Restoran Tribeca

U samom srcu Beograda, nalazi se Tribeca, restoran koji odiše toplinom i dugom tradicijom. Tribeca svakodnevno privlači velik broj sugrađana,

Petrus

U samom centru Novog Sada u ulici Modene, nalazi se Petrus Gastro Bar. Ime nosi po čuvenoj tvrđavi u blizini

Restoran Jedno Mesto

Spoj tradicionalnog i modernog, dnevnog i noćnog života, Jedno mesto je spoj koji opčini svakog gosta. Spoj duha nekadašnjih boema

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.