Koliki je stvarni rok trajanja piva

Rok trajanja, napisan na zadnjoj etiketi flaše, daje nam smernicu do kog datuma bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo, a da li je to baš tako

Svako pivo ima svoj rok trajanja. Al taj rok trajanja ne mora da naznačava, tačan dan, kada se određeno pivo zaista kvari. Rok trajanja nam daje samo smernicu do kada bi smo trebali da konzumiramo određeno pivo. Ali recimo da ne želite odmah da konzumirate vaše pivo, da li ga možete arhivirati? I kako to uopšte pivo podleže starenju? Kada je reč o pivu, svežije pivo je generalno bolje. Većina piva je proizvedena za brzu konzumaciju. Ne za čuvanje, baram kada je reč o komercijalnim pivima. Iz tog razloga, sastojci koji čine ukus piva brzo se razlažu. Dok proteini, koji daju teksturu pivu, brzo podležu oksidaciji. Te pivo gubi sve svoje atribute. Ovaj postupak se odvija još brže ako pivo držite na sunčevoj svetlosti.

Ali pored svega ovoga određena piva i dalje, prilično dobro, podležu starenju. Dok neka piva možemo čuvati samo par meseci, druga mogu stojati čak nekoliko godina ako se stare u dobrim uslovima. Starenje piva je svakako rizično, jer nikada nećete biti sigurni da se pivu nešto, na hemijskom nivou, neće dogoditi. Dok sa druge strane je svakako moguće da sa vremenom vaše pivo postane bolje.

Kako odabrati pivo za arhiviranje? Postoji par smernica koje bi trebali da pratite. Uglavno, više sreće ćete imati sa pivima koja pimaju više alkohola, od 7% pa do 9%. Jača piva lakše podležu vremenu i većinom puta uspešno stare. Pored jačine, morate svakako obratiti pažnju na to gde čuvate vaše pivo. Što su bolji uslovi to ćete imati više šanse da uspešno arhivirate vaše pivo. Bitna su dva faktora, da je mesto na kojem čuvate pivo hladno i da vaše pivo nema dodira sa UV zracima. Temperatura bi trebala da bude konstantna, između 10 i 15 stepeni Celzijusa, bez naglih promena. Ako budete pratili ove smernice, imaćete veće šanse da uspešno arhivirate vaše pivo i poboljšate mu aromu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje

Restoran Papa Joe

Priča restorana Papa Joe počela je sada već davne 1989. godine u Beogradu. Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi, ovaj restoran je stekao

Restoran Nirvana

Restoran Nirvana nalazi se u Subotici, u mirnom delu grada i prepoznatljiv je po letnjoj terasi. Restoran Nirvana otvoren je 1922. godine, a enterijer mu je urađen u klasičnom restoranskom stilu. 

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.