Alergija na pivo

Postoje razne alergijske reakcije koje možete dobiti od piva, a ovo su najčešće

Iako je glavni sastojak piva voda, u pivo se takođe dodaju razni drugi sastojci. Ječam, slad i pivski kvasac su samo neki od dodatnih sastojaka koji zajedno sačinjavaju pivo. Uz ove sastojke, pivu se mogu dodati mnogi drugi sastojci kako bi pivo bilo svojstveno i originalno. Alergija na samo pivo je dosta retka, ali zato je moguće biti alergičan ili ne tolerantan na neke od sastojaka koji se nalaze u pivu. Čak šta više možete biti i netolerantni na sam alkohol.

Postoje razne alergijske reakcije koje možete dobiti od piva, ali najčešće su: akne, upaljena koža, bol u grudima, bol u stomaku, kijanje, mučnina, povraćanje, direja i slično. Suprotno od alergija na hranu, koja se javlja nakon nekoliko sati, alergija na pivo manifestuje se skoro odmah. Ako imate neke blage simptome onda je verovatno reč o netoleranciji na pivske sastojke. Način na koji ovo možete da rešite jeste da promenite brend piva koji pijete. Ovaj postupak ponavljate sve dok ne pronađete pivo koje vama odgovara.

Sa druge strane, ako niste tolerantni na alkohol, onda vam se preporučuje da izbegavate alkoholna pića i da pijete bezalkoholno pivo. Simptomi alkoholne netolerancije su: nizak krvni pritisak, diareja, povraćanje, mučnine i pojava akni. Pošto su simptomi i kod ne tolerancije i kod alergije veoma slični najbolje bi bilo da se obratite lekaru.

A sada da se vratimo na alergije. Kao što smo naveli, alergija na samo pivo je retka ali je moguće da ste alergični na neke od sledećih sastojaka: ječam, hmelj, pšenicu, slad, kvasce i razne boje i pojačivače ukusa. Najbolje rešenje, ako je u pitanju alergija, jeste da pronađete pivo bez tog sastojka na koji ste alergični. Danas imamo stotine različitih vrsta piva tako da imate sreće i verovatno ćete sa lakoćom naći zamenu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Magaza Gastro pub

Magaza je restoran nastao sa idejom da hedonizam podigne na viši nivo. Ovaj Gastro pub nalazi se na obali reke

Brzi gulaš sa Kaš pivom

Gulaš je jelo koje turisti često traže u našim restoranima. Naročito je cenjen Mađarski gulaš, koji je često na trpezi

Zanimljiva pivo(logija)

Gospodin Heineken je bio u procesu dizajniranja flaša za njegovo pivo kada mu je pala na pamet brilijantna ideja –

Restoran Jazz Cafe

Restoran Jazz Cafe otvoren je krajem prošlog veka, a vlasnici kažu da im je želja bila da otvore restoran u

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.