Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje

Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u buretu? Odgovor nije toliko jednostavan, a da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati koje su dobre i loše strane i jednog i drugog načina odležavanja piva.

Da bi pivo valjano odležavalo mora da ima dobre uslove, odnosno da je kvalitetno urađeno. Pivo mora da odležava na tamnom mestu, van sunčeve svetlosti. Takođe mora da bude na hladnom mestu na kojem, ujedno, nema prevelike varijacije u temperaturi. Ovo su generalna pravila u vezi odležavanja piva i važe za svaki vid odlaganja.

Kada je reč o flašama, one nam nude dobre preduslove za odlaganje na duže vreme. Pivo u flašama, ako je u dobrim uslovima, stari skoro savršeno. U flašama pivo nema direktan dodir sa kiseonikom, te se oksidacija svodi na minimum. Takođe, pivske flaše su uglavnom zatamljene, iz tog razloga pivo je još više zaštićeno od sunčeve svetlosti, što je još jedna dobra stvar.

Sa druge strane, bure je dosta drugačije i komplikovanije. U buretu pivo podleže dosta „divljim“ uslovima, što ne mora da bude loše. Što duže pivo odležava u buretu, to će ono imati više aromu na samo bure. Neki to vole, dok se drugima to ne sviđa preterano. Bitno je napomenuti da pivo u buretu više podleže oksidaciji, jer više vazduha ulazi u bure nego u flašu. Zbog toga će vaše pivo biti više oksidirano nakon odležavanja u buretu, iako to možda nećete ni primetiti. Veoma je moguće da pivo nastavi sa fermentacijom dok stari u buretu, jer se u buretu mogu naći šećeri i kvasci, odnosno bakterije od predhodnih tečnosti koje su odležavale u tom istom buretu.

Svakako sve je do ukusa. Ako više volite „divlje pivo“, onda bi vam preporučili bure. Dok ako više preferirate lagan i moderan ukus piva, onda su flaše prava stvar za vas.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čas zitologije

Svi smo čuli za neke čudne grane koje nauka istražuje, ali ovo je jedna koliko čudna toliko i ozbiljna grana

Pivo zaustavlja kataraktu

Previše piva i vaš vid će postati zamućen, ali konzumacijom prave količine piva i vaše oči će imati koristi. Istraživači

Skuvajte svoje pivo

Proizvodnja piva je relativno lak proces i potrebna su vam samo četiri sastojka – kvasac, slad, ječam i dekstroza Većina

Napravite kod kuće

Potrebni sastojci: -120 g Edamera -400 g brašna -3 supene kašike šećera -3 supene kašike praška za pecivo -1.5 kafenih

New Reset

Restoran New Reset u Gospodar Jovanovoj 42, na Dorćolu, u centru beogradske metropole, smešten je u ambijentu kuće iz 1923.

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.