Flaša ili bure

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati mnoge detalje

Gde pivo bolje odležava, u flaši ili u buretu? Odgovor nije toliko jednostavan, a da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje moramo znati koje su dobre i loše strane i jednog i drugog načina odležavanja piva.

Da bi pivo valjano odležavalo mora da ima dobre uslove, odnosno da je kvalitetno urađeno. Pivo mora da odležava na tamnom mestu, van sunčeve svetlosti. Takođe mora da bude na hladnom mestu na kojem, ujedno, nema prevelike varijacije u temperaturi. Ovo su generalna pravila u vezi odležavanja piva i važe za svaki vid odlaganja.

Kada je reč o flašama, one nam nude dobre preduslove za odlaganje na duže vreme. Pivo u flašama, ako je u dobrim uslovima, stari skoro savršeno. U flašama pivo nema direktan dodir sa kiseonikom, te se oksidacija svodi na minimum. Takođe, pivske flaše su uglavnom zatamljene, iz tog razloga pivo je još više zaštićeno od sunčeve svetlosti, što je još jedna dobra stvar.

Sa druge strane, bure je dosta drugačije i komplikovanije. U buretu pivo podleže dosta „divljim“ uslovima, što ne mora da bude loše. Što duže pivo odležava u buretu, to će ono imati više aromu na samo bure. Neki to vole, dok se drugima to ne sviđa preterano. Bitno je napomenuti da pivo u buretu više podleže oksidaciji, jer više vazduha ulazi u bure nego u flašu. Zbog toga će vaše pivo biti više oksidirano nakon odležavanja u buretu, iako to možda nećete ni primetiti. Veoma je moguće da pivo nastavi sa fermentacijom dok stari u buretu, jer se u buretu mogu naći šećeri i kvasci, odnosno bakterije od predhodnih tečnosti koje su odležavale u tom istom buretu.

Svakako sve je do ukusa. Ako više volite „divlje pivo“, onda bi vam preporučili bure. Dok ako više preferirate lagan i moderan ukus piva, onda su flaše prava stvar za vas.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Palačinkarnica Dizni

PALAČINKARNICA DIZNI

Palačinkarnica Dizni osim palačinki, nudi pice i paste, a ono što je važno napomenuti jeste da u svojoj karti pića imaju kraft i industrijska, kako flaširana, tako i točena piva.

Dobre karakteristike slada u pivu

Prvenstveno napravljen od ječma, ekstrakt slada je koncentrisani sirup koji se koristi za dodavanje ukusa i teksture različitim vrstama namirnica,

Pivo i zdravlje

Pivo i zdravlje

Pivo sadrži skoro sve minerale koji su nam potrebni za opstanak. Korišćeno je kao jedna od glavnih namernica u Evropi

PIVO – Ledena krigla je zabluda

Mi potpuno razumemo opčinjenost pivom i zato vam ukazujemo na greške koje možda pravite. Ukoliko volite pivo na ove stvari zaboravite.

PIVO I BURGERI – Restoran Kod Brke

Pabovska atmosfera, ali i velik izbor piva i burgera, raduje mnoge pivoljubce i zato su prepoznali Brku kao mesto gde im je zagarantovan provod i dobra ponuda ovog gastro bara.

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.